Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ищенко.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
127.59 Кб
Скачать
  1. Хвилина поезії Моїй мамі

Розбуджу тебе вдосвіта, мамо, Щоб умилась в холодній росі, Де квітневі молочні тумани Заплелися стрічками в косі. Гіацинти твої у садочку Напилися блакиті з очей... Так від чого ж, моя ластівочко, Ти не чуєш ласкавих речей? Лізе слово єхидно-солоне Від старої ворожки в хати, І малесеньке серце холоне Від самотності і глухоти. Ти не чуєш весняного співу, Ти не чуєш моїх запитань. І хитає надломлену сливу Синій вітер ранкових зітхань... Розбуджу тебе вдосвіта, мамо, Може, сум твій потоне в воді, Де акації сплять над лиманом І кульбаби цвітуть золоті.

Ванкуверська зима

Тут у лютому буде весна, Тут все буде не так, як завжди, Тут у лід не заковані баржи, І дерева не відають сна, Тут з дощем океанська вода Прибуває у Тихому тихо, І Гавайями теплими диха Кожна хмара над містом руда, Тут занурився місяця серп В світлові перспективи й проспекти, Тут на спинах посріблених нерп Сплять індейських тотемів спектри, Тут у хвої столітніх смерек Захлинулися бідні легені, Й замість крил українських лелек Нам шумлять тілько кедри зелені, Тут, неначе блакитний тунець, Нас піймали рибалчині сіті, Й ми штовхаємо хвилі свинець, Й живемо, як у палеоліті, Тут вкриває тіла наші сіль Від хапання повітря вустами, І в коханні, запливши на міль, Ми обіймемо берег плавцями.

Народження снігу

Дощ крадеться з боку відкритого океану, Як прихований ніччю коханець, Капілано-ріка впускає коханця у свої свіжі вуста, І, торкаючи його своїм язиком, Висікає з нього кремінь у своєму лоні, Що витончено виблискує слова їхнього кохання Мовою білих кучерів гір, Нерестової риби, білого місяця, Потонулої чайки у її дзеркалі. І зморений дощ Здіймає виснажене вітрило хмар Над зацілованою коханкою, Повзе диким звіром у гори, Ранить свої ребра на найвищих вершинах, І слід його екстазу Залишається на віях гірських смерек -- Сніг, перший сніг.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  • Іщенко, C. : [біограф. довідка] // Миколаївський оберіг. - Миколаїв , 2004 . - С. 170-171.

  • Кремінь, Д. Окриленість любові /Д. Кремінь // Сі-дієз : поезії / С.Іщенко. - Миколаїв, 1998. - С. 3.

  • Кремінь, Д. Світлана, земна і небесна пісня / Д. Кремінь // Горожанин. - 2000. - № 1. – С. 18.

  • Креминь Д. Светлана Ищенко - Торнтон / Д. Креминь // Южная правда. - 2004. - 19 авг. – С. 5.

  • Маляров, А. Іщенко Світлана Вікторівна. Музика сонета /А. Маляров // Радянське Прибужжя. - 1998. - 26 трав.

  • Нові члени Спілки письменників України // Літературна Україна. - 1998. - 14 трав. - С. 2.

  • Парасочко, Н. Нові імена - нові книги / Н.Парасочко // Радянське Прибужжя. - 1996. – 23 лип.

  • Пересуньмо, Т. «Ім`я моє - Світло...» : штрихи до творчого портрета Світлани Іщенко / Т. Пересунько // Освітянські вітрила. - 2004. - № 2. - С. 55-62; Рідне Прибужжя . - 2004. – 24 лип . - С. 7.; Николаевский бизнес . - 2004. - 11 авг . - С. 12.

  • Старовойт, Л. В. Поетичні відкриття Світлани Іщенко / Л. В. Старовойт // Письменники Миколаївщини : Літературно-критичні матеріали до курсу "Літературне краєзнавство" : навчальний посібник / Л. В. Старовойт. - Миколаїв : Іліон, 2007. - С. 122-126.

  • Холодний, М. Ніч золотавих журавлів / М.Холодний // Вечірній Київ. - 1995. - 16 лют.