Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_Bidilov_A_O.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
265.73 Кб
Скачать
  1. Аналіз конкурентів

Спроба вивчити справи фірми конкурента - надскладний і часто дорогий процес. Як відомо, конкуренти роблять на підприємство як позитивний вплив (підвищують конкурентоспроможність товару), так і негативне (є нашими суперниками).

Хлібзавод «Салтівський» зацікавлений в вивченні своїх конкурентів,тому намагається дізнатися про них якумогу більше,а саме: частка на ринку, ширина виробничої лінії, ефективність продажів, основні переваги товарів, конкурентоспроможність цін, ефективність реклами, потужність і продуктивність, досвідченість, вартість матеріалів, якість продукції, рівень кваліфікації персоналу і загальний імідж. Володіючи цією інформацією, підприємство в змозі правильно оцінити власну позицію на ринку.

Компанії-конкуренти галузі

Головним конкурентом хлібзаводу «Салтівський» є хлібокомбінат« Кулиничи» – орієнтований  на максимальну споживчу цінність  продукції .Це дозволяє продавати продукцію на 5-33% дорожчі, ніж аналогічні позиції хлібзаводу «Салтівський».

Хлібокомбінат « Кулиничи» спеціалізується  на виробництві вузького асортименту, тому нею досягається висока якість фабричного виробництва та економія на основі ефекту масштабу. «Послідовники» хлібокомбінату « Кулиничи» – «Нивки» та «Маріам», не пропонуючи істотного поліпшення споживчих властивостей товару, зосередились на роботі з торгівлею. За рахунок цього суттєво потіснили продукцію хлібзаводу «Салтівський» в місцях продажу. Компаній «Нивки» та «Маріам» мінімізують свої витрати за рахунок використання дешевшої сировини та економії на податках і нарахуваннях на зарплату, що дозволяє виставляти ціну товарів на 10-30% нижчу, ніж аналогічні позиції хлібзаводу «Салтівський».

 «Нивки» та «Маріам» пропонують нові, відмінні від хлібзаводу «Салтівський» продукти. Використовуючи такі ж інструменти співпраці з торгівлею, як і хлібокомбінат « Кулиничи», вони також потіснили вироби хлібокомбінатів на полицях, а значить, зменшили число споживачів продукції продукцію хлібзаводу «Салтівський».

 

 Потенційні  конкуренти

 Такими є аутсайдери галузі, які частково «законсервували» свою діяльність, але при підтримці  держави чи зовнішнього фінансування можуть успішно продовжувати виробництво хлібобулочних чи кондитерських виробів та цехи виробництва хлібу і кондитерських виробів, що знаходяться у безпосередній дислокації у великих супермаркетах. Вони забезпечені постійними каналами збуту, стимулювання продажу продукції займаються безпосередньо продавці супермаркетів. Відсутність проблеми «дати виготовлення» і обмінів, мобільність виробництва, імідж свіжих «домашніх» тортів – все це робить дані цехи серйозними конкурентами зараз, а ще більше – в перспективі. Цехи мереж супермаркетів створюють вхідні бар’єри до місць продажу та активно їх монополізують.

Оцінимо конкурентні позиції найближчих   конкурентів  Булочно-кондитерського комбінату та проаналізуємо  їх   діяльність табл..1.2

Асортимент

Конкуренти

Здобні  вироби

Компанія «Бак Хаус», ТОВ «Сава», ТОВ «Одеський Каравай», ТОВ «Малак», ТОВ «LTD», ООО «Мантинга Україна»

Хлібобулочні  вироби

всі хлібобулочні комбінати м. Києва, а також маленькі пекарні при супермаркетах

Печиво 

ЗАТ «Виробниче об’єднання «Київ Конті», ПП «Деліція», ПП «Туренко», ТОВ «Світ ласощів», ТОВ «Каравай», ТМ «Північна Красуня», АТЗТ «Лінкс-2»

Тістечка 

ВКП «Маріам»,ТОВ  «Агро-Трейд», ТОВ «Мак Смак», ВКК «Нивки», ММ «Гречух»

Торти

ВКК «Нивки», ПП «Багатирь», Алиса Плюс,

ПП «Гречух», «Вівальді» ПВКФ «Амур», ВКП «Маріам»

 Найширший асортимент хлібобулочних та кондитерських виробів    має ТОВ ВКК «Нивки» (156 позицій), БКК займає друге місце по широті асортиментної групи (115 позицій), найнижчу кількість асортиментних позицій має хлібокомбінат « Кулиничи», при найвищій відпускній ціні в порівнянні із виробниками-конкурентами, яка дорівнює 17,80 грн. Отже, конкурентною стратегією хлібокомбінат « Кулиничи», є спеціалізація на виробництві вузького асортименту, тому досягається висока якість фабричного виробництва та економія на основі ефекту масштабу.  Середня відпускна ціна БКК дорівнює 17,64 грн., найнижча серед конкурентів – у ТОВ ВКК «Нивки» (14,50 грн.) та Фірми «Маріам» (15,30 грн.). Коливання середньої ціни на традиційні торти кремово-кондитерської групи серед виробників-конкурентів становить: 3,14 грн. (за 1 кг), 2,01 грн. (за 0,5 кг) та 3,81грн. (за вагові).

 «Нивки» та «Маріам» за рахунок використання дешевшої сировини формують ціну товарів на 10-30% нижче, ніж у хлібозаводу «Салтівський»,не пропонують істотного поліпшення споживчих властивостей товару, зосереджуються на роботі з торгівлею. ВАТ « Кулиничи» пропонує нові, відмінні від ЗАТ «Салтівський» продукти, також зосереджується на роботі з торгівлею. Кондитерські цехи мереж супермаркетів забезпечені постійними каналами збуту, за рахунок чого досягається мобільність виробництва, підтримується імідж свіжих «домашніх» виробів. Це робить дані цехи серйозними конкурентами.

Аналіз конкурентів (в балах)

Фактори конкурентно-спроможності

Головні конкуренти

«Салтівський»

«Нивки»

«Маріам»

« Кулиничи»

1

2

3

4

5

6

1.Товар

1.1

упаковка

4

5

4

5

1.2

Торгова Марка

4

5

4

5

1.3

Гарантійний термін

5

4

5

4

1.4

Сировина

3

3

5

5

2.Канали збуту

2.1

Форми збуту:

-пряма доставка

-торгові представники

-підприємства-виробники

-оптові посередники

4

5

5

4

5

4

4

3

4

4

4

4

4

5

5

3

2.2

Розміщення складських приміщень

5

5

5

5

2.3

Система транспортування

4

3

5

5

2.4

Система контролю запасів

5

5

5

5

3.Комунікації

3.1

Реклама:

- для споживачів

-для торгових посередників

5

5

5

5

5

5

5

5

3.2

Індивідуальний продаж:

-стимулювання споживачів

-демонстраційна торгівля

-показ зразків

4

3

4

5

4

5

4

4

5

5

5

5

3.3

Просування по каналах збуту:

-продаж на конкурентній основі

-премії торговим посередникам

4

3

4

4

5

4

5

4

3.4

Продаж товарів через засоби масової інформації

3

4

5

5

Усього балів

79

82

86

90

Таким чином головним конкурентом ЗАТ «Салтівський» є хлібокомбінат « Кулиничи»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]