Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА_01_2 Структура прес-форм для формування каблуків..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Режим формування шкіряних і картонних задників

Температура прес-форм, °С 60—70

Час витримки, с 3

Зусилля формування, Н (1–1,4) 105

Проектування прес-форм для формування задників. Робочі поверхні пуансона і матриці проектують з використанням шаблонів проекції сліду колодки, поздовжнього профілю, не менше трьох шаблонів поперечних перетинів п’ятково-геленкової частини колодки, затяжних устілок, креслення задника чи задника.

Побудова сліду пуансона. На ватмані викреслюють проекцію сліду колодки з позначенням осі сліду AA1 і проводять три перетини А-1, 1-2 і 2-3 (рис. 7, а):

Рис. 7. Побудова сліду (а), поздовжнього профілю (б) і поперечних перерізів (в) пуансона прес-форми для формування задників

від точки А відкладають на осі АА1 відрізок А-1, рівний для дитячого взуття 25 мм, для жіночого – 30 мм, для чоловічого – 35 мм;

з точки 1 відкладають відрізок 1-2, рівний для дитячого взуття 20 мм, для жіночого – 25 мм, для чоловічого – 30 мм;

з точки 2 відкладають відрізок 2-3, рівний для дитячого взуття 20 мм, для жіночого – 25 мм, для чоловічого – 30 мм;

з точок 1, 2 і 3 проводять перпендикуляри до осьової лінії АА1 до перетинання з проекцією сліду п'яткової частини колодки„ одержують точки Б і В. Від точок Б на прямій Б1Б відкладають відрізки ББ1, рівні 3 мм усередину сліду для взуття всіх статево-вікових груп;

від точок В на прямій ВЗВ відкладають усередину сліду відрізки ВВ1, рівні для дитячого взуття 7 мм, для жіночого 10, для чоловічого 12 мм.

Точки A, Б1 і В1 плавно з'єднують по лекалу, одержують слід пуансона. Ширина сліду пуансона на лінії В1ЗВ1 повинна бути ширше затяжних кромок задника.

Побудова поздовжнього профілю пуансона. Поздовжній профіль пуансона складається з поздовжніх профілів п'яткової частини і сліду. Проектування починають із креслення поздовжнього профілю колодки (мал. 7, б). Від профілю сліду колодки відкладають товщину затяжної устілки і проводять лінію ДЕ. Потім від лінії ДЕ проводять лінію висоти задника до перетинання з п'ятковим профілем колодки (точка Г). Від точки Г усередину контуру відкладають 1,5 мм (точка Л). Визначають найбільш виступаючу точку бічного профілю колодки — точка Д1. Плавно по лекалу з'єднують точки ГД1Д Одержують поздовжній профіль п'яткової частини пуансона.

Поздовжній профіль сліду пуансона проектують у такий спосіб: від точки А відкладають перетини А-1, 1-2 і 2-3 і на третій перетин поздовжнього профілю колодки в точці Е накладають шаблон поперечного переріза колодки. Через точку Д і дві точки В – точки ребер третього перетину колодки — проводять пряму, що є слідом пуансона.

Якщо проектують прес-форму для задника стандартної довжини, то одержують плоский слід пуансона. Якщо ж проектують прес-форму для задника, крила якого досягають вигнутої частини поздовжнього профілю колодки, то слід пуансона має вигнутий профіль, аналогічний поздовжньому профілю сліду колодки.

Побудова поперечних перетинів пуансона. Для побудови поперечних перерізів пуансона необхідно викреслити проекцію сліду колодки і пуансона в трьох перетинах. Побудова поперечних перерізів пуансона аналогічна, тому докладно розглядається побудова тільки першого перетину (мал. 7, в). На сліді колодки першого перетину на точки Б (внутрішньої і зовнішньої сторони колодки) накладають шаблон першого поперечного переріза колодки (криві БИ), потім із точок Б1 проводять лінії, паралельні бічним профілям колодки, до перетинання з лінією висоти задника в цьому перетині (точки И1). Від бічних поверхонь поперечного переріза в найбільш широкому місці (точки Ж) відкладають усередину колодки 1,5 мм (точки Ж1) і з'єднують плавно точки Б1, Ж1, И1. Точки Б1 з'єднують прямою лінією. Контури БЖ1И1 є бічними профілями пуансона, а пряма Б1Б1слідом пуансона.

При проектуванні пуансона для подовжених задників (довше ІІІ базисної лінії) наносять щe одне чи два поперечних перерізи. Ці перетини проходять як на внутрішній, так і на зовнішній стороні п'яткової частини колодки.

Побудова профілів напівматриць. Напівматриці проектують по профілю пуансона з урахуванням товщини формуємого задника.

Формування задника і п'яткової частини заготовки взуття здійснюють у прес-формі на машині МФЗ, ФЗП-0 чи № 1 фірми БУСМК (Англія) і ін. Прес-форма складається з металевого пуансона з електронагрівником, матриці з полімерного матеріалу (гуми, поліуретану), закріпленої в рухомі напівобойми машини, і двох формуючих пластин. Застосовують задники шкірматолові чи термопластичні. Краї задників спущені пo всьому периметру з зовнішньої сторони.

Крім формування задника і п'яткової частини заготовки взуття, на машині відбувається витяжка п'яткової частини заготовки і склеювання матеріалів заготовки взуття Розміри і форма пуансона відповідають п’ятковій частині затяжної колодки. Слід пуансона виконують плоским.

Матрицю вулканізують чи відливають у спеціальній прес-формі. Внутрішня поверхня матриці відповідає бічним поверхням пуансона.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]