Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika_seminar_5.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
49.42 Кб
Скачать

3. Види і методи судової фотографії та відеозапису.

/*реферат*/

Спосіб — це порядок дії, спрямований на вирішення завдань щодо використання фотографії: що, як, у якій послідовності, за допомогою яких засобів; що і як показати на фотознімках. Методи судової фотографії — це сукупність способів (правил і рекомендацій) щодо обрання фототехнічних засобів і прийомів їх застосування. Сукупність методів і способів (прийомів) зйомки відносно особливостей криміналістичних об'єктів становлять види зйомки.

/*лекція*/

Прийоми зйомки - сукупність правил і рекомендацій яким чином, що саме і в якій послідовності необхідно фотографувати.

Види фотозйомки:

  • фотозйомка місця події (орієнтовна, оглядова, вузлова, детальна, детально-масштабна).

  • фотозйомка слідів і предметів (детальна і детально-крупномасштабна).

  • фотозйомка слідів ТЗ.

  • фотозйомка слідів рук (є лише детально-крупномасштабна).

  • фотозйомка трупа.

  • впізнавальна фотозйомка.

  • фотозйомка при проведенні слідчих дій.

При фотозйомці місця події або об'єктів, які мають великі габарити або значну просторову протяжність застосовується метод панорамування.

Панорамування - зйомка об'єкту по частинам з подальшим заклеюванням відпечатків у фото панораму.

Панорами є:

  • лінійна.

  • кругова.

  • триярусна.

Існує метод повного панорамування по колу.

Ярусне панорамування здійснюється навколо горизонтальної вісі і застосовується для зйомки високих об'єктів.

При панорамі кадри друкують на однаковому папері в одному масштабі.

Для вимірювальної фотозйомки використовують лінійки лінійним та глибинним масштабом.

Особливістю відзначається впізнавальна зйомка, під час якої здійснюють два погрудних знімка в анфас і правий профіль.

Перед зйомкою знімають окуляри, головні убори, закриті волоссям вушні раковини і лоб оголюється.

Погляд особи, що підлягає фотографуванню повинен бути горизонтальним прямо перед собою.

У разі якщо на лівій половині обличчя є будь-які особливі прикмети, то фотографується і лівий профіль.

Масштаб пізнавальних знімків 1:7.

Впізнавальна зйомка трупа передбачає проведення його туалету. Труп фотографують в тому одязі в якому його було знайдено у повний зріст. Якщо умови дозволяють йому надають сидячий стан і фіксують голову, якщо ні, то фотографують лежачи. Обов'язково фас, обидва профілі та полупрофілі.

4. Фотозйомка місця події, відеозапис.

/*реферат*/

До фотографічної фіксації місця події ставляться такі вимоги: "

1) порядок фотозйомки та процедури огляду місця події є взаємопов'язаними;

2) фотозйомка повинна передувати іншим методам фіксації;

3) засоби і методи фотозйомки обираються залежно від ситуації огляду, для забезпечення повноти, всебічності та точності фіксації;

4) сукупність фотознімків повинна давати достатньо повне й ясне уявлення про обстановку злочину, його сліди і деталі;

5) до внесення якихось змін в обстановку слід сфотографувати загальний вигляд місця події і взаємне розташування об'єктів; окремі сліди і предмети спочатку фотографуються у тому вигляді, в якому вони були виявлені.

/*лекція*/

Підчас фотографування місця події послідовно здійснюють:

  • орієнтовну зйомку ділянки (місце події у центрі фотографії з оточуючою обстановкою і характерними постійними орієнтирами).

  • оглядова - загальний вигляд місця події.

  • вузлова - фотографія групи предметів чи ділянки, яка містить найбільшу кількість ознак матеріальних слідів події.

  • детальна зйомка - фотографія окремих речових доказів та слідів.

Для відеозапису здійснюють загальний, середній, крупний і детальний плани.

У залежності від завдань фотографування розрізняють чотири прийоми зйомки: орієнтуючу, оглядову, вузлову, детальну.

Орієнтуюча зйомка проводиться для фіксації місця події на фоні навко¬лишнього середовища, щоб по фотознімку можна було розглянути положення місця вчинення злочину серед оточуючих його об'єктів. Напрямок зйомки ви¬бирають так, щоб у кадр увійшли найбільш характерні об'єкти обстановки, що фотографуються, можливі шляхи підходу (вулиці, дороги, стежки) і місця мож¬ливого укриття злочинців, наприклад, при розбійних нападах. Під час орієнту¬ючої зйомки часто виникає необхідність зафіксувати великі простори. У цих випадках застосовують ширококутрві об'єктиви або панорамну зйомку. Якщо поруч із місцем події розташовані будинки або інші високі споруди, зйомку доцільно зробити зверху, з висоти 2-3-го поверху будинку чи з даху автомобі¬ля, будинку тощо.

Оглядова зйомка застосовується для фотографічної фіксації загального вигляду безпосередньо з місця події. На оглядових знімках повинні бути відо¬бражені найважливіші елементи обстановки місця, де було вчинено злочин, і місць, де були виявлені предмети і сліди, що можуть мати значення в справі. Один оглядовий знімок місця події добре показує обстановку тільки з одного боку, тому для повноти фіксації об'єктів, що фотографуються, зйомку прово¬дять додатково і з інших двох - трьох точок. Якщо місце події знаходиться в помешканні, то ці знімки виконують з двох протилежних кутів, або від двох протилежних стін. Фіксуючи місце події на відкритій місцевості, наприклад, у разі зіткнення двох автомобілів на шосе, оглядову фотозйомку можна зробити з трьох або чотирьох сторін. Два фотознімки вздовж осьової лінії (в протилежних напрямках) і один або два - для вигляду ушкоджених машин і відстаней між ними вздовж осьової лінії дороги. Під час оглядової зйомки, особливо в тісних подвір'ях або вузьких вулицях, можна застосовувати широ-кокутові об'єктиви або панорамну зйомку. Але зважаючи на те, що при круго¬вій панорамній зйомці з близької відстані утворюються значні перспективні викривлення, краще застосувати лінійну панораму. При оглядовій зйомці міс¬ця події біля виявлених слідів і предметів установлюють спеціальні покажчики у вигляді таблиць або покажчиків із цифрами. Але до розміщення покажчиків місце події необхідно сфотографувати без них. Якщо відносне розташування об'єктів та їх розміри мають важливе значення для розслідування злочину, зйомку проводять за правилами вимірювальної зйомки зі стрічковим або квад¬ратним масштабом.

Вузлова зйомка призначена для фіксації окремих найбільш важливих об'єктів, вузлів місця події на фоні обстановки місця події, таких, наприклад, як труп, відкритий сейф. При виконанні такої фотозйомки обов'язковою вимо¬гою є наявність у кадрі частини обстановки місця події, щоб надалі можна було по фотознімках не тільки впізнати сфотографовані предмети, але й від¬новити картину їх розміщення і взаєморозташування. Межу вузлового знімка вибирають так, щоб будь-який об'єкт, зображений на ньому, міг бути орієнто¬ваний по оглядовому знімку. Вузлова зйомка фіксує предмети в тому вигляді, в якому вони були виявлені під час огляду.

Детальна зйомка проводиться для одержання фотознімків деталей об¬становки місця події, наприклад окремих предметів і слідів. На детальному знімку може бути зображення самого предмета або сліду без зв'язку з навко¬лишнім середовищем. Тому, якщо предмет знаходиться в несприятливих для зйомки умовах, його можна після проведення вузлової зйомки перенести в більш сприятливе місце і після відповідного огляду сфотографувати. Деталь¬на зйомка обов'язково виконується для фіксації речових доказів у випадках, коли їх неможливо вилучити і прилучити до кримінальної справи. Сліди, як правило, фотографують в усіх випадках. Детальна зйомка виконується за правилами вимірювального методу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]