Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
161.27 Кб
Скачать
  1. Поняття об’єднання підприємств, їх класифікація.

Об'єднанням підприємств є господарська організація, утворена у складі двох або більше підприємств з метою координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань.

Залежно від порядку заснування об'єднання підприємств можуть утворюватися як:

1) господарські об'єднання

2) державні господарськ обєднання

3) комунальні господарські об'єднання.

Господарське об'єднання - об'єднання підприємств, утворене за ініціативою підприємств, незалежно від їх виду, які на добровільних засадах об'єднали свою господарську діяльність.

Державне господарське об'єднання - об'єднання підприємств, утворене державними підприємствами за рішенням Кабінету Міністрів України або, у визначених законом

випадках, рішенням міністерств, інших органів.

Комунальне господарське об'єднання - об'єднання підприємств, утворене комунальними підприємствами за рішенням компетентних органів місцевого самоврядування.

Господарські об'єднання утворюються як асоціації, корпорації, консорціуми, концерни.

Державні і комунальні господарські об'єднання утворюються переважно у формі корпорації або концерну.

За ознакою обов'язкового установчого документу - договірні (асоціації, корпорації) та статутні (концерни та консорціуми)

За галузевою ознакою: галузеві, тобто господарські об'єднання підприємств певної галузі (транспорту, зв'язку, вугільної промисловості тощо), міжгалузеві (до складу яких входять господарські організації різних галузей економіки)

Залежно від підстав створення ГО поділяються на: добровільні та створені у розпорядчому (примусовому) порядку.

За строковою ознакою: а) ГО, створені на невизначений строк; б) тимчасові ГО, створені на певний термін та/або для досягнення певної мети.

  1. Функції та компетенція об’єднання підприємств.

Функції та компетенція об'єднання підприємств за загальним правилом визначаються в індивідуальному порядку, а саме тими актами, якими створюється об'єднання.

Об'єднанню підприємств, як правило, притаманні такі функції:

  • виконання завдань, визначених договором, статутом, актом про створення об'єднання (промислова діяльність, будівництво, транспортна діяльність тощо);

  • вирішення спільних для групи підприємств питань;

  • проведення спільної для галузі науково-технічної політики;

  • виконання за необхідності планових функцій, якщо це передбачено статутом або засновницьким договором;

  • координаційні;

  • захист прав та інтересів підприємств об'єднання.

Компетенція залежить від організаційно-правової форми підприємства.

Так асоціація здійснює постійну координацію господарської діяльності підприємств, здійснює деякі виробничі і управлінські функції, сприяє розвитку спеціалізації та кооперації виробництва, організації спільного виробництва на основі об’єднання учасниками фінансових та матеріальних ресурсів. Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств - учасників асоціації. За рішенням учасників може бути уповноважена представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами, організаціями.

Корпорації делеговані окремі повноваження централізованого регулювання діяльності кожного з учасників органам управління корпорації.

Консорціум використовує кошти, якими його наділяють учасники, централізовані ресурси, виділені на фінансування відповідної програми, а також кошти, що надходять з інших джерел.

Концерн наділений функціями науково-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної, фінансової, зовнішньоекономічної та іншої діяльності. Учасники концерну наділяють його частиною своїх повноважень, у тому числі правом представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями.