Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізика / архив / фізика 2 сем / Тема 2.Елмагн.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
274.94 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. У чому полягає явище електромагнітної індукції?

  2. Що таке магнітний потік? В чому його фізичне значення?

  3. Як визначити напрям індукційного струму?

  4. Як формулюється правило Ленца?

  5. Що означає знак «-» в законі електромагнітної індукції?

  6. Що таке самоіндукція? За яких умов вона виявляється?

  7. Що таке індуктивність? Які одиниці вимірювання індуктивності?

  8. Від чого залежить індуктивність котушки?

  9. Що таке  і о? Які їх одиниці вимірювання?

  10. Як діляться тіла по магнітних властивостях.

  11. Чому рівна робота магнітного поля?

  12. Як визначити енергію електромагнітного поля?

Домашній конспект

Правило Ленца: в замкнутому контурі індукційний струм має такий напрям, що створений їм потік магнітної індукції через площу, обмежену контуром, прагне компенсувати ту зміну потоку магнітної індукції, яка викликає даний струм.

Струми Фуко. В суцільних металевих тілах при зміні магнітного потоку також виникають індуковані струми. Їх називають вихровими струмами або струмами Фуко. Величина і напрям вихрових струмів залежить від форми тіла, властивостей матеріалу, напряму і швидкості магнітного потоку. Розподіл цих струмів часто буває дуже складним. Оскільки опір масивного провідника малий, то виникаючі вихрові струми можуть бути дуже великими, що викликає сильний нагрів. У багатьох випадках вживаються заходи для ослаблення струмів Фуко. Наприклад, розділяють шматки заліза на окремі, тонкі, ізольовані пластинки. Це приводить до збільшення опору для вихрових струмів і зменшення нагріву. Такий прийом використовується у всіх електричних машинах. В індукційних печах струми Фуко застосовують для нагріву або плавлення металу.

Явище самоіндукції. Індуктивність. При будь-якій зміні магнітного потоку через контур спостерігається явище електромагнітної індукції. Магнітний потік може також виникати в результаті проходження струму в даному контурі, що приведе до появи е.р.с. індукції і додаткового струму. Це явище називають самоіндукцією, а індукований в контурі (провіднику) струм - екстра струмом. Згідно закону Ленца, напрям екстра струму протилежний зростаючому або спадаючому струму джерела, включеного в ланцюг.

Через провідники, що мають неоднакові розміри і форму, при заданому значенні струму проходитиме різна кількість ліній магнітного потоку. Для характеристики форми і розмірів провідника вводять величину, рівну потоку магнітної індукції через площу контура, по якому тече струм, рівний одиниці. Цю величину називають коефіцієнтом самоіндукції або індуктивністю провідника і позначають L: .

За одиницю індуктивності прийнятий генрі, Г, - індуктивність такого контура, в якому при струмі в 1 А виникає потік в 1Вб: 1 Г= 1 Вб/А.

Скориставшись формулами, можна одержати вираз для е.р.с. самоіндукції: .

Якщо струм вимірювати в амперах, індуктивність в генрі, час в секундах, е.р.с. одержимо у вольтах.

Гучномовець

Гучномовець призначений для збудження звукових хвиль під дією змінного електричного струму, який змінюється із звуковою частотою. В електродинамічному гучномовці (динаміку) використовують дію магнітного поля постійного магніту на змінний струм у рухомій котушці.

Схема будови гучномовця показана на малюнку 141. Звукова котушка ЗК установлена в зазорі кільцевого магніту М. З котушкою жорстко зв'язаний паперовий конус — діафрагма О. Діафрагма укріплена на пружних підвісках, щоб вона могла коливатися разом з рухомою котушкою.

По котушці проходить змінний електричний струм з ча­стотою, що дорівнює звуковій частоті від мікрофона або з ви­ходу радіоприймача, програвача, магнітофона. Під дією сили Ампера котушка коливається вздовж горизонтальної осі гучномовця ОО1 (див. мал. 141) у такт з коливаннями струму.

Ці коливання передаються діафрагмі і поверхня діафрагми випромінює звукові хвилі.

Першокласні гучномовці відтворюють без значних спотворень звукові коливання в діапазоні 40— 15000 Гц. Але такі пристрої дуже складні. Тому застосовують системи з кількох гучномовців, кожний з яких відтворює звук у певному невеликому інтервалі частот.

Загальним недоліком усіх гучномовців є малий ККД. Вони випромінюють лише 1-3% усієї підведеної до них енергії.

Домашнє завдання

Коршак: вправи 1, 2; 3, 4; 5, 6, 7.

Римкевич: 902, 903, 911, 913;

Соседние файлы в папке фізика 2 сем