Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Електровимірювальні прилади

Вимірювальний прилад магнітоелектричної системи має таку будову (мал. 139). На легкій алюмінієвій рамці прямокутної форми 2 з прикріпленою до неї стрілкою 4 намотано котушку. Рамка закріплена на двох півосях ОО'. У положенні рівноваги її підтримують дві тонкі спіральні пружини 3. Сили пружності з боку пружин, що повертають котушку в положення рівноваги, пропорційні куту відхилення стрілки від положення рівноваги. Котушку встановлюють між полюсами постійного магніту М з наконечниками спеціальної форми.

Всередину котушки вставлено циліндр з м'якого заліза 1. Така конструкція забезпечує радіальний напрям ліній магнітної індукції в тій частині, де знаходяться витки котушки (мал. 140). У результаті при будь-якому положенні котушки сили, що діють на неї з боку магнітного поля, максимальні і при незмінній силі струму сталі. Векториі -зображають сили, які діють на котушку з боку магнітного поля і повертають її. Котушка із струмом повертається доти, поки сили пружності з боку пружини не зрівноважать сили, що діють на рамку з боку магнітного поля. Збільшуючи силу струму в два рази, виявимо, що стрілка повертається на кут, удвоє більший, і т. д. Так відбувається тому, що максимальні сили, які діють на котушку з боку магнітного поля, прямо пропорційні силі струму:m ~ І. Завдяки цьому можна визначити силу струму за кутом повороту котушки, якщо прилад проградуювати. Для цього треба встановити, яким кутам повороту стрілки відповідають відомі значення сили струму.

Таким самим приладом можна вимірювати напругу. Для цього слід проградуювати прилад так, щоб кут повороту стрілки відповідав певним значенням напруги. Крім того, опір вольтметра має бути значно більшим за опір амперметра.

Магнітний запис інформації

З феромагнетиків виготовляють магнітні стрічки і тонкі магнітні плівки. Магнітні стрічки широко використовують для звукозапису в магнітофонах і відеозапису в відеомагнітофонах.

Магнітна стрічка являє собою гнучку основу з поліхлорвінілу чи інших речовин. На неї нанесено робочий шар у вигляді магнітного лаку, що складається з дуже дрібних голчастих частинок заліза чи іншого феромагнетика і зв’язуючих речовин.

На стрічці звук записують за допомогою електромагніту, магнітне поле якого змінюється в такт із звуковими коливаннями. Коли стрічка рухається поблизу магнітної головки, намагнічуються різні ділянки плівки (мал. 148). При відтворенні звуку відбувається зворотний процес: намагнічена стрічка збуджує в магнітній головці електричні сигнали, які після підсилення надходять на динамік магнітофона.

Тонкі магнітні плівки складаються з шару феромагнітного матеріалу завтовшки від 0,03 до 10 мкм. їх застосовують у запам'ятовуючих пристроях електронно-обчислювальних машин (ЕОМ). Магнітні плівки призначені для запису, зберігання і відтворення інформації, їх наносять на тонкий алюмінієвий диск чи барабан. Інформацію записують і відтворюють приблизно так само, як і на звичайному магнітофоні. В ЕОМ інформацію можна записувати і на магнітних стрічках.

Соседние файлы в папке тема 9 Електромагнітна індукція