Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekciya_9.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
152.06 Кб
Скачать

Лекція №9. Загальні положення про зобов’язання.

  1. Поняття та види зобов’язань.

  2. Підставі виникнення зобов'язань.Суб’єкти зобов’язань.

  3. Виконання зобов’язань.

  4. Поняття та способи забезпечення зобов’язань.

  5. Підставі припинення зобов'язань.

1. Поняття та види зобов’язань

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана зробити на користь іншої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші і тому подібне) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Залежно від підстави виникнення зобов'язання поділяються на до­говірні і недоговірні:

  • Договірне зобов'язання (виникає на під­ставі договору).

  • Недоговірне зобов'язання (виникає на під­ставі або правомірних односторонніх дій особи (правочинів чи юри­дичних вчинків), або неправомірних дій особи, наслідки за якими настають незалежно чи, навіть, всупереч їх волі)

Залежно від цільового призначення зобов'язання поділяються на головні та додаткові (акцесорні).

Додаткові зобов'язання забезпечують належного виконання основних. Наприклад, застава забезпечує виконання кредитного договору. Недійсність додаткового зобов'язання не спричиняє за собою недійсність основного, а недійсність основного може спричинити недійсність додаткового, залежно від того, як це питання врегульоване договором. Припинення основного зобов'язання завжди має наслідком припинення дії додаткового.

З урахуванням предмета виконання виокремлюються однооб’єктні, альтернативні, факультативні та грошові зобов'язання

Залежно від змісту зобов'язання діляться на альтернативні і факультативні:

Альтернативне зобов'язання побудоване на принципі "або-або", тобто боржник сам вибирає спосіб виконання, він зобов'язаний зробити одне з двох або декількох дій (наприклад, або сплатити гроші або передати майно на суму, яка вказана в договорі). Боржник має право вибору предмету зобов'язання, якщо інше не встановлене договором, актами цивільного законодавства, не витікає з суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту.

У факультативному зобов'язанні боржник зобов'язаний здійснити конкретні дії, але може замінити їх іншим предметом (наприклад, підрядчик повинен усунути недоліки своєї роботи за власний рахунок або виконати роботу наново).

Окремий вид складають зобов'язання особистого характеру, тобто зобов'язання, пов'язані з їх суб'єктами (наприклад, про зобо­в'язання письменника, науковця тощо створити за договором відповід­ний об'єкт права інтелектуальної власності на замовлення іншої сторо­ни (ст. 11 12 ЦК). У такому зобов'язанні обов'язок боржника може вико­нуватися лише ним особисто і не може бути покладений на іншу особу, оскільки це протирічить суті даного зобов'язання (ст. 528 ЦК).

2. Підставі виникнення зобов'язань. Суб’єкти зобов’язань

Підставами виникнення зобов'язань можуть бути:

1) договори і інші правочини;

2) створення літературних і художніх творів, винаходів і інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності;

3) вчинення майнової і моральної шкоди іншій особі;

4) дії осіб, що породжують цивільні права і обов'язки;

5) акти цивільного законодавства, акти органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування;

6) вирішення суду;

7) настання або не настання певної події;

8) інші юридичні акти.

Суб'єкти зобов'язань. Зміна осіб в зобов'язанні.

Суб'єктами зобов'язання є управомочена сторона (кредитор) та зобов'язана сторона (боржник). Ними можуть буди як фізичні, так і юридичні особи, у тому числі й юридичні особи публічного права

Зазвичай, у зо­бов'язанні є один кредитор і один боржник, але є й такі зобов'язання, у яких може бути декілька кредиторів та (або) боржників. У вказаних таких випадках йдеться про зобов'язання з множинністю суб'єкт­ного складу.

У зобов'язанні можлива зміна осіб, коли первинні учасники зобов'язання вибувають, а їх права і обов'язки переходять до інших суб'єктів.

Так, зокрема, кредитор в зобов'язанні може бути замінений іншою особою унаслідок:

  1. передачі ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги – цесія);

  2. правонаступництва;

3) виконань зобов'язання боржника його поручителем або заставодавцем;

4) виконання третьою особою зобов'язання боржника перед кредитором. Законом можуть бути встановлені інші випадки.

Заміна кредитора не допускається у випадках, встановлених договором або законом, наприклад, в зобов'язаннях, нерозривно пов'язаних з особою кредитора.

Заміна кредитора в зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлене договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора в зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. В цьому випадку виконання боржником свого обов'язку первинному кредиторові вважається належного виконання зобов'язання.

До нового кредитора за загальним правилом переходять права первинного кредитора в зобов'язанні в об'ємі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав.

Первинний кредитор в зобов'язанні відповідає перед новим кредитором за недійсність переданої йому вимоги, але не відповідає за невиконання боржником свого обов'язку. Виключенням є випадок, коли первинний кредитор поручився за боржника перед новим кредитором.

Що стосується боржника в зобов'язанні, то він може бути замінений іншою особою тільки за згодою кредитора. Дана заміна називається переведення боргу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]