Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Кравченко / ПІС / ПІС / Робота з сутностями в BPwin

.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
591.78 Кб
Скачать

1Робота з сутностями в BPwin, Erwin

Сутність - це суб'єкт, місце, річ, подія або поняття, що містять інформацію. Точніше, сутність - це набір (об'єднання) об'єктів (атрибутів). Кожен екземпляр сутності володіє набором характеристик. Наприклад, сутність клієнт може мати ім'я, адресу, телефон і т. д.

Для того, щоб створити сутності в BPwin потрібно перейти Dictionary ->Entity. В вікні що відкриється для створення нової сутності необхідно ввести її назву в полі Name і натиснути Enter.

Інтерфейс більшості словників уніфікований. Призначення кнопок панелі керування словника наведено в таблиці 1.

Таблиця 1

Кнопки панелі керування словника

Кнопка

Призначення

Зберегти словник

Попередній перегляд друку словника

Друк словника

Експорт словника в текстовий файл

Імпорт словника із текстового файла

Видалення об’єкту із словника. Видалити можна тільки ті об’єкти, що не використовуються.

Наприклад, створемо наступні сутності: Вакансії. Кандидати, Працівники, Посади (Рисунок 1). Для кожної сутності додатково можна вказати її Definition (визначення) і вказати чи можна сутність експортувати в Erwin.

Рисунок 1 – Вікно «Entity Dictionary»

Далі необхідно вказати атрибути для створених сутностей, для цього потрібно перейти Dictionary ->Atribute. Вони створюються анологіно до сутностей, але крім параметрів Name, Definition, Exchange with Erwin потрібно ще задати до якої сутності атрибут належить (Entity) (Рисунок 2).

Рисунок 2 – Вікно «Atribute Dictionary»

Крім Bpwin, компанія Ca/Logic Works створила продукт Erwin, який призначений для розробки структури даних майбутньої інформаційної системи. Ці два продукти тісно інтегровані і зазвичай використовуються при розробці спільно. Механізми експорту-імпорту можна синхронізувати моделі на різних етапах розробки системи.

За допомогою команд File->Export->Erwin(BPX) виконується експорт словника сутностей з BPwin в Erwin.

В програмі Erwin імпортування виконується наступними командами: File->Import->From AllFusion PM. В діалогому вікні обирається файл, який був створений в результаті експортування з BPwin.

2 Фізична та логічна модель сутностей в Erwin

Після імпорту необхідно вказати звязки між сутностями. Зв'язок - це деяка асоціація між двома сутностями. Одна сутність може бути пов'язана з іншою сутністю або сама з собою. Зв'язки дозволяють по одній сутності знаходити інші сутності, пов'язані з нею.

Типи зв'язку:

Один до одного (1:1) – кожному запису однієї сутності відповідає тільки один запис іншої сутності.

Один до багатьох (1:М) – одному запису головної сутності можуть відповідати кілька записів залежної сутності.

Багато до одного (М:1) – декільком записам головної сутності може відповідати один запис залежної сутності.

Багато до багатьох (М:М) – один запис головної сутності пов'язаний з декількома записами залежної сутності, а один запис залежної сутності пов'язаний з декількома записами головної сутності.

Кожен зв'язок може мати одну з двох модальностей:

Модальність "може" означає, що екземпляр однієї сутності може бути пов'язаний з одним або декількома екземплярами іншої сутності, а може бути і не пов'язаний ні з одним екземпляром.

Модальність "повинен" означає, що екземпляр однієї сутності зобов'язаний бути пов'язаний не менше ніж з одним екземпляром іншої сутності.

Створимо між сутностями такі зв’язки: Вакансії - Кандидат, Посада -Вакансії, Посада - Працівник.

Рисунок 3 - Логічна та фізична модель БД

Кожен екземпляр сутності повинен бути унікальний та відрізнятися від інших атрибутів.

Типи ключів

Первинний ключ (primary key) - це атрибут або група атрибутів, які однозначно ідентифікують екземпляр сутності. Атрибути первинного ключа на діаграмі не вимагають спеціального позначення - це ті атрибути, які перебувають у списку вище горизонтальної лінії. При внесенні нового атрибуту в діалозі Attribute Editor, щоб зробити його атрибутом первинного ключа, потрібно включити прапорець Primary Key в нижній частині закладки General. На діаграмі ключовий атрибут можна внести до складу первинного ключа, скориставшись режимом перенесення атрибутів (кнопка в палітрі інструментів).

В однієї сутності може бути декілька атрибутів або наборів атрибутів, що претендують на роль первинного ключа. Такі претенденти називаються потенційними ключами (candidate key).

Багато сутностей мають тільки один потенційний ключ. Такий ключ стає первинним. Деякі сутності можуть мати більше одного можливого ключа. Тоді один з них стає первинним, а решта - альтернативними ключами.

Зовнішні ключі (Foreign Key) створюються автоматично, коли зв'язок з'єднує сутності: зв'язки утворюють посилання на атрибути первинного ключа в дочірній сутності і ці атрибути утворюють зовнішній ключ в дочірній сутності. Атрибути зовнішнього ключа позначаються символом (FK) після свого імені.

Залежна сутність може мати один і той же ключ з декількох батьківських сутностей. Сутність може також отримати один і той же зовнішній ключ кілька разів від одного і того ж батька через кілька різних зв'язків. Коли ERwin виявляє одне з цих подій, він розпізнає, що два атрибути однакові, і поміщає атрибути зовнішнього ключа в залежну сутність тільки один раз. Це комбінування або об'єднання ідентичних атрибутів називається уніфікацією.

Кожній сутності був присвоєний первинний ключ: Працівник –ID працівника, Кандидат — ID кандидата, Посади— ID посади, Вакансії — ID вакансії. В відповідності до звязків в сутностях зявилися додаткові зовнішні ключі: Працівник –ID посади(FK), Кандидат — ID вакансії (FK), Вакансії — ID посади (FK)(Рисунок 3).

Для того щоб змінити тип даних атрибутів або створити новий атрибут, потрібно вибрати сутність і натиснути праву клавішу мишки ->Columns… (Рисунок 4). Щоб створити новий атрибут потібно натисути New, а потім ввести його назву та обрати тип даних. Щоб відредагувати атрибут потрібно обрати його та натиснути Rename.

Рисунок 4 – Діалогове вікно «Columns»

3 Проектування БД засобами ERwin і Access

Для підключення БД потрібно перейти в Erwin в фізичну модель, а в Access створити пусту БД. За допомогою команд Database->Choose Database викликається діалогове вікно Target Server (Рисунок 5), в якому встановлюються налаштування БД.

Рисунок 5 - Діалогове вікно Target Server

Для того щоб з’єднати БД Access і Erwin потрібно зробити генерацію коду з допомогою наступних команд — Tools-> Forward Engineer-> Schema Generation. В Options вибрати Index, навпроти Foreign Key та Primary Key повинні стояти прапорці (Рисунок 6).

Рисунок 6 – Діалогове вікно Forward Engineer Schema Generation

Натиснути кнопку Generate…, якщо БД ще не підключена то відкриється діалогове вікно Access Connection (Рисунок 7). За допомогою кнопки Browse… біля Database вказується шлях до БД, при необхідності вказується ім’я користувача.

Рисунок 7 – Діалогове вікно Access Connection

Далі потрібно натиснути кнопку Connect, в результаті відбудеться підключення до БД. З’явиться діалогове вікно звіту про успішно імпортовані структури БД в Access (Рисунок 8).

Рисунок 8 – Діалогове вікно Generate Database Schema

В результаті отримуємо структуру БД в Access, яка показана на рисунку 9. Тепер залишилося заповнити таблиці з даними (Рисунки 11, 12, 13, 14).

Рисунок 9 – Структура БД в Access після імпорту

Рисунок 10 – Список таблиць в Access

Рисунок 11 – таблиця Посади в Access

Рисунок 12 – таблиця Вакансії в Access

Рисунок 13 – таблиця Кандидатів в Access

Рисунок 14 – таблиця Працівників в Access

Соседние файлы в папке ПІС