Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Команда Безперервне введення об’єктів

В тому випадку, якщо креслиться (обводиться) контур деталі, заздалегідь побудований за допомогою допоміжних ліній, і особливо якщо він складається з елементів різного типу – зручно скористатися командою Безперервне введення . Вона дозволяє накреслити неперервну послідовність відрізків, дуг і сплайнів. При її використанні кінцева точка введеного об’єкту автоматично стає початковою точкою наступного об’єкту. Для виклику цієї команди служить кнопкаБезперервне введення на інструментальній панелі геометрії. Після виклику команди в рядку параметрів об’єкту (рис. 38), правіше Поля стилю лінії, відображаються п’ять кнопок. Кнопки аналогічні кнопкам інструментальної панелі геометрії для роботи з об’єктами типу відрізок, дуга, лекальні криві.

Рис. 38 – Рядок параметрів об’єкту при безперервному введенні об’єктів

При виборі однієї з них відбувається перемикання на побудову об’єкта потрібного типу. Так само, як і на інструментальній панелі геометрії, можна перейти до іншої команди цього типу. Поля, розташовані лівіше поля стилю лінії, змінюються залежно від того, який тип об’єкту будується зараз. При перемиканні на інший тип об’єкту змінюються і поля в рядку параметрів об’єкту.

У рядку параметрів об’єкту наявні ще дві кнопки: Замкнути іНове введення .

При натисненні кнопки Замкнути автоматично вводиться точка, що співпадає з першою точкою послідовності об’єктів, що будується, і побудова послідовності завершується. Система чекає нової неперервної послідовності. Натисненням кнопки Нове введення завершується побудова послідовності без замикання контура.

Креслення геометричних фігур

Перш ніж приступити до вправи по кресленню різних фігур, необхідно дещо докладніше познайомитися з командами видалення і відновлення зображення (про ці команди вже було згадано вище), оскільки без цих команд не обходиться жоден процес побудови креслення.

Прості команди редагування креслення Відміна і повтор дій

Для відміни помилково виконаної команди (однієї або декількох) є кнопка Відмінити на панелі керування. Вона служить для відновлення того стану креслення, який був до виконання останньої команди. Для відміни кількох останніх команд необхідно натиснути на кнопкуВідмінити відповідне число раз.

Для відновлення скасованого стану призначена кнопка Повторити на панелі керування.

Видалення (стирання) з екрану елементів креслення

Для вибору одного об’єкту, як вже відомо, досить клацнути на ньому мишею. Для вибору кількох об’єктів можна вказувати на них послідовно мишею, утримуючи при цьому клавішу Shift. Об’єкти також можна вибирати і за допомогою рамки. Для цього потрібно клацнути мишею на екрані (введення однієї точки діагоналі рамки), потім пересунути курсор миші у напрямку вибору групи об’єктів і клацнути мишею ще раз (введення іншої точки діагоналі рамки). При цьому виберуться лише ті об’єкти, які повністю увійшли до рамки. Для видалення виділеного об’єкту досить натиснути клавішу Delete на клавіатурі.

Прив’язки

Під час роботи над кресленням постійно виникає необхідність точно встановити курсор в різні характерні точки креслення, іншими словами, прив’язатися до вже існуючих на кресленні об’єктів. Без такої прив’язки неможливо створити точне креслення, інакше виникнуть труднощі при деталюванні складальних креслень і нанесенні розмірів. КОМПАС-ГРАФІК надає можливість прив’язок до різних характерних точок і об’єктів. Існує два типи прив’язок – локальна прив’язка (що діє одноразово) і глобальна прив’язка (що діє постійно).