Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНИЙ ПРАКТИКУМ з дисципліни ПАХВ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

3.Опис приладів.

Для виконання роботи використовується скляний капілярний віскозиметр типу ВПЖ - 2 та скляні пікнометри.

Пікнометр - прилад необхідний для визначення густини. Він представляє собою скляний посуд, типу мірної колби з вузьким, довгим горлом та кільцевою міткою на шийці.

1-пікнометр;2-мітка;3-пробка

Рисунок 1. Пікнометр.

Віскозиметр - це скляний капілярний прилад, який представляє собою U - подібну трубку, в коліно якої впаяний капіляр. Визначення в’язкості ґрунтується на визначенні часу витоку через капіляр певного об’єму досліджуваної рідини з вимірного резервуару

Рисунок 2 Віскозиметр

1-коліно; 2-резервуар; 3-резервуар 4-капіляр; 5-коліно; 6-відвідна трубка.

M1, M2 - мітки

4. Послідовність виконання роботи.

1.Визначення густини

Для визначення густини досліджуваного матеріалу за допомогою пікнометра необхідно знайти його водяне число. Для цього пікнометр старанно миють, сушать і зважують на аналітичних вагах з точністю до 0,0002г.

Потім заповнюють його дистильованою водою трохи вище мітки помі-щують в термостат, в якому видержують при 20°С протягом 20-30 хвилин. Коли рівень води перестане змінюватися, надлишок її (вище мітки на шийці пікнометра) забирають за допомогою фільтрувального паперу, внутрішню частину шийки витирають. Пікнометр закривають, витирають зовнішню поверхню і зважують на аналітичних вагах з точністю до 0,0002 г.

Водяне число пікнометра М визначають, як різницю між масою пікнометра з водою М2 і масою порожнього пікнометра М1 ,г.

Щоб визначити густину дослідного матеріалу, в чистий, висушений пікнометр наливають рідину, закривають пробкою і поміщають в термостат на 20 хв., при температурі 20°С. Потім за допомогою піпетки продукт переносять в чистий, сухий, виважений пікнометр і виконують ті ж операції, як і при визначенні водяного числа. При точних вимірах робиться поправка на втрачену масу. Дійсну густину визначають за формулою:

де: ρдійсн - відповідно дійсна густина;

ρ1 - відносна густина, яка дорівнює ;

998,23- густина води при 20˚С ;

1,2 - густина повітря в умовах досліду (середня величина).

де: М3- маса пікнометра з продуктом;

М1 - мaca пустого пікнометра;

М - водяне число пікнометра.

2.Визначення в’язкості.

Перед визначенням в’язкості рідини, віскозиметр потрібно помити і висушити. Спочатку для вимірювання часу витоку досліджуваної рідини на відвідну трубку 6, готового до роботи віскозиметра надівають резинову трубку. Далі затискають пальцем коліно 5, перевертають віскозиметр, опускають коліно 1 в посудину з досліджуваною рідиною і засмоктують її за допомогою груші або іншим способом до відмітки М резервуара 3, слідкуючи за тим, щоб рідина була без бульбашок повітря. В момент, коли рівень рідини досягне мітки М резервуара 3, віскозиметр виймають із посудини і швидко перевертають в нормальне положення. Знімають з зовнішнього боку кінця коліна 1 надлишок рідини і надівають на нього резинову трубку.

Віскозиметр встановлюють в термостат (водяну баню) так, щоб резервуар 2 був нижче рівня рідини в термостаті. Після витримування в термостаті не меше 15 хв. при заданій температурі, засмоктують рідину в коліно 1, приблизно до 1/З висоти резервуара. 3єднують коліна 1 з атмосферою і визначають час спуску меніска рідини від мітки М1 до мітки М2.

Дослід повторюємо кілька разів при різних температурах.