Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 1.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
64.51 Кб
Скачать

3. Форми грошей

Сучасна ринкова економіка діє на основі різних форм грошей, виникнення яких пов'язане з тривалим розвитком функцій грошей і суспільного обміну.

Залежно від форми розрізняють два види грошей:

1. готівкова форма:

а) металеві гроші (золоті монети, срібні монети, білонна монета)

б) паперові гроші (банкноти, казначейські білети)

2. безготівкові гроші (банківські гроші).

--За критерієм матеріально-речового змісту розрізняють дві групи носіїв грошових властивостей: - це повноцінних і неповноцінних.

1. Повноцінними називають гроші, що виготовлені з товару, мають однакову внутрішню вартість у сфері обігу і за умов переходу у скарб.

Товарні гроші здатні виступати загальним еквівалентом тому, що на їх виготовлення затрачено суспільну працю. Вони однаково здатні слугувати для безпосереднього споживання і для виміру вартості іншого товару та знаряддям обміну. У різні епохи роль товарних грошей виконували предмети першої необхідності (сіль. Зерно. Риба, худоба) та предмети розкоші й прикраси (намисто, хутра та ін.).

Металеві гроші — спочатку з'явилися як різної форми та ваги шматки металу. З часом з них стали виготовляти вироби, які однаково могли слугувати для задоволення потреб споживання і виступати засобом обміну. Лише з часом з'явилася кругла монета - найдосконаліша форма повноцінних грошей. У ролі на перших порах використовувалися різні метали й вироби з них : - це залізо, мідь, бронза.

2. Неповноцінні гроші - це гроші, які не мають власної вартості. Основними їх формами є білонна монета, паперові гроші (казначейські зобов'язання), банківські зобов'язання (банкноти), депозитні вклади. Усі вони застосовуються як гроші лише тому, що, одержуючи їх як платежі, учасники ділових угод розраховують використати їх для майбутніх платежів.

Білонна монета - розмінна монета, яка задовольняє потреби роздрібної торгівлі за товари дрібної вартості і карбується (виготовляється) з металу, що коштує дешевше номінального виразу монети.

Кредитні гроші - це гроші особливого типу, що не є розмінні на золото. А в обіг випускаються центральним (національним) банком як банкноти. На основі такого обігу грошей виникають банківські депозити (депозитні гроші), що стають базою чекового обігу.

Паперові гроші - це нерозмінні на метал знаки вартості, що випускаються державою для покриття бюджетних витрат і наділяються нею примусовим курсом та законодавчо закріпленим обов'язком приймати у всіх видах платежі.

Наукова думка розрізняє такі відмінності золотих грошей від паперових:

Золоті гроші

Паперові гроші

- мають бути повноцінні;

- є представниками золота;

- мають суттєву внутрішню вартість;

- випускаються Державним казначейством або Центральним банком і перебувають в обігу;

- виникають в результаті історик-ного розвитку товарного обігу;

- є замінниками повноцінних грошей;

- є мірою вартості всіх інших товарів.

- слугують засобом фіксації вартісних пропорцій.