Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІПЗ_НА / лаб 1 / лаб1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
75.26 Кб
Скачать

3

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА

Факультет комп’ютерних наук

Кафедра комп’ютерних систем та мереж

Няун Андрій

Програмний додаток: «Облік поточної успішності студентів»

ВАРІАНТ 1

Чернівці, 2013

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………….3

  1. ПІДСТАВИ ДО РОЗРОБКИ………………………………………….4

  2. ПРИЗНАЧЕННЯ РОЗРОБКИ………………………………………...4

  3. ВИМОГИ ДО ПРОГРАМИ АБО ПРОГРАМНОГО ПРОДУКТУ…4

    1. вимоги до функціональних характеристик………..…………...4

    2. вимоги до надійності………………………………...…………..4

      1. основні принципи проектування……….....…………………...6

    3. умови експлуатації…………………………..……………….......6

      1. вимоги до транспортування і зберігання………………...........7

    4. вимоги до складу і параметрів технічних засобів…………..….8

    5. вимоги до інформаційної програмної сумісності………..…......8

  4. ВИМОГИ ДО ПРОГРАМНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ……………...…...8

  5. ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ…………………………....9

  6. СТАДІЇ І ЕТАПИ РОЗРОБКИ…………………………………….….10

7. Порядок приймання та контролю………………………..11

ВСТУП

Програма «Облік поточної успішності студентів» передбачена для оперативного обліку поточних результатів навчання студентів по різних дисциплінах працівниками деканату. Слід враховувати оцінки за кредитно-модульною системою, як поточні за модулі так і підсумкові. Кожна дисципліна має свою кількість модулів, розбиття на бали та графік проведення модульних контрольних. Відомості про успішність студентів повинні зберігатися протягом всього строку навчання і використовувати при складанні модульних відомостей, довідок з прослуховування курсів, додатків до дипломів та визначенні студентів.

1. Підстави до розробки

Підставою до розробки “Облік поточної успішності студентів” є, одержане від керівника і затверджене на засіданні кафедри “Комп’ютерні системи та мережі” від 30 серпня 2005 року, протокол №1.

2. ПРИЗНАЧЕННЯ РОЗРОБКИ

Призначенням даної розробки є використання її як централізованого сховища даних по поточній успішності студентів, з метою формування звітності по кредитно-модульній системі оцінювання. У зв’язку з тим, що до цього часу такий облік вівся фактично вручну та вимагав багато часу і людських ресурсів, з’явилася необхідність автоматизувати цей процес.

Об’єктом застосування програми є система оцінювання студентів Чернівецького національного університету.

3. Вимоги до програми або програмного продукту

3.1. Вимоги до функціональних характеристик

До програми “Облік поточної успішності студентів” висуваються наступні вимоги:

 зберігання інформації про студентів Чернівецького національного університету;

 універсальність програми стосовно будь-якої кафедри та факультету;

 формування звітності з зазначенням оцінок як поточних за модулі так і підсумкових;

3.2. Вимоги до надійності

Для надійності можна розрахувати величину економічного ризику, викликаного можливістю помилок у програмі. По суті, цей ризик визначається розділами інструкції, що встановлюють використання результатів програми у даному режимі експлуатації, і ймовірностями помилок, що впливають на кожен тип використання. Такий ризик може базуватись тільки на прогнозі можливих помилок, що значно знижує цінність подібного підходу. У той же час доцільно оцінити реальні втрати за період експлуатації, викликані помилками. Якщо визначити тенденцію зміни середніх реальних втрат за конкретний період (наприклад, за місяць чи рік), можна прогнозувати економічний ризик на майбутнє.

Часто оцінюють статистичну надійність програми, яка вимірюється як додаткова ймовірність виявлення нової помилки, не врахованої у попередніх корекціях, в разі чергового зверненні до програми. Це відповідає підходу до програми як до чорного ящика, що іноді видає помилки. Недоліком такого підходу є неявно використана модель “урни з поверненням куль”, яка не враховує коректування кортежу після виявлення кожної нової помилки.

Треба зазначити також не цілком конструктивний, але логічно бездоганний підхід до визначення комбінаторної надійності програми, обчисленої як відношення числа варіантів вихідних даних, на яких програма спрацьовує вірно, до загального числа варіантів вихідних даних. В умовах динамічного коректування кортежу ця надійність постійно росте. Проте оцінити її можна тільки статистично.

Нестабільність роботи програми природно вимірювати числом зареєстрованих помилок за певний період експлуатації, тобто числом внесених в інструкцію корегувань за цей термін.

Оскільки технічного зносу програми, інструкції і режиму експлуатації немає, то до зносу комп’ютера нестабільність монотонно падає внаслідок коректувань. По мірі зносу комп’ютера (старіння технічної частини середовища) застосовують спеціальні коректування для обходу машинних збоїв і поломок: нестабільність починає рости. За нормального режиму експлуатації передбачається своєчасна заміна устаткування і ріст нестабільності.

Можна також говорити про прогнозовану залишкову надійність кортежу, що враховує вартість використання внесених корекцій, але без вартості їхньої розробки, і прогноз числа нових помилок за залишковий термін експлуатації з вартістю їхнього аналізу. Наведену характеристику будемо називати витратною надійністю.