Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІПЗ_НА / лаб 3 / lab

.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
584.7 Кб
Скачать

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

факультет комп’ютерних наук

кафедра комп’ютерних систем та мереж

ЗВІТ

по лабораторній роботі №3

з курсу “Інженерія програмного забезпечення ”

Взаємодія об’єктів. Створення діаграми послідовності

Варіант №1

Виконав студент 322 групи

Няун А.І.

Перевірила доц. кафедри КСМ Танасюк Ю.В.

Дата______________

Підпис____________

Чернівці, 2013 р.

На основі діаграми Прецедентів (Варіантів Використання), розробленої в лабораторній роботі № 2, створимо діаграми Послідовностей для кожного з варіантів використання.

Видалення інфи

Друк

Журнал відвідувань

Журналуспішності

Звітність

Перегляд данних

Підрахунки

Редагування інформації

Контрольні відповіді

  1. Діаграми взаємодії відображають один з процесів обробки інформації у варіанті використання. Наприклад для варіанта використання «Зняти гроші» з прикладу

АТМ можна розглянути декілька альтернативних потоків. Це означає, що для цього варіанта використання потрібно створити декілька діаграм Взаємодії. В результаті на одній діаграмі буде показано, що відбувається, коли все вірно. На інших буде відображено хід подій за альтернативними потоками: що буде, коли клієнт ввів невірний пін-код, якщо на рахунку недостатньо грошей, ніж він хоже зняти, тощо.

Існує два типи діаграм Взаємодії – діаграми Послідовностей (Sequence) і корпоративні діаграми (Collaboration).

  1. Діаграми Послідовностей відображають виконання операцій та стан об’єктів у часі. Вони зосереджені на управлінні. Діаграми Послідовності відображають ті ж деталі, які були описані в потоці подій, однак подають їх у більш зручній формі. Головними є об’єкти, які потрібно створити для реалізації функціональних можливостей, які були закладені в діаграмі прецедентів.

Рис. 3.1. Фрагмент діаграми Послідовностей

На Корпоративні діаграмі зображається та сама інформація, лише в інший спосіб.

Вона відображає потоки даних.

Рис. 3.2. Фрагмент Корпоративної діаграми

Діаграми обох типів можуть відображати об’єкти і класи майбутньої програми.

Об’єкт предметної області поєднує в собі деякі дані і поведінку, тобто описує реальні, конкретні предмети. Прикладами об’єктів банківської системи є: банківський рахунок, екран банкомата, пристрій для зчитування пластикових карток, чек після зняття грошей, тощо.

Дані об’єкта називають атрибутами. Вони описують деякі характеристики об’єкта. Набір атрибутів для об’єкта є незмінним, змінюватися можуть лише дані самих атрибутів. Приклади атрибутів: баланс на рахунку, пін-код, дата і час зняття грошей, персональні дані власниа, адреса банкомата, тип картки, тощо.

Поведінка об’єкта проявляється в його операціях : зміна суми на балансі, переказ грошей, перевірка персональних даних клієнта, видача чеку, тощо.

6

Соседние файлы в папке лаб 3