Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

регіональна економіка / Природні передумови розвитку чорної металургії України та основні металургійні центри

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
15.24 Кб
Скачать

Природні передумови розвитку чорної металургії України та основні металургійні центри.

Залізорудна база чорної металургії(Чм) Укр представлена Криворізьким і Кременчуцьким басейнами, Білозерським і Керченським родовищами. Криворізький басейн розташований у західній частині Дніпропетровської області в басейні річки Інгулець. Розвідані запаси залізних руд Криворізького басейну становлять близько 18 млрд т. Кременчуцький залізорудний басейн розташований на тер Кременчуцького р-ну Полтавської області. Розвідані запаси залізних руд становлять 4,5 млрд т. Білозерський залізорудний р-н розташ на лівому березі Дніпра, на південь від Запоріжжя. Загальні запаси руд р-ну (до глибини 1500м) становлять близько 1,4 млрд т. Керченський залізорудний р-н розташований на північному і східному узбережжі півострова. Загальні запаси становлять 1,8млрд т. Придніпровський марганцеворудний басейн за запасами і видобутком руд є другим у світі. В Україні відкриті марганцеві родовища в: Одеській, І-Франківській областях і в Карпатах. В Укр є родовища титану і хрому. Великими родовищами титанових руд є Самотканське (Дніпропетровської області), а також Іршанське і Стремигородське (Житомирської області).

В Україні можна виділити три райони Чм: Придніпровський, Донецький, Приазовський. У Придніпровському р-ні розташовано 14 металургійнихзаводів з 32 в Україні.

До Дніпропетровського металургійного вузла належать металургійні заводи Дніпропетровська(4), Дніпродзержинська і Ново московська. До Запорізького металургійного вузла належать металургійний завод „Запоріжсталь”, електросталеплавильний „Дніпросталь” і феросплавний заводи. До Криворізького металургійного вузла - 5 гірничозбагачувальних комбінатів, металургійний завод Південно трубний і феросплавний заводи Нікополя. До Кременчуцького вузла – Дніпровський гірничозбагачувальний комбінат.

До Донецького металургійного р-ну належать 13 металургійних заводів, потужних коксохімічних під-ств, які виробляють понад половину коксу України. По 2 металургійних заводи розміщені в Донецьку, Макіївці, Алчевську і Харцизьку, по одному – в Єнакієвому, Краматорську, Костянтинівні, Луганську та Алмазному.

До складу Приазовського металургійного р-ну входять потужні під-тва Маріуполя (2 заводи), а також родовища залізних руд Керченського басейну з Керченським залізорудним комбінатом і Комиш-Бурунською агломераційною фабрикою.

45.Кольорова металургія України, її значення,