Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
88.06 Кб
Скачать

2.4. Інформаційні тенденції

Інформаційна індустрія виробляє інформаційний продукт (content) і засоби, які доводять його до кінцевих споживачів. Під інформаційним продуктом розуміють різні аспекти знань, дані, твори мистецтва та інші форми інформації і розваг, отримані традиційним шляхом або за допомогою електронної техніки.

Інформаційні технології сприяють доступу людини до обчислювальних потужностей комп’ютерів, мегатомів інформації, необмеженої кількості варіантів розваг і накопичених знань мільйонів людей.

Коротко ці інформаційні тенденції можна сформулювати так:

– ускладнення інформаційних продуктів;

– здатність до взаємодії;

– ліквідація проміжних ланок;

– глобалізація;

– конвергенція.

Головне місце в інформаційних тенденціях посідає тенденція до ускладнення інформаційних продуктів, оскільки інформаційний продукт у формі різноманітної інформації є джерелом знань для людини.

Наступною інформаційною тенденцією є здатність до взаємодії.

Наступна тенденція – ліквідація проміжних ланок у взаємовідносинах виробників і покупців продукції, у тому числі інформаційної.

Глобалізація – провідна тенденція розвитку інформаційних технологій. Сутність її полягає в тому, що можливості інформаційного ринку (або ринку ІТ), не зважаючи на досить жорстку конкуренцію між основними виробниками, є безмежними, оскільки теоретично кожна людина є потенційним споживачем інформації. Задовольнити інформаційні потреби один раз і назавжди практично неможливо.

Інтеграція основних виробників інформаційних технологій призвела до наступної тенденції – конвергенції в самій структурі виробництва інформаційної галузі.

Конвергенція є кінцевим результатом розвитку чотирьох попередніх тенденцій. Вона привела до зникнення розбіжностей між виробами та послугами, інформаційними продуктами та засобами, використовуваними у побуті та бізнесі.

* Термін «конвергенція» (взято з біології) означає виникнення подібності в побудові та функціях у відносно далеких за походженням груп організмів у процесі еволюції.

10

Соседние файлы в папке ДЕК Інформаційний бізнес