Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Екзамен проектування / Lect / Стадії і етапи проектування

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
24.06 Кб
Скачать

Стадії і етапи проектування

Потреба в створені ЕІС може полягати в необхідності автоматизації або модернізації існуючих інф. процесів . Потреба створення ЕІС вказують :

1. Для досягнення якої мети необхідно розробляти систему;

2. До якого моменту часу необхідно здійснити розробку;

3. Які витрати необхідно здійснити для проектування системи .

Проектування ЕІС – трудоемний , довгий і динамічний процес .Технологія проектування передбачають поетапну розробку с-ми . Сукупність стадій і етапів , які проходять ЕІС в своєму розвитку з моменту прийняття рішення про створення с-ми до моменту припинення ф-на системи, називається життєвим циклом ЕІС.

Суть змісту життєвого циклу розробки ЕІС в різних підходах однакова і зводиться до виконання наступних стадій:

1.Планування і аналіз вимог (перед проектна стадія ) –системний наліз .Дослідження і аналіз існуючої інформаційної системи , визначення вимог до ЕІС, які створюється оформлення техніко-економічного обґрунтовування (ТЕО) і технічного завдання на розробку ЕІС .

2. Проектування (технічне проектування , логічне проектування )

Розробка у відповідності з сформульованими вимогами складу ф-цій , які автоматизуються (ф-на архітектура ) і складу забеспечуючих підсистем (системна архітектура), оформлення технічного проекту ЕІС .

3. Реалізація (робоче проектування, фізичне проектування, програмування ). Розробка і настройка програм , заповнення БД , створення робочих інструкцій для персоналу оформлення робочого проекту .

4. Втілення (тестування, дослідна експлуатація ).комплексна відладка підсистем ЕІС, навчання персоналу, поетапне втілення ЕІС в експлуатацію по підрозділам економічного об’єкту, оформлення акта про дослід ЕІС.

5. Експлуатація ЕІС (супроводження і модернізація ).Збір статистики про ф-на ЕІС, виправлення помилок й недоробок, оформлення вимог до модернізації ЕІС і її виконання (повторення стадій 2-5).

Дуже часто 2 і 3 стадії об’єднують в одну, яка називається техно-робочим проектуванням або системним синтезом.