Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Деньги и кредит

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

201

компаній, так і у вигляді дрібних кредитів компаніям, що мають навіть кілька працівників.

Залежно від порядку фінансування ЄБРР використовує різноманітні фінансові інструменти.

До інструментів прямого фінансування ЄБРР належать:

1.Кредити. Надаються на конкретні потреби з урахуванням кредито- і платоспроможності позичальника. Кредитний ризик або повністю бере на себе Банк, або частково синдиціюється. Кредит може бути забезпечений майном позичальника або пов'язаний з акціонерним капіталом.

2.Інвестиції в акціонерний капітал. Банк купує субконтрольні пакети акцій, а також гарантує розміщення випуску акцій. При прямому вкладанні в акціонерний капітал Банк дуже часто назначає свого представника у спостережний комітет для забезпечення прозорості внутрішнього управління, підзвітності керівництва і розробляє чітку стратегію реалізації свого пакета акцій.

3.Гарантії ЄБРР допомагають позичальникам в отриманні доступу до фінансування і розподілу ризиків відповідно до побажань ЄБРР і його партнерів з фінансування. Гарантії на експортні кредити і роздрібні банківські послуги він не надає.

Мінімальна сума прямих кредитів, що надаються ЄБРР, становить 5 млн. євро, хоча за певних умов сума може бути скоригована - зменшена або збільшена. Середня сума таких кредитів дорівнює близько 22 млн. євро, строк кредитів - у середньому 5-10 років, у виняткових випадках - 15 років. Процент за кредитами може бути фіксований або плаваючий, установлюється він з маржою до ставки LIBOR.

Опосередковане фінансування застосовується для надання незначних за обсягом кредитів. Інструментами його є:

1.Кредитні лінії ЄБРР середньо- і довгострокового характеру фінансовим посередникам, якими є місцеві банки, для задоволення внутрішнього попиту на кредити на умовах ЄБРР.

2.Інвестиції в приватні акціонерні капітали здійснюються банком шляхом підписки на звичайні і привілейовані акції, або в інших формах. Об'єктом вкладень є, як правило, капітали інвестиційних фондів, які надалі самі вкладають ці кошти у приватні середні компанії, або в капітали банків з метою підтримки і розвитку фінансового сектора.

3.Програми розвитку банків. ЄБРР намагається допомогти місцевим банкам набути надійної репутації, яка б допомогла їм працювати на міжнародних фінансових ринках, мати доступ до інвестиційних ресурсів. ЄБРР може виступати у ролі гаранта. Здійснює програму різноманітної технічної допомоги банкам.

4.Співфінансування. Частка інвестицій ЄБРР у проектах приватного сектора, як правило, обмежується 35%. Саме тому Банк виступає у ролі каталізатора залучення інших інвесторів.

Україна вступила до ЄБРР 13 серпня 1992р. Мале та середнє підприємництво в нашій країні поки що розвинуте недостатньо, і міжнародне

202

співробітництво з Банком максимально спрямоване на сприяння розвитку цього перспективного сектора економіки. Після вступу України до ЄБРР їй було відкрито кредитну лінію ЄС на суму 130 млн. екю, яку практично відразу було використано.

Ще одним напрямом роботи ЄБРР з Україною є фінансування через венчурні фонди. У межах цієї програми у 1992р. було підписано угоду з Фондом "Україна", за якою було профінансовано понад 30 компаній на суму більше як 10 млн. дол.

Найстарішою кредитною інституцією регіонального типу є Банк міжнародних розрахунків (БМР). Банк було засновано у ході реалізації плану Юнга після Першої світової війни 20 січня 1930 р. відповідно до міжурядових угод. Основна мета його створення полягала у врегулюванні проблем платежів Німеччини. Засновниками БМР стали група із шести центральних банків (Бельгії, Великобританії, Німеччини, Італії, Франції та Японії) і група банків США на чолі з Банкірським домом Моргана. За згодою сторін Банк був розташований у Швейцарії, яка надала йому Установчу хартію, але його діяльність регулюється міжнародним правом. Нова міжнародна організація повинна була сприяти співробітництву центральних банків країн-учасниць і надавати додаткові можливості щодо здійснення міжнародних фінансових операцій (стаття 3 першого Статуту). БМР розпочав свою діяльність 17 травня 1930 р. у Базелі. До 1932 р. його учасниками стали ще 19 країн Європи.

Одна з основних цілей міжнародної діяльності Банку полягає в зміцненні міжнародної фінансової стабільності. Особливої актуальності така діяльність набуває в сучасних умовах інтеграції світових фінансових ринків. Це визначає місце і роль банку в системі міжнародних відносин: БМР є місцем зустрічі представників центральних банків; є банком центральних банків - зберігає їх депозити, які становлять значну частку світових валютних резервів, здійснює розрахунки між ними на кліринговій основі; є агентом або довіреною особою з різноманітних міжнародних фінансових домовленостей.

Членами БМР нині є 41 центральний банк країн Європи, Азії, Африки та США, ряд країн очікують рішення щодо включення їх до БМР. США представлені у Банку City Bank Corp, а не Федеральною Резервною Системою (ФРС). Однак остання тісно співпрацює з Банком: на щомісячних нарадах у Базелі (Базельський клуб) і загальних зборах засновників БМР завжди присутній член Ради керуючих ФРС. Пріоритет в управлінні діяльністю БМР належить країнам Західної Європи.

Україна не є учасником БМР, але Національний банк України розглядає можливості щодо організації співробітництва з БМР. Адже Банк міжнародних розрахунків є великою світовою організацією, яка сприяє міжнародному валютно-кредитному співробітництву, є банком центральних банків.

203

ГЛОСАРІЙ

1.Авальний кредит

2.Акредитив

3.Активи банку

4.

Активи

банку

високоліквідні.

 

5.

Активні

операції

 

центрального банку

6.

Акцепт

 

7.

Акцептант

 

8.

Акціонер

 

9.Акціонерний банк

згода банку гарантувати платіж свого клієнта за векселем.

являє собою форму організації розрахунків, за якої банк платника (банк емітент) за дорученням свого клієнта зобов’язаний перерахувати гроші в банк замовника (виконуючий банк), який здійснить платіж відповідно до складеної акредитивної угоди.

розміщені і використані кошти банку, згруповані за їх економічним значенням у процесі відтворення, які відображаються у лівій частині бухгалтерського балансу банку — активі. До них відносять готівку в касах банку, кошти на кореспондентських рахунках, депозити в інших банках та кредити, надані цим банкам, інвестиції у цінні папери та паї, нематеріальні та матеріальні активи, кредити та фінансовий лізинг, надані клієнтам, та інші активи.

кошти та активи, які можуть бути легко трансформовані в готівку.

операції з розміщення банківських ресурсів. Включають операції, пов’язані з вкладами в грошові та матеріальні активи, із золотовалютними резервами, з державними цінними паперами та кредитами, наданими комерційним банкам та уряду.

рішення про укладення договору.

особа, що приймає пропозицію про укладення договору.

член акціонерного товариства, власник його акцій.

банк, заснований у формі відкритого або закритого акціонерного товариства. Він повинен мати статутний фонд, поділений на певну кількість іменних акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки своїм майном. Статутний фонд акціонерного банку формується за рахунок емісії (випуску) та продажу акцій, які повинні мати однакову номінальну вартість.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

204

 

 

 

 

кошти, iнвестованi власниками акціонерного

 

Акціонерний

капітал

банку в його акцiї, та сума нерозподiленого

10.

прибутку. Мінімальний розмір цього капіталу

 

банку

 

регулюється

 

нормативними

 

актами

 

 

 

Національного банку України.

 

 

 

11.

Акціонування

 

залучення

коштів

шляхом випуску

цінних

 

паперів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

цінний папір без визначеного часу обігу, що

 

 

 

засвідчує часткову участь його власника у

 

 

 

статутному фонді акціонерного товариства,

 

Акція

 

підтверджує

членство

в

акціонерному

12.

 

товаристві та право на участь в управлінні ним,

 

 

 

дає власнику право на одержання частини

 

 

 

прибутку – дивіденду, а також на участь у

 

 

 

розподілі майна в разі ліквідації акціонерного

 

 

 

товариства.

 

 

 

 

 

 

 

13.

Акція іменна

 

акція, на якій вказане ім’я власника.

 

Передання такої А. іншому власнику

 

 

 

супроводжується написанням індосаменту.

 

 

 

 

акція, що надає своєму власнику право

 

 

 

конвертувати її у звичайну акцію компанії у

14.

Акція конвертована

визначений день у майбутньому (або в період

між

двома

обговореними

датами

в

 

привілейована

 

 

 

майбутньому) і по визначеній ставці

 

 

 

 

 

 

конвертування.

 

 

 

 

 

15.

Акція кумулятивна

акція,

що

 

дає своєму

власнику право

на

 

привілейована

 

фіксовані дивіденди.

 

 

 

 

 

 

 

акція, яка надає її власнику право на

16.

Акція участі

 

одержання

додаткових дивідендів у

вигляді

 

відсотку від дивідендів,

що виплачуються по

 

привілейована

 

 

 

звичайних акціях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

на ринку цінних паперів сторона, що гарантує

17.

Андерайтер

 

емітенту виручку від продажу випуску цінних

 

паперів. Фактично А. придбає цінні папери у

 

 

 

 

 

 

емітента і перепродає їх інвесторам.

 

 

 

 

 

1) посередницька операція щодо придбання

 

 

 

цінних паперів нових випусків для подальшого

18.

Андеррайтинг

 

розміщення (продажу) на первинному ринку;

 

2) договір між емітентом і гарантом щодо

 

 

 

 

 

 

розміщення цінних паперів на первинному

 

 

 

ринку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

комплекс

заходів

державного

регулювання

19.Антиінфляційна економіки, спрямованих на боротьбу з

політика інфляцією.

205

Антимонопольне

20.регулювання

21.Базова процентна ставка

22.Банк

23.Банківська система

24.Банківська ліквідність

один з видів державного регулювання, який передбачає застосування комплексу антимонопольних заходів з метою недопущення надлишкової монополізації ринку.

найнижча процентна ставка, яку використовують банки при визначенні ціни на кредит. Базовою ставкою можуть бути офіційна ставка рефінансування, ставка за короткостроковими державними зобов’язаннями.

кредитна установа, яка виконує перелік операцій, віднесених до базових банківських: мобілізує тимчасово вільні кошти, надає їх у позики, здійснює розрахунки між клієнтами.

законодавчо визначена, чітко структурована сукупність банківських установ, що діють на професійній основі і функціонально пов’язані у самостійну економічну структуру.

здатність банку швидко і без втрат перетворити свої активи в пасиви.

конкретна дія банку, пов’язана з його

25.Банківська операція основною діяльністю у певний момент,

стосовно певного клієнта.

грошові кошти економічних суб’єктів або цінні 26. Банківський депозит папери, які передані на зберігання банку за

відповідну плату.

вид кредиту, що надається банками

27.Банківський кредит підприємствам, домашнім господарствам і

28.Банківський процент

29.Банківські інвестиції

30.Банківські операції

31.Банківські ресурси

32.Банківські ризики

державам.

процент, установлений як плата за здійснювані банком операції.

інвестиції банків у цінні папери чи паї інших юридичних осіб.

операції, які може здійснювати банк відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» на основі ліцензії чи письмового дозволу Національного банку України.

сукупність коштів, які перебувають у розпорядженні банку і використовуються ним для здійснення кредитних та інших активних операцій.

загроза втрат, що зумовлена специфікою банківської діяльності. Підрозділяються на кредитні, процентні, валютні ризики, ризики від

206

33.Банк міжнародних розрахунків (БМР)

34.Банківські білети (банкноти)

35.Бартер

операцій з цінними паперами, ризики зловживань тощо.

перший міждержавний банк, який був створений у 1930 р. як міжнародний банк центральних банків.

емітуються центральним банком для кредитування комерційних банків і урядових структур (є простим векселем емісійного банку).

обмін одного товару на інший без допомоги грошей.

являє собою таку організацію розрахунків між учасниками суспільного виробництва, яка

36.Безготівковий грошовий здійснюється без використання готівки шляхом

обіг

 

перерахування коштів з одного розрахункового

 

 

рахунку на іншій.

 

 

 

ставка

доходу за активами, вільними від

37. Безризикова

процентна

ризику.

Звичайно безризиковою

ставкою є

ставка

 

ставка

за короткостроковими

державними

 

зобов’язаннями.

 

 

 

 

38.Білет казначейський паперові гроші, які випускає казначейство.

39.Білонна монета

40.Біметалізм

41.Біржовий курс

42.Бланковий кредит

розмінна монета з дрібною вартістю, яка карбується не з дорогоцінного металу. грошова система, в якій роль загального еквівалента виконували два метали — золото та срібло; монети з цих металів карбувалися та оберталися на рівних засадах, банкноти розмінювалися на цідва метали.

продажна, ринкова ціна цінного паперу, що встановлюється на біржі в результаті торгів. кредит, який видається без забезпечення — лише під зобов’язання повернути кредит. Надається, як правило, найбільш надійним позичальникам. Комерційні банки можуть надавати бланкові позики лише в межах наявних власних коштів.

форма організації грошових відносин, розрахунків, встановлена Бреттон-Вудською

43.Бреттон-Вудська конференцією у 1944 р., згідно з якою роль

валютна система

світових грошей поряд з золотом відіграє долар

 

США.

44. Брокер

офіційний посередник в укладанні угод між

зацікавленими сторонами на біржі. Б. є

 

посередником у торгівлі товарами та

207

45.Бюджет

46.Валюта

47.Валютна інтервенція

48.Валютна система

49.Валютне регулювання

50.Валютний курс

51.Валютний ризик

52.Валютний ринок

53.Валютний СВОП

послугами, виконанні операцій на фондовій, товарній і валютній біржах. Зазвичай, укладає угоди від імені, за дорученням і за рахунок клієнтів. За посередницькі операції одержує комісійну винагороду (куртаж, брокредж або брокераж) - певний відсоток від суми проведеної біржової операції (звичайно 0,25-3 % від вартості угоди).

офіційно визнаний відповідними органами державної влади затверджений збалансований кошторис грошових прибутків та витрат на певний строк (рік, півріччя, квартал).

грошові кошти, які обслуговують зовнішньоекономічні відносини.

втручання центрального банку в операції на валютному ринку з метою впливу на курс національної валюти через операції купівліпродажу іноземної валюти. З метою підвищення курсу національної валюти центральний банк продає іноземну валюту, а маючи на меті знизити курс національної валюти, навпаки, скуповує іноземну.

організаційно-правова форма реалізації валютних (грошових) відносин у межах певного економічного простору.

це діяльність держави (або МВФ) та уповноважених ними органів щодо регламентації валютних відносин економічних суб’єктів та їх діяльності на валютному ринку. співвідношення між грошовими одиницями (валютами) різних країн. Представляє собою своєрідну "ціну" валюти однієї країни, виражену у валютах інших країн.

це втрати, що можуть мати місце тоді, коли курс валюти платежу зміниться на момент здійснення платежу.

сектор грошового ринку, на якому врівноважуються попит і пропозиція на такий специфічний товар, як валюта.

форма страхування, яка полягає в тому, що сторони домовляються про обмін еквівалентної суми.

система розрахунків між країнами на основі

54.Валютні кліринги заліку взаємних вимог у відповідності з

міжнародними платіжним угодами, які

208

55.Валютні операції

56.Варант

57.Варант акції

58.Вексель

59.Венчурна фірма

60.Венчурне кредитування

61.Венчурне

підприємництво

передбачали клірингові рахунки, валюту, порядок вирівнювання платежів.

будь-які платежі, пов’язані з переміщенням (рухом) валютних цінностей (об’єктів ринку) між різними суб’єктами.

цінний папір, що надає його власнику право на придбання деякої кількості акцій на певну майбутню дату по визначеній ціні. Звичайно варанти використовуються при повній емісії цінних паперів.

сертифікат, що дає його власнику право придбати за фіксованою ціною визначену кількість акцій компанії.

це письмове боргове зобов’язання, яке дає його власнику (векселедержателю) незаперечне право вимагати від боржника (векселедавця акцептанта) вказану в ньому суму платежу після закінчення встановленого строку.

відносно невелика фірма, що займається прикладною, науково-дослідною і проектноконструкторською діяльністю, впровадженням технічних нововведень з невизначеним заздалегідь доходом.

кредитування ризикованих проектів, як правило інноваційного характеру діяльність, спрямована на здійснення

ризикованих проектів, як правило інноваційного характеру, з метою одержання прибутків.

капітал, вкладений в цінні папери або

62.Венчурний капітал підприємства з високим або відносно високим

ступенем ризику.

63. Відкрита інфляція інфляція, яка проявляється у збільшенні цін. кредит, за яким досягнуто домовленості між

64.Відстрочений кредитором та позичальником щодо

(пролонгований) кредит

65.Вільний резерв

66.Гарантія (поручительство)

продовження терміну його погашення.

це сукупність грошових коштів комерційного банку, які в даний момент є в розпорядженні банку і можуть бути використані ним для активних операцій.

це зобов'язання третьої особи сплатити борг позичальника у випадку його неплатоспроможності; оформлюється як самостійне зобов'язання гаранта, чи поручителя, за допомогою передатного напису

67.Гроші

68.Грошова база

69.Грошова одиниця

70.Грошова система

209

на вимозі (індосаменту).

специфічний товар, що має властивість обмінюватися на будь-який інший товар і є загальним еквівалентом.

це запаси всієї готівки, яка перебуває в обороті поза банківською системою та в касах банків, а також сума резервів комерційних банків на їх кореспондентських рахунках у центральному банку.

установлений у законодавчому порядку грошовий знак, який служить для вимірювання та відбиття цін усіх товарів.

форма організації грошового обороту в країні, що визначена загальнодержавними законами.

71.Грошове правило М.Фрідмена

72.Грошовий агрегат

73.Грошовий оборот

74.Грошовий потік

75.Грошовий ринок

76.Грошові реформи

77.Грошові реформи конфіскаційного типу

грошова пропозиція повинна бути обмеженою і коливатися в межах 3 – 5 % на рік.

це специфічний показник грошової маси, що характеризує певний набір її елементів залежно від їх ліквідності.

сукупність усіх грошових потоків в економіці за певний період.

це рух грошей, який має певний напрямок, пов'язаний з обслуговуванням руху відповідного потоку товарів та послуг і характеризується певними особливостями.

сукупність грошових інституцій, що спрямовують потоки грошових коштів від власників (продавців) до позичальників (покупців). Об’єктом купівлі-продажу на грошовому ринку слугують короткострокові боргові зобов’язання.

представляють собою повну чи часткову перебудову грошової системи, яку проводить держава, з метою оздоровлення чи поліпшення механізму регулювання грошового обігу відповідно до нових соціально-економічних умов.

це реформи, що мають за мету безеквівалентне вилучення у населення і суб’єктів господарювання частини грошової маси (такі реформи здійснюють в короткі періоди часу, а їх підготовка здійснюється таємно). Проведення таких реформ обґрунтовується

210

78.Грошові реформи неконфіскаційного типу

79.Грошово-кредитне регулювання

необхідністю вилучення незаконних доходів, відновлення соціальної справедливості тощо. відбуваються коли за єдиним співвідношенням здійснюється уцінка запасів грошей, доходів і цін для всіх економічних суб’єктів однаково, тобто незалежно від тих чи інших критеріїв (кількості поданих до обміну грошей, їх форми (готівкові, безготівкові) тощо).

Різновид державного регулювання, що визначає умови грошового обігу і роботи банківської системи, яка репродукує збільшення коштів в економічній системі.

це процес створення нових банківських депозитів (безготівкових грошей) при

80.Грошово-кредитний кредитуванні банками клієнтури на основі

 

мультиплікатор

додаткових (вільних) резервів, що надійшли в

 

 

банк ззовні.

 

 

 

 

 

 

 

банківська система, у якій емісійно-

 

Дворівнева банківська

організаційні функції відокремлені від інших

81.

банківських, і виключне право на їх здійснення

 

система

надане центральному банку — банку першого

 

 

рівня.

 

 

 

 

 

 

Девальвація

здійснюване

державою

у

законодавчому

82.

порядку зниження обмінного курсу власної

 

 

грошової одиниці щодо валюти іншої країни.

83.

Демонетизація золота

процес витіснення

золота

і

срібла

з обігу;

втрата золотом грошової функції.

 

 

 

 

 

 

обмін усіх старих грошових знаків на нові в

84.

Деномінація

певній пропорції з одночасним перерахунком у

цій пропорції цін, тарифів, заробітної плати,

 

 

пенсій, стипендій, балансової вартості фондів,

 

 

платіжних зобов’язань тощо.

 

 

85.

Депозитарій

професійний учасник ринку цінних паперів, що

здійснює депозитарну діяльність

 

 

 

 

 

 

юридична особа, яка здійснює відповідальне

86.

Депозитарій

зберігання активів, обслуговування операцій з

активами інвестиційного фонду та облік руху

 

інвестиційного фонду

 

активів на підставі депозитного договору.

 

 

 

Депозитні гроші

неповноцінні знаки вартості, які не мають

87.

речового виразу й існують лише у вигляді

 

 

певних сум на рахунках у банках.

 

 

 

за якими продавці передають гроші у повне

88.

Депозитні зобов'язання

розпорядження покупцям за умови їх

повернення (з визначенням чи без визначення

 

 

його терміну)

і

сплати

(чи без

сплати)