Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсовой ЕОДОП конец.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
397.82 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ

4

1. Мета і завдання написання курсового проекту (роботи)

5

2. Основні етапи підготовки курсового проекту (роботи)

7

3. Керівництво курсовим проектом (роботою)

8

4. Вибір теми курсового проекту (роботи)

9

5. Структура і зміст курсового проекту (роботи)

10

6. Оформлення курсового проекту (роботи)

15

7. Перевірка та захист курсового проекту (роботи)

21

8. Тематика курсових проектів (робіт)

24

9. Рекомендована література

26

Додатки

30

ВСТУП

Виконання навчального плану за спеціальністю 7.03050401 «Економіка підприємства (за видами економічної діяльності)», передбачає підготовку та захист (презентацію) курсового проекту (роботи). Курсовий проект (робота) - це самостійна кваліфікаційна робота, що синтезує підсумок теоретичної та практичної підготовки в рамках певного курсу, є формою контролю набутих студентом у процесі навчання інтегрованих умінь, знань та навичок.

Курсовий проект (робота) є ефективним інструментом практичної орієнтації навчального процесу, що підтверджує вміння студентів застосовувати фундаментальні і прикладні модулі, узагальнювати результати проходження практики на підприємствах різних форм власності, у фінансових органах, податкових службах і банківській системі тощо.

Курсовий проект (робота) виконується у 9 семестрі для денної форми навчання та у 11 семестрі для заочної форми навчання, після проходження економічної практики у 8 семестрі та оцінюється як диференційований залік. Курсовий проект (робота) дозволяє виявити здатність студента самостійно осмислити та дослідити певну проблемну ситуацію, отже її написання дає можливість сформувати у студента навички науково-дослідної діяльності, що є основою компетентністного підходу до підготовки економістів.

В методичних рекомендаціях щодо написання та оформлення курсового проекту (роботи) викладені вимоги до проведення наукового дослідження, тематика курсових проектів (робіт), вимоги до змісту, обсягу, оформленню та захисту курсового проекту (роботи).

Структура, зміст тематика наукових досліджень, які наведені у методичних рекомендаціях, призначені для виконання курсових проектів (робіт) студентами спеціальності 7.03050401 «Економіка підприємства (за видами економічної діяльності)».

Методичні рекомендації мають бути корисними при виконанні курсових проектів (робіт), звітів про практику тощо.

  1. Мета і завдання написання курсового проекту (роботи)

Виконання курсового проекту (роботи) з дисципліни «Економіка і організація діяльності об’єднань підприємств» є невід’ємною складовою навчального плану спеціаліста. Оскільки визначена дисципліна належить до професійно-орієнтованих дисциплін, що вивчаються студентами при отриманні освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», то метою курсового проекту (роботи) є систематизація, закріплення і розширення отриманих студентами теоретичних і практичних знань по дисципліні «Економіка і організація діяльності об’єднань підприємств».

Курсовий проект (робота) дозволяє оцінити компетенції студента, тобто знання, вміння та навички, що характеризують здатність студента виконувати, розуміти, відображати та пізнавати те, що передбачає робоча програма з курсу.

Курсовий проект (робота) – це вид кваліфікаційної роботи, що призначена для формування знань, умінь та навичок з самостійного проведення наукового дослідження під керівництвом наукового керівника.

Основні завдання написання курсового проекту (роботи):

  1. розвиток навичок самостійної роботи з науковою, нормативною і довідковою літературою, законодавчими і нормативними документами, матеріалами періодичної преси, бухгалтерською звітністю об’єднання підприємств та отримання навичок їх використання при розв’язанні економічних проблем;

  2. формування у студентів сучасного типу економічного мислення на основі створення уявлення про ефективність інтеграційних процесів в промисловому виробництві;

  3. надбання навичок самостійного аналізу та узагальнення економічної інформації, обґрунтування прийнятих рішень щодо підвищення ефективності діяльності об’єднання підприємств;

  4. розвиток уміння зв'язувати теоретичні положення з умовами реальної економічної ситуації;

  5. виявлення ступеня підготовки студентів до написання дипломного проекту (роботи).

Курсова робота є самостійною навчально-дослідницькою роботою, виконання якої повинно показати, як добре студент володіє знаннями і може застосовувати їх у практичних умовах; при використанні літературних джерел вміє робити узагальнення і висновки; аналізує фактичний стан економічної проблеми; дає пропозиції з усунення її негативних наслідків в діяльності об’єднання підприємств.

Предметом захисту курсового проекту (роботи) з курсу «Економіка і організація діяльності об’єднань підприємств» є вирішення актуальної науково-практичної проблеми. Наукова спрямованість складається у використанні загальнонаукових методів і підходів, а також накопиченого досвіду попередніх досліджень при економічному та управлінському аналізі, розробці рішення й практичному вирішенні проблемної ситуації, що виникає в реальному економічному об'єкті.

Практична спрямованість орієнтує студента на виділення практичної проблеми, у вирішенні якої потребує або проявляє зацікавленість конкретний реальний господарський суб'єкт. Практична складова робить проведене дослідження необхідним і дозволяє оцінити економічну ефективність його результатів.

Виконання курсового проекту (роботи) повинне сприяти більш глибокому засвоєнню студентами основних положень і питань дисципліни «Економіка і організація діяльності об’єднань підприємств», вивченню досвіду праць зарубіжних та вітчизняних організацій, формуванню здатності студента самостійно мислити, опановувати ефективні прийоми та методи аналізу, обґрунтування прийнятих рішень щодо підвищення ефективності діяльності об’єднання підприємств тощо.

Курсовий проект (робота) повинен відображати сукупність теоретичних і практичних знань й умінь, отриманих студентом у ході вивчення курсу «Економіка і організація діяльності об’єднань підприємств». Для обґрунтування, висновків і конкретних пропозицій за предметом дослідження в курсовому проекті (роботі) необхідно використовувати сучасні підходи й накопичений досвід досліджень за даною проблематикою.

Теоретичний і практичний матеріал курсового проекту (роботи) необхідно викладати чітко, переконливо й послідовно, щоб досліджені реальні проблеми в конкретній предметній області одержали логічне завершення у вигляді висновків і рекомендацій студента.

Курсовий проект (роботу) студент виконує самостійно. Студент самостійно обирає тему курсового проекту (роботи) у відповідності до своїх наукових інтересів або враховуючи тему індивідуального завдання, отриману підчас проходження економічної практики. Відповідно до вимог складається план, який затверджується науковим керівником. Після затвердження плану студент працює над розкриттям теми відповідно до основних етапів підготовки курсового проекту (роботи). Науковий керівник надає необхідну допомогу у формі консультацій.

Виконаний курсовий проект (робота) повинна показати, чи здатний студент застосовувати отримані теоретичні знання у практичних умовах, чи вміє робити узагальнення і висновки, давати пропозиції з усунення негативних наслідків в діяльності об’єднань підприємств.