Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
760.32 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ Постановка задачі

Короткі теоретичні відомості

Формування необхідних довідників

Створення документів та їх відображення в журналах

Створення документу «Нарахування зарплати»

Створення документу «Виплата зарплати»

Створення документу «Виплата зарплати з банківського рахунку»

Закриття звітного періоду за допомогою документу «Фінансові результати»

Висновки

Використана література

Вступ

Заробітна плата – основне джерело доходів працівників і службовців, за її допомогою ведеться контроль за мірою праці і попитом, вона використовується як важливіший економічний важіль управління економікою.

В умовах хазяйнування важливішими задачами бухгалтерського обліку праці і заробітної плати являється наступне:

  • в поставлені строки виконувати розрахунки з персоналом підприємства по оплаті праці (нарахування заробітної плати і других виплат, сум до затримки і видачі на руки);

  • своєчасно і правильно відносити в собівартість продукції (робіт, послуг) суми нарахованої зарплати і обов’язкових відрахувань у не бюджетні фонди;

  • збирати і групувати показники по праці і заробітній платі для цілей оперативного керування і формування необхідної звітності.

Теорія бухгалтерського обліку являється наукою про задачі, предмети, методи, техніки, форми і організації бухгалтерського обліку.

Постановка задачі

Мета. В перший місяць діяльності ООО «Теплотехнік» всім співробітникам була нарахована заробітна плата у відповідності з установленими посадовими окладами. Заробітна плата виплачується з банківського рахунку підприємства.

Задача роботи. Відобразити нарахування і виплату заробітної плати в перший місяць роботи підприємства. Визначити фінансові результати за перший місяць роботи.

Теоретичні відомості про облік заробітної плати

Заробітна плата включає посадові оклади у розмірах, передбачених чинним законодавством; премії працівникам за виробничі результати; винагороди за вислугу років; оплату відпусток згідно із законодавством, пільги, доплати і надбавки до посадових окладів тощо.

До інших заохочувальних і компенсаційних витрат належать надбавки і доплати, не передбачені чинним законодавством, і понад встановлені розміри. Це винагороди за підсумками роботи за рік; премії за винахідництво і раціоналізацію; за створення, освоєння і впровадження нової техніки; за виконання особливо важливих виробничих завдань тощо.

Робітникам, що працюють на підприємстві, заробітна платня повинна бути нарахована у відповідності із затвердженими нормами виробітку та розцінками, місячними окладами за фактично відпрацьований час, а також прийнятими положеннями про премії і норми оплати. З іншого боку, витрати на сплату праці повинні враховуватися в складі собівартості продукції.

Для розрахунку заробітної плати на підприємствах зі складною системою оплати праці звичайно використовуються спеціалізовані програми, наприклад, «1С:Заплата и кадры для Украины». Для підприємств з малим штатом співробітників, де використовується погодинна оплата (посадові оклади), для обліку заробітної плати використовують типову конфігурацію «1С:Бухгалтерия для Украины».

Облік витрат з оплати праці в програмі ведеться за субрахунками рахунка 66 «Розрахунки по оплаті праці», субрахунками рахунка 64 «Розрахунки по податкам та платежам», а також по субрахунками рахунка 65 «Розрахунки по страхуванню». Аналітичний облік на рахунку 66 ведеться в розрізі персоналу підприємства (довідник «Сотрудники»). Крім того, для обліку виплат та заборгованостей по кожній відомості нарахування зарплати співробітникам організації на рахунку 66 введена додаткова аналітика по субконто «Месяц начислення зарплаты», що має тип «дата». Об’єктами такої аналітики є дати початку місяців, в котрих було проведено нарахування зарплати співробітникам.

Для обліку заробітної плати треба виконати такі дії:

Викликати «Путеводитель» головної панелі інструментів і ознайомитись з процесом ведення операцій.

Попередньо заповнити довідник «Сотрудники».

Нарахувати заробітною плату за певний період (місяць).

Виплатити заробітну плату.

Формування необхідних довідників

Робота в системі починається з заповнення необхідної початкової інформації про підприємство, яка міститься в довідниках

Рис.1 – Панель інструментів відкритого довідника

Додавання нового об’єкту в список довідника здійснюється натисканням кнопки (додати запис), яка знаходиться на панелі інструментів відкритого довідника. Видалення об’єкту з довідника здійснюється натисканням кнопки

(видалити запис), яка знаходиться на панелі інструментів відкритого довідника. Редагування даних об’єкта здійснюється натисканням кнопки (редагувати запис), яка також знаходиться на панелі інструментів відкритого довідника, або подвійним натисканням потрібного об’єкту. Для створення нової групи об’єктів служить кнопка.

Заповнення довідника «Фірми»

Довідники Фірми.

Вказати назву підприємства, адресу, телефони, реєстраційні коди та інші реквізити, а також обов’язково занести на закладці «Додатково» префікс перші дві букви назви фірми.

Рис. 2– Електронне вікно довідника «Фірми» (основні відомості)

Соседние файлы в папке Контрольная