Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Inform_s-my / системы / Економічні науки

.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
23.53 Кб
Скачать

Економічні науки/ 7. Облік і аудит

 

Рогожина І.О.

Науковий керівник: Шабельник Т.В.

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михаїла Туган-Барановського

 

КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕСПЕЧЕННЯ

БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

 

У сучасних умовах інформатизації та автоматизації управління соціально-економічними процесами, які відбуваються в суспільстві, досить багато уваги приділяється розвитку автоматизованих інформаційних систем бухгалтерського обліку в Україні.

На сьогоднішній день єдиної, загальноприйнятої класифікації фінансово-економічних програм не існує. Проте розвиток і застосування комп’ютерних систем зараз такі, що необхідна комплексна, всеосяжна класифікація, що відповідає вимогам системного аналізу. Вона допомогла б непрофесійному користувачеві правильно орієнтуватися не тільки у виборі того або іншого програмного продукту, але і в його експлуатації. Особливу цікавість у даному дослідженні викликають бухгалтерські програми через їх різноманітність.

Розробкою і створенням комп’ютерних систем автоматизації бухгалтерського обліку займається велика кількість спеціалізованих фірм. Також питання класифікації програмного забезпечення бухгалтерського обліку на різних рівнях широко досліджено такими вітчизняними науковцями, як Є.Л. Шуремов, С.В. Івахненков, В. Шайгородскій, А.І. Савченко, В.І. Бєлошапка, В. Новоженов та інші.

Метою даної роботи є проведення класифікації програмного забезпечення бухгалтерського обліку за рядом принципів та ознак та виконуваними функціями.

Класифікація є першим кроком для порівняння можливостей існуючих програмних продуктів. Це дуже важливий етап: лише після розподілу програмного забезпечення за певними критеріями на групи можна формулювати вимоги до програм і порівнювати їхні функціональні можливості.

Питання класифікації програмного забезпечення для бухгалтерії в часи переходу до ринкової економіки викликав значний інтерес у бухгалтерської й наукової громадськості в Україні й Росії. І це не дивно – адже крім практичних аспектів даного питання вітчизняної облікової наукової думки в часи СРСР був властивий великий інтерес до вибору й удосконалення форм бухгалтерського обліку. Оскільки вид облікових регістрів, порядок їхнього заповнення й побудови визначаються конкретною комп'ютерною програмою, те саме програмне забезпечення й визначає, властиво, форму бухгалтерського обліку, безпосередньо впливаючи на поділ облікової праці й трудомісткість обліку. Це опосередковано підтверджує й проф. Я. Соколов, відзначаючи, що форма обліку – це все те, що перебуває між первинними носіями облікової інформації й бухгалтерським звітом [1]. А в умовах автоматизації – це бухгалтерська комп'ютерна програма.

Так, у середині 90-х років минулого сторіччя питанням класифікації й порівняння програмного забезпечення для бухгалтерії був присвячений ряд публікацій В. Шайгородского [2] у газеті «Усе про бухгалтерський облік». В основі його класифікації – критерій способу реалізації в програмах бухгалтерських функцій. Програми діляться на такі, які дозволяють вводити господарські операції в Журнал операцій по шаблонах, і такі, які мають можливість тільки безпосереднього, «ручного» введення бухгалтерських записів. А. Савченко й В. Белошапка [3] класифікували програми залежно від розміру підприємств, де вони використовуються, виділяючи такі класи: програми комплексної автоматизації бухгалтерського обліку для малого бізнесу, комплексна автоматизація великих підприємств, автоматизація окремих ділянок обліку. В. Новоженов [4] розділяв програми по місцю створення на: написані користувачем, розроблені штатними програмістами підприємства, створені за замовленням у спеціалізованій комп'ютерній фірмі, універсальні (масові) бухгалтерські програми.

Всі ці класифікації мали ті або інші недоліки в застосуванні, хоча й були корисними при розгляді окремих ознак. Питання класифікації програмного забезпечення бухгалтерського обліку розкриті у книзі колективу російських авторів під керівництвом проф. Е. Шурімова [5]. Івахненков С. зазначає, що це найбільш докладне й глибоке дослідження питання класифікації [7]. При цьому, недоліками її може бути лише те, що вона може здатися трохи ускладненої обліковцеві-практику, а також слабко враховує історичний фактор розвитку ринку облікового програмного забезпечення.

Заслуговує уваги класифікація програмного забезпечення для бухгалтерії, яка наведена Івахненковим С. в посібнику «Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку й аудита» [6]. Потрібно зазначити, що дана класифікація хоч і має більш менш чітке угрупування програмного забезпечення за окремими ознаками, однак на нашу думку на практиці використовується класифікація, яка об’єднує окремі ознаки комплексності функцій, які реалізуються в програмних системах, з урахуванням розміру об’єкта, який автоматизується (табл. 1).

Таким чином, ключовий момент у виборі програми – це розмір підприємства. Вибір програмного забезпечення бухгалтерського обліку, що не відповідає розмірам підприємства, приведе до фінансових втрат, і можливо, буде мати важкі організаційні наслідки. Однак, варто мати на увазі, що більшість виробників програмного забезпечення, прагнучи зайняти весь ринок, на сьогоднішній день пропонують програмні продукти різних видів і/або затверджують, що їхнє програмне забезпечення може бути однаково успішно впроваджене на всіх без винятку типах підприємств (останнє навряд чи може відповідати дійсності). У дійсності для бухгалтерії того самого підприємства можна з успіхом застосовувати на вибір не більше двох видів облікових програмних продуктів.

Крім того, у виборі бухгалтерської програми крім співвідношення ціна/функціональність на конкретний момент варто враховувати також і стратегію розвитку підприємства в цілому. Іноді краще вибрати такий

Характеристика бухгалтерського програмного забезпечення

Вид програмного забезпечення

Користувачі

Основні характеристики

Назви програмних забезпечень

Домашня бухгалтерія й приватний бізнес

Фізичні особи

Облік особистих і сімейних коштів, операцій невеликого бізнесу

«1С: Гроші»,

«Домашні фінанси»

Міні-бухгалтерія

Бухгалтерія малого підприємства з 1-3 бухгалтерами

Введення й обробка бухгалтерських записів. Роздруківка

первинних документів і звітності

«Міні бухгалтерія»,

«1С: Бухгалтерія для DOS 1.0»,

Microsoft Excel або табличний редактор по пакеті Open Office

Універсальні бухгалтерські системи

Невелика (до 8-10) чисельність персоналу бухгалтерії. Передбачені всі розділи обліку

Потужний аналітичний облік. Кількісний і валютний облік. Облік праці й заробітної плати

«1С: Бухгалтерія 7.7»

«1С: Бухгалтерія 8.0»

 

Локальні АРМ

Один працівник

Комплексна реалізація окремих облікових завдань

«Парус-Заробітна плата», «1С: Управління торгівлею», «1С: Зарплата» та інші.

Комплекси зв'язаних АРМ

Бухгалтерія не менш 8 працівників. Чіткий розподіл функцій між працівниками

Комплекс програм Мережна архітектура. Досить повна реалізація облікових функцій

«Парус-Україна»,

«БЄСТ-4»,

«БЄСТ-ПРО»,

«БЄСТ-5»

Управлінські системи (системи класу ERP- Enterprise resource planning)

Бухгалтерія; керівники (управлінський і фінансовий облік, завдання фінансового менеджменту)

Управлінський облік. Планування й керування. Налагодження під клієнта. Відкритість архітектури. Можливість масштабності

«Галактика»,

SAP R3,

Oracle Business Suite,

«Парус-Підприємство»

 

Фінансово-аналітичні системи

Плановик, керівник, головний бухгалтер, контролер, аудитор

Фінансовий аналіз на основі бухгалтерських даних. Комп'ютеризація завдань зовнішнього й внутрішнього аудита

«Фінансист 2.0»,

«1С: АФС»

Правові бази даних

Юристи, бухгалтери, фінансисти, економісти

Упорядковані довідкові системи, які містять підібрані в тематичному або хронологічному порядку законодавчі акти з питань податків, бухгалтерського обліку й т.ін.

«Ліга-Закон»,

«Парус-Консультант»

програмний продукт, що у майбутньому без особливих проблем може бути чи удосконалений, або замінений при збільшенні обсягу бізнесових операції й стрімкому розвитку підприємства. А це можливо при наявності в одного розроблювача програм різних класів.

Таким чином, в даний час на українському ринку програмного забезпечення бухгалтерського обліку пропонується безліч програм різних виробників. У зв’язку із цим доцільно провести їх класифікацію. На наш погляд, основна класифікація програмного забезпечення базується на розмірі підприємства. При цьому, при схожому функціональному наповненні вони ґрунтуються на технологічних принципах використання, що різняться і часто мають несхожий інтерфейс. Перейти від використання однієї програми до іншої буває деколи достатньо складно. Ще складніше пристосуватися до відмінностей у правилах настройки програм до особливості облікової практики конкретного підприємства. Тому доцільніше використовувати програмні засоби одного виробника.

Список використаної літератури:

  1. 1.        Соколов Я.В. Бухгалтерский учет: от истоков до наших дней: Учеб. пособие для вузов. – М., 1996. – с. 638

  2. 2.        Шайгородский В. Сравнительный анализ возможностей бухгалтерских программ // Все о бухгалтерском учете. – 1996г. - № 27-30

  3. 3.        Савченко А.И., Белошапка В.И. Конкурс бухгалтерських программ // Компьюторы + Программы. – 1994. № 1(9). – с. 66-69

  4. 4.        Новоженов В. Опыт старта на рынке бухгалтерських программ по бухгалтерському учету // Все о бухгалтерском учете. – 1994. – с.27

  5. 5.        Шуремов Э.Л., Умнова Э.А., Воропава Т.В. Автоматизированные информационные системы учета, анализа, аудита: Учеб. пособие для вузов. – М., 2005. – с. 363

  6. 6.        Івахненков С.В. Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку і аудиту: Навч. посібник, 3-тє вид., випр. і доп. – К., 2006. – с.350

  7. 7.        Ивахненков С.В. Внедрение программного обеспечения учета и контроля: потенциальные преимущества и реальные проблемы // Бухгалтерский учет и аудит. – 2007. №2. – с. 56-63.

 

 

 

Соседние файлы в папке системы