Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metoduch_IY_zaoch_1 / metoduch_IY_zaoch.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Тема 2. Міжнародна система правової охорони об’єктів інтелектуальної власності.

Проаналізувати розвиток міжнародного співробітництва в сфері інтелектуальної власності. Визначити роль Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), її структуру та функції. Дати характеристику участі України в роботі ВОІВ. Навести приклади співробітництва в рамках міжнародних регіональних організацій з питань охорони інтелектуальної власності: Європейської патентної організації (ЕПО), Євразійської патентної організації (ЕАПО) тощо.

Проаналізувати основні положення міжнародних угод, що регулюють відносини між державами в сфері інтелектуальної власності, дослідити їх еволюцію. Навести приклади міжнародної співпраці в рамках угод про інтелектуальну власність. Визначити місце і роль України в міжнародному співробітництві в сфері інтелектуальної власності.

Тема 3. Набуття прав на об‘єкти інтелектуальної власності

Дати поняття патенту як охоронного документа. Охарактеризувати основні права патентовласника. Обмеження патентних прав. Обов'язки патентовласника. Описати порядок одержання патенту. Види патентів. Навести приклади припинення дії патенту і визнання його недійсним.

Дати визначення автора і співавтора. Навести загальну характеристику прав автора. Проаналізувати поняття особистих немайнових і майнових прав автора. Право авторства і його ознаки. Винятковий і абсолютний характер права авторства. Право на подачу заявки. Право на авторське ім'я. Право на винагороду.

Склад заявки на винахід (корисну модель). Структура опису винаходу (корисну модель). Формальна та кваліфікаційна експертиза винаходу (корисної моделі).

Міжнародна класифікація знаків для товарів і послуг, її принципи.

Охорона права автора на твір, створений ним у зв’язку з його роботою за наймом.

Терміни охорони суміжних прав на об‘єкти інтелектуальної власності.

Тема 4.Передача прав на об‘єкти інтелектуальної власності

Визначити форми використання винаходів. Дати поняття ліцензійних договорів, показати їхню роль у створенні ринку промислової власності і розвитку сучасної ринкової економіки. Види ліцензійних договорів. Характеристика предмета договору. Права й обов'язки сторін ліцензійних договорів. Ліцензійні платежі. Відповідальність сторін за дотримання зобов'язань за договором.

Практика оформлення договорів про передачу прав на об’єкти промислової власності.

Дати характеристику договірних відношень в авторському праві. Визначити типи авторських договорів. Навести приклади договорів про передачу твору для використання. Визначити особливості видавничого договору, постановочного договору, сценарного договору. Охарактеризувати обов'язки сторін авторського договору. Відповідальність сторін за порушення авторського договору.

Специфіка та особливості ліцензійних угод на “ноу-хау”.

Тема 5. Захист прав інтелектуальної власності.

Дати характеристику основних видів порушень виключного права патентовласника на використання об'єкта науково-технічної творчості.

Цивільно-правовий засіб захисту прав патентовласників. Міри цивільно-правового захисту і міри цивільно-правової відповідальності в сфері інтелектуальної власності.

Дати поняття несумлінної конкуренції. Неправомірне використання ділової репутації підприємця і його види. Дискредитація суб'єкта, що господарює. Неправомірний збір, розголошення і використання комерційної таємниці. Відповідальність за несумлінну конкуренцію. Порядок розгляду справ про несумлінну конкуренцію. Рішення антимонопольного комітету України і його територіальних відділень по справах про несумлінну конкуренцію.

Дати поняття торговельної марки (ТМ). Умови надання правової охорони ТМ. Види позначень, що не можуть бути визнані знаком для товарів і послуг. Характеристика свідоцтва на знак для товарів і послуг. Права й обов'язки власника свідоцтва. Порядок одержання свідоцтва, Припинення дії свідоцтва і визнання його недійсним. Порушення прав власника свідоцтва. Захист прав на ТМ.

Дати характеристику порушень авторського права і суміжних прав. Визначити поняття контрафактних примірників творів і фонограм. Характеристика інтелектуального піратства. Порядок захисту особистих і майнових прав володарів авторського права і суміжних прав. Засоби цивільно-правового захисту авторського права і суміжних прав. Стягнення штрафу з порушника та виплата компенсації.

Особливості кримінально-правовового захисту прав авторів.

Загальні вимоги Угоди TRIPS стосовно процедури захисту прав інтелектуальної власності.

Захист прав інтелектуальної власності на митному кордоні як норма захисту прав в рамках Угоди TRIPS.

Напрями гармонізації законодавства України з питань захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності щодо визнаних у міжнародній практиці норм та правил.

Тема 6.Економіка інтелектуальної власності

Охарактеризувати інтелектуальну власність як товар. Визначити властивості інтелектуальної власності як ринкового товару.

Оборотоздатність об'єктів інтелектуальної власності. Термін служби об'єктів інтелектуальної власності. Інтелектуальна власність як нематеріальний актив. Описати випадки, коли необхідно визначати вартість об‘єктів інтелектуальної власності. Три підходи до визначення вартості прав інтелектуальної власності: дохідний, витратний, ринковий.

Основні характеристики ефективного ринку об’єктів інтелектуальної власності

Сучасна стан і практика оцінки прав на об’єкти інтелектуальної власності в Україні.

Складання технічного завдання та договору стосовно оцінки прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Оцінка вартості прав на об’єкти інтелектуальної власності як інструмент для введення об’єктів інтелектуальної власності в господарчий обіг.

Методи розрахунку ціни ліцензії.