Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Таблиця 16.1 вимоги до змісту аудиторського висновку

№ пор.

Вид висновку

Типові формулювання думки аудитора

1

Позитивний висновок (існує безумовна позитивна згода)

Підтверджуємо, що надана інформація дає дійсне і повне уявлення про реальний склад активів та пасивів суб’єкта, що перевіряється. Система бухгалтерського обліку, що використовується на підприємстві, відповідає законодавчим та нормативним вимогам. Фінансову звітність підготовлено на основі реальних даних бухгалтерського обліку. Вона достовірно та повно подає фінансову інформацію про Підприємство станом на 01.01.200… р. згідно з нормативними вимогами щодо бухгалтерського обліку та звітності в Україні

2

Позитивний висновок (існує нефундаментальна непевність)

У зв’язку з неможливістю перевірки фактів _________ через __________ аудитор не може висловити думку з приводу цих моментів. Однак обмеження мають незначний вплив на фінансову звітність та на стан справ у цілому. Підтверджуємо, що за винятком обмежень, які зазначені вище (або які викладені у додатку 1 до аудиторського висновку), фінансова звітність у всіх суттєвих аспектах достовірно та повно подає фінансову інформацію про Підприємство станом на 01.01.200… р. згідно з норматив­ними вимогами щодо організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні

Закінчення табл. 16.1

№ пор.

Вид висновку

Типові формулювання думки аудитора

3

Умовно позитивний висновок (існує фундаменталь­на незгода)

Під час проведеної аудиторської перевірки встановлено, що операції ____________ проведені з порушенням встановленого порядку ___________. Проте зазначені невідповідності мають обмежений вплив на фінансову звітність і не перекручують загальний фінансовий стан підприємства.

Підтверджуємо, що за винятком невідповідностей, викладених у додатку 1, фінансовий звіт в усіх суттєвих аспектах достовірно та повно подає фінансову інформацію про Підприємство станом на 01.01.200... р. згідно з нормативними вимогами щодо організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні

4

Негативний аудиторський висновок

У результаті проведення аудиту встановлено, що за звітний період підприємством були допущені суттєві порушення і перекручення (дається їх перелік або наводяться у додатку до цього висновку). Допущені порушення суттєво впливають на фінансову звітність підприємства та перекручують реальний стан справ. Фінансова звітність має суттєві перекручення і недостовірно подає фінансову інформацію про Підприємство станом на 01.01.200… р., не виконані вимоги щодо організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні (в стислій формі наводиться перелік питань, щодо яких не виконані вимоги з організації обліку або з питань, які наводяться в додатку 1). Отже, дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності не дають достовірного уявлення про дійсний стан справ на Підприємстві, що склався на 01.01.200... р.

5

Відмова від надання вис­новку аудитора

У зв’язку з неможливістю перевірки фактів, які стосуються (вказати факти) з причини (вказати причини неможливості), не можемо надати висновок.

Наведені вище моменти суттєво впливають на дійсний стан суб’єкта перевірки в цілому (основному).

У зв’язку з відсутністю достатніх аудиторських доказів не можемо видати об’єктивний аудиторський висновок по фінансовій звітності станом на 01.01.200… р.

Нормативом передбачено, що висновок може містити додаткові пояснення, певні модифікації, які суттєво не впливають на його зміст.

Модифікація передбачає:

  • проблеми невизначеності або невпевненості у безперервній діяльності підприємства;

  • зміни облікових принципів протягом періоду перевірки;

  • виправлення, які слід внести до обліку підприємства за результатами перевірки;

  • викладення принципів обліку (у позитивному висновку), що відрізняються від тих, які діють в Україні;

  • роз’яснення з приводу використання звітів інших аудиторів;

  • пояснення попередніх аудиторських висновків.

З урахуванням цього аудиторський висновок вважатиметься модифікованим1.

Відповідно до ННА 26 «Аудиторський висновок» позитивний аудиторський висновок також може бути розширеним за рахунок доповнень — коментарів до інформації, що не входить до складу основної звітності. Доповнення визначаються як:

  • додатковий розділ, у якому звернено увагу на важливу інформацію;

  • зауваження щодо відсутності поквартальних даних або аналітичного обліку;

  • вказівки на неузгодженість пояснювальної записки до балансу.

Пояснення мають бути викладені вкінці аудиторського висновку. Висновок, що включає пояснення, є позитивним.

Безумовно позитивний висновок не видається у разі невпевненості, яка може призвести до неможливості формулювання думки, або непогодженості, коли думка аудитора суперечить даним перевіреної фінансової звітності. Такі умови виникають внаслідок невпевненості — обмеження обсягу аудиту, ситуаційних обставин; непогодження — застосування неприйнятних систем або способів обліку, розбіжностей щодо відповідності фактів або сум у фінансовій звітності даним обліку, непогодження із ступенем та способом відображення фактів у обліку та звітності, невідповідності бухгалтерського проведення або формування господарських операцій чинному законодавству та іншим вимогам.

Аудитор повинен оцінити суттєвість впливу цих причин (невпевненості або непогодження) на окремі показники та звітність в цілому. Вибір виду висновку (табл. 16.2) залежить від суттєвості (фундаментальності) невпевненості та непогодження.

Невпевненість або непогодження вважаються суттєвими, якщо вплив чинників на фінансову звітність спричиняє перекручення дійсного стану справ у цілому. Наявність несуттєвих невпевненостей та/або непогоджень дає аудитору підстави для формулювання умовно позитивного висновку (із застереженнями). Існування суттєвої невпевненості є підставою для відмови від видачі висновку, а суттєвого непогодження — для видачі негативного висновку.

Соседние файлы в папке 378