Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак-ПЕРЕДЕЛКА.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

5 Обладнання і оснастка

Перед ремонтом обдувочну камеру очищають від бруду в обдувочній камері (рисунок 7).

Рисунок 7 - Обдувочна камера 21ДК

Її підводка стиснутого повітря не перевищює 0,3 МПа, тобто відбовідати вимогам технологічної інструкції. За допомогою нею можне дістатися до важкодоступних місць завдяки можливості обертання поворотного столу. Подача повітря здійснюється через форсунку. Камера кріпиться до підлоги анкерними болтами.

Абразивну очистку піском виконують в абразивоструменевому апараті типу АСО-150 (рисунок 8). В бак насипається абразив (пісок чи інший матеріал). Спеціальним патрубком до апарату подається повітря від компресорної установки. Його основні парамаетри:

Продуктивність за очищенням, м2/год 4-20

Витрата стиснутого повітря, м3/хв 2-5

Робочий тиск, МПа 0,3-0,7

Об'єм камери , л 150

Витрата абразива на м2, кг 35-40

Маса, кг 135

Рисунок 8 - Апарат абразивоструменевий АСО-150

При ремонті дугогасного рогу для наплавки будемо викоритсовувати газозварювальний апарат "Лига-02" (рисунок 9).

Рисунок 9 - Апарат газозварювальний "Лига-02"

Апартат не потребує горючих газів, що закупаються окремо. Він сам продукує горючий водень електролізом води, і сам використовує кисень, отриманий у процесі електролізу.Технічні дані:

Потужність, кВт 1,8

Тиск газів, МПа 0,04

Продукування газової суміші, л/хв 6

Витрата води, см3/год 150

Температура полум'я, ºC 2600

Маса,кг 20

Для сушіння стінок використовуватимемо індукційну піч типу ПСИ (рисунок 10).

Рисунок 10 - Піч індукційна ПСИ

Рекомендовану технологічною інструкцією шафу а2522 використовувати не будемо, оскільки її максимальна температура 160 ºС, а в даної печі 200 ºС, що нам і потрібно для процесу сушки перегородок. Повна потужність печі 48 кВт.

. 6 Охорона праці

Ремонт високовольтних апаратів зв'язаний із застосуванням верстатів, ріжучого інструменту, зварювальних автоматів і подальшого випробування відремонтованого пристрою. Всій ці роботи звязані з використанням електричного струму або проводяться при знаходженні безпосередньо поблизу струмопровідних ліній.

Дія на працюючих небезпечних виробничих чинників, як правило, приводить до виникнення нещасних випадків. Шкідливі виробничі чинники, погіршуючи умови роботи на робочих місцях, знижують увагу тих, що працюють, чутливість і видимість сигналів, що подаються, підвищують стомлюваність і збільшують час відповідної реакції людини на зовнішні подразники. Все це надає сприянню появи професійних захворювань і у багатьох випадках зменшує можливості людини чітко реагувати на можливу небезпеку травмування.

Небезпека поразки електричним струмом загострюється тим, що, по-перше, струм не має зовнішніх ознак і, як правило, чоловік без спеціальних приладів не може завчасно виявити небезпеку, яка йому загрожує; по-друге, дія струму на людину в більшості випадків приводить до серйозних порушень найбільш важливих життєдіяльних систем, таких як центральна нервова, серцево-судиннащо,збільшує тяжкість поразки; по-третє, змінний струм здатний викликати інтенсивні судоми м'язів, які приводять до невідпускаючого ефекту, при якому людина самостійно не може звільнитися від дії струму; по-четверте, дія струму викликає у людини різку реакцію відсмикування, а у ряді випадків і непритомніє, яке може привести до додаткових травм.

Електричний струм, проходячи через тіло людини, може викликати біологічну, теплову, механічну і хімічну дію. Біологічна дія заключається в здатності електричного струму дратувати і порушувати живі тканини організму, теплова - в здатності викликати опіки тіла, механічна - приводити до розриву тканин, а хімічна - до електролізу крові.

Цех по ремонту електричних апаратів відноситься до об'єктів з електроустановками понад 1000 В, до яких розповсюджуються вимоги "Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів" (ДНАОП 0.00-1.21-98) і ПУЕ.

У апаратному цеху повинен бути повний комплект технологічних карт по ремонту швидкодіючих контакторів, реле і іншої апаратури. Всі елементи повинні мати чітку маркіровку згідно з схемами і кресленнями.Біля дверей випробувальних полів необхідно встановити ліхтарі світлового сигналу і плакати.

Пульти управління апаратного цеху слід забезпечувати сигнальними лампами, включеними в коло апаратів, які подають напругу на пункти управління; блокування дверей огорож випробувальних полів.

Металеві корпуси всіх верстатів, слід заземляти. Якщо за умовами виконання ремонту, прилад або об'єкт випробування заземленню не підлягає, то його слід обгородити.Збирання схеми слід проводити тільки за умови повного зняття напруги з пунктів підключення.

Місце постійного перебування слюсара по ремонту повинно мати ізолювальну основу або бути забезпеченою ізолювальною підставкою. Проведення ремонту швидкодіючих контакторів можуть виконувати тільки працівники, які пройшли спеціальну підготовку і перевірку знань і мають практичний досвід проведення ремонту швидкодіючих контакторів в умовах локомотивного депо.

Для захисту від поразки електричним струмом у разі помилкової подачі напруги застосовують захисне заземлення. Згідно поставленим вимогам захисна огорожа виконана сіткою № 20-0,2 і заввишки 1,8 м. Апаратний цех повинен бути оснащений дверима, на яких передбачені блокування. Ці блокування при відкритих дверях роблять неможливу подачу напруги на випробувальну станцію апаратного цеху. Для цих же функцій передбачений кінцевий вимикач на засуві розпашних дверей випробувального поля і механічне блокування дверей апаратного відділення.

Щоб уникнути електричного перекриття при перебуванні кран-балки над включеною випробувальною станцією, на рейках кран-балки по обидві сторони станції встановлені захисні блокування. При в'їзді кран-балки на територію випробувальної станції за допомогою блокувань зніметься напруга з випробувального поля.

Щоб запобігти включенню випробувальної напруги при заземленому високовольтному блокуванні ножа заземлення. Блокування нульового положення автотрансформатора не дозволить подати напругу на випробувальне поле при ненульовому положенні автотрансформатора.

На захисній огорожі передбачена світлова і звукова сигналізація. Для попередження обслуговуючого персоналу про проведення робіт на випробувальній станції встановлений два світильники червоного кольору і сигнальне табло з написом "Проводяться випробування", а для звукового попередження про початок або закінчення випробувань - сигнальну сирену. Захисна огорожа електроапаратного цеху повинна фарбувати в жовтий колір, а також забезпечене застережними плакатами. Плакати вивішують на захисній огорожі станції з метою попередження помилкових дій обслуговуючого персоналу і випадкової подачі напруги на що працює. На проектованій випробувальній станції повинні бути вивішені застережливі плакати "Стій. Напруга" і "Випробування. Небезпечно для життя". Під час роботи персоналу забороняється переставляти або забирати плакати і проникати на територію загороджених ділянок. Всі плакати повинні вивішуватися і зніматися тільки по розпорядженню оперативного персоналу.

Згідно вимогам ПУЄ всі струмопровідні частини ремонтного і випробувального устаткування розташовані на відстанях великих або рівних 1 м від заземлених огорож і стінок.

Для захисту від випадкового попадання струму з випробувального устаткування, на важелі пульта управління передбачені встановлення ізолювальних текстолітових планок на тягу цих важелів. Застосування цієї ізоляції підвищує безпеку обслуговуючого персоналу.

Згідно вимогам на пульті управління встановлений силовий рубильник з видимим розривом, спостережуваним через спеціальне ізолювальне оргскло. Оргскло встановлене також для спостереження за свідченнями амперметра джерела струму.

Для захисту від дотику руками частин електроустановок, які знаходяться під напругою, необхідно застосовувати діелектричні рукавички. Вони повинні бути безшовні, виготовлені з натурального латексу, або з швом, виготовлені з листової гуми. Довжина діелектричних рукавичок повинна бути не менше 350 мм, а їх розмір повинен давати можливість надягати під них шерстяні або бавовняні рукавички - для захисту рук від холоду. Ширина діелектричних рукавичок по нижньому краю повинна дозволяти натягувати їх на рукави верхнього одягу.

Також як електрозахисний засіб необхідно застосувати гумові діелектричні килимки. Оскільки приміщення, в якому знаходиться цех по ремонту контакторів, підпадає під вплив вогкості і забруднень, то необхідно використовувати також і ізолювальні підставки. Згідно ГОСТ 4997 рекомендується використовувати одноколірні гумові діелектричні килимки з рифленою лицьовою поверхнею розмірами 500x500 мм.

Освітлення електроапаратного цеху здійснюється люмінесцентними лампами і додатковими ліхтарями з лампами розжарювання. Норма освітлення в цеху досягає 150 лк, що задовольняє вимогам освітлення випробувальної станції і не вимагає розрахунків власного освітлення станції.

Для протипожежного захисту в апаратному цеху передбачені вогнегасники. Для гасіння пожеж електроустановок, які знаходяться під напругою, застосовуються вуглекислотні вогнегасники ОУ-5. Розташування вогнегасників і їх експлуатація на об'єктах повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.4.009-75 і ГОСТ 12.2.037-78. До експлуатації повинні допускатися тільки повністю заряджені і опломбовані вогнегасники, які мають бірку з вказаною датою (місяць, рік) зарядки і датою наступної перезарядки, контролю і технічного засвідчення.

До роботи в електроапаратному цеху повинні допускатися:

1) особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку, пройшла медичний огляд, ознайомилися і засвоїла технічний опис і інструкцію по експлуатації;

2) особа, яка пройшла виробниче навчання і перевірку знань:

опанувала практичними навиками безпечного виконання робіт в апаратному цеху по ремонту швидкодіючих контакторів; допущена до роботи на даній електроустановці.

Роботи в апаратному цеху повинні проводитися в порядку по допусках до роботи бригадою в складі не менше двох працівників, з яких керівник робіт повинен мати IV групу з електробезпеки, а інші - III.

При виявленні несправностей на ремонтному устаткуванні або його складових частинах: загороди, блокувальних пристроях, стенді, захисному заземленні необхідно припинити роботу. Приступити до неї слід тільки після повного усунення несправностей.

При автоматичному відключенні станції (від її захисту) повторне включення слід проводити тільки після виявлення і усунення причин відключення.

При проведенні технологічних операцій працівники повинні дотримувати порядок виконання робіт і неухильно виконувати вимоги безпеки, викладені в ПТЕ, ПУЄ і ПБЕ електроустановок споживачів.

Список використаної літератури

1. Технологическая инструкция на ремонт и техническое обслуживание дугогастельных камер електровозов переменного тока ПКБ ЦТ.25.0094.

2. Технологічна інструція за ремонту та відновлення дугогасних камер ТИ-486.

3. Технологічна інструкція на технічне обслуговування ТО-3 і ремонт ПР-1,ПР-2 високовольтної апаратури ЦТ-0096, Київ, 2004.

4. Довідник інженера-економіста залізничного транспорту В.О. Бондаренко, А.І. Ефімов, І.А. Небрат, Київ: Техніка, 1987.

5. "Охорона праці на залізничному транспорті" під редакцією кандидата технічних наук Ю.Г. Сибарова, М.: Транспорт, 1981