Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

статистикахзщ / 9.Статистика багаторічних насаджень

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
20.02 Кб
Скачать

9. Статистика багаторічних насаджень

Характерною рисою багаторічних насаджень є те, що їх розміри характеризуються не тільки зайнятою ними площею, але й числом рослин, частіше за все дерев і кущів.

З економічної точки зору особливість багаторічних насаджень полягає в тому, що вони знаходяться в експлуатації протягом тривалого часу і входять до складу основних виробничих фондів сільського господарства.

Основними завданнями статистичного вивчення багаторічних насадженьє:

1) визначення розміру багаторічних насаджень за їх видами і групами, що різняться за різними ознаками, окремими категоріями господарств, економічними районами і природно-економічними зонами, адміністративно-територіальними і виробничо-господарськими одиницями та по країні в цілому;

2) вивчення структури і структурних зрушень, а також динаміки розмірів багаторічних насаджень у щойно зазначених розрізах;

3) характеристика стану і використання багаторічних насаджень і вивчення факторів, що визначають розміри валових зборів і врожайності багаторічних насаджень.

Класифікація багаторічних насаджень

  • Залежно від господарського призначення в складі багаторічних насаджень насамперед виокремлють:

сад — багаторічні насадження, створені для одержання плодів;

виноградник — багаторічні насадження, створені для вирощування винограду;

ягідник — багаторічні насадження, що вирощуються для одержання їстівних ягід;

розсадники — земельні ділянки для вирощування посадкового матеріалу, необхідного для закладання нових насаджень;

плантації — земельні ділянки для вирощування спеціальних технічних, лікарських, продовольчих, квіткових і декоративних культур.

  • За характером продукції та її господарським використанням багаторічні насадження поділяються на:

продовольчі, що вирощуються для безпосереднього споживання в їжуабо для переробки на продукти харчування (плодові, ягідники, виноград);

технічні, що вирощуються для технічної сировини (хміль, чай);

кормові, що вирощуються на корм тутового шовкопряда (шовковиця);

розсадники — вирощування посадкового матеріалу;

декоративні насадження, що вирощуються для прикраси міст, населених пунктів, внутрішнього озеленення помешкань, одержання продукції квітникарства.

  • Залежно від виду отриманої продукції розрізняють такі види багаторічних насаджень: плодоягідні, виноградники, тутівники (шовковиці), хмільники, чайні плантації, розсадники, плантації декоративних багаторічних насаджень (квітники) та інші насадження.

  • Залежно від будівлі плоду, районів вирощування та інших ознак розрізняють такі споріднені групи плодоягідних насаджень (наводяться групи та окремі культури так, як вони подані у статистичному звіті за формою № 29-сг «Звіт про збір урожаю сільськогосподарських культур на 1 грудня 20___ року»:

зерняткові (яблуня, груша, айва та ін.), з них окремою позицією обліковуються яблуня, груша, айва;

кісточкові (слива, вишня, черешня, абрикос, персик та ін.), з них окремо слива, вишня, черешня, абрикос, персик;

горіхоплідні (волоський горіх, мигдаль, фундук, фісташка та ін.), з них окремо волоський горіх, фундук (ліщина), мигдаль;

цитрусові (лимон, апельсин, мандарин та ін.);

субтропічні (інжир, хурма, гранат, мушмула, фейхоа та ін.);

ягідники (суниці, полуниці, малина, смородина, аґрус, чорноплідна горобина та ін.), з них окремо суниці і полуниці, малина, смородина, аґрус.

Для всебічного вивчення та аналізу стану і розвитку багаторічних насаджень у статистиці використовується система показників, що містить як основні показники, що застосовуються при статистичному вивченні будь-якої сільськогосподарської культури, так і специфічні показники, що відбивають притаманні багаторічним насадженням особливості, пов’язані насамперед з тим, що вони призначені для одержання продукції протягом тривалого періоду.

До основних і найважливіших показників статистики багаторічних насаджень належать площа насаджень, валовий збір і врожайність. Зміст і методика визначення цих показників, що застосовуються при аналізі всіх сільськогосподарських культур, при вивченні багаторічних насаджень має свої особливості, що випливають зі специфіки багаторічних насаджень.

Площа багаторічних насаджень характеризується такими показниками:

1. Площа закладання багаторічних насаджень, яка включає площу посадки нових багаторічних насаджень у даному році.

2. Площа багаторічних насаджень у плодоносному віці, тобто площі, на яких дерева і кущі досягли плодоносного віку, незалежно від того, був фактично отриманий з цих насаджень у даному році врожай або ні. Відзначимо, що при перепису 1998 р. з цієї площі окремо обліковувались площі багаторічних насаджень з понаднормативним строком їх використання.

3. Загальна площа багаторічних насаджень, до якої включається площа відособлених садів, ягідників, виноградників та інших багаторічних насаджень, а також площа під окремо стоячими деревами і кущами.