Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makarov_diplom / Макаров Диплом.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать
    1. Стандартизація і метрологія

Стандартизація – це процес становлення і застосування правил з метою упорядкування діяльності у визначній області на користь і за участі всіх зацікавлених сторін для досягнення загальної оптимальної економії з додержанням функціональних умов і вимоги безпеки.

Стандартизація може бути: національною, регіональною та міжнародною, а також розрізняють державну та галузеву стандартизацію.

Головними задачами служби стандартизації є:

  • організація розробки та своєчасного перегляду нормативно-технічної документації на вироблену підприємством продукцію;

  • здійснює контроль по забезпеченню відповідності показників і норм, установлених в нормативно-технічній документації на підприємстві;

  • упровадження фонду, використовуючи нормативно-технічної документації та внесення виправлення в дійсну;

  • служба стандартизації в роботі керується стандартами державної системи стандартизації, керуючими документами, методичними вказівками, інструкціями державного стандарту, приказами та розпорядками МЛП України.

Стандарт – це нормативно-технічний документ, що встановлює вимоги до груп однорідної продукції і, в необхідних випадках, вимоги до конкретної продукції, правила, що забезпечують її розробку, виробництво і застосування, а також вимоги до інших об'єктів стандартизації.

Продукція, що випускається повинна відповідати певним нормам. Ці норми встановлюються державними стандартами і обов'язкові для всіх підприємств. Державні стандарти є єдиною формою стандартів. Стандартами передбачені обов'язкові норми: зовнішній вигляд, властивості, спосіб отримання, методи випробувань, відбору проб, вказується тара і способи транспортування. Кожний стандарт означають номером, в який входить рік його твердження [40].

На підприємстві:

  1. При здійсненні технологічного процесу необхідно суворо дотримуватися ДСТУ ISO 12647 – 3: 2005;

  2. Обладнання, яке застосовується у технологічному процесі, повинно відповідати ДСТУ 3934;

  3. Технічні показники для офсетного паперу повинні відповідати нормам ДСТУ ISO 12647 – 1: 2005.

Якщо продукт перебуває в стадії розробки і не випускається серійно, то на нього складається первинний документ – тимчасові технічні умови (ТТУ).

ТТУ стають обов'язковими для заводу-постачальника після відповідного твердження.

Вони затверджуються на певний термін, або привласнюється номер і вказується рік твердження. Протягом року виробництва можуть уточнюватися, видозмінюватися окремі стадії процесу, фізико-хімічні показники на продукт, виробляється методика контролю виробництва і умови сортності.

Коли виробництво даного продукту виходить з своєї первинної стадії, і він починає випускатися серійно, то ТТУ переглядаються і затверджуються в новій редакції у вигляді технічних умов [39].

Питаннями теорії та практики забезпечення єдності вимірювань займається метрологія.

Метрологія – це наука про вимірювання, методи, кошти забезпечення їх єдності і способи досягнення необхідної точності. Метрологічна служба підприємства виконує роботи по забезпеченню єдності вимірювань і метрологічному забезпеченню виробництва, випробувань і експлуатації.

До головних задач підприємства по закріпленню метрологічного забезпечення входять:

– забезпечення єдності і вірності вимірювань, збільшення рівню метрологічного забезпечення підприємства;

– впровадження у практику сучасних засобів та методів вимірювання, збільшення рівня наукових досліджень, ефективності виробництва, технічного рівня і якості продукції, а також інших робіт, які виконуються на підприємстві;

– організація та проведення перевірки та ремонту засобів вимірювання, які знаходяться в експлуатації;

– здійснення контролю разом із службою охорони праці підприємства;

–проведення замірів небезпечних і шкідливих виробничих факторів на робочих місцях (шуму, вібрації, запилення, освітленості і т.д.) при паспортизації санітарно-технічного стану умов праці в цеху;

– проведення аналізу причин виробничого травматизму, профзахворювань, зв’язаних зі станом та засобів вимірювань, що використовуються, контролю і випробувань, здійсненням контрольно-вимірювальних операцій;

– розробка програм і методик атестації не стандартизованих засобів вимірювання;

–участь в аналізі причин порушень технологічних режимів, якості продукції, неекономного використання сировини, матеріалів, електроенергії, палива та ін.;

– проведення розрахунків по визначенні економічної ефективності робіт в області метрологічного забезпечення.

Аналіз стану вимірювань являє собою комплекс заходів, направлених на збір інформації про якість вимірювань, обробку інформації з метою встановлення відповідності досягнутого рівня метрологічного забезпечення сучасним вимогам виробництва, розробку пропозицій по плануванню подальшого розвитку метрологічного забезпечення, методів і коштів вимірювань, випробувань і контролю, необхідних для інтенсифікації виробництва, створення і впровадження нових видів технологій, підвищення якості продукції, що випускається [43].

На підприємстві для виготовлення флексографських друкарських форм використовують таку вимірювальну апаратуру:

  1. Прилад для виміру твердості гуми по Шору А 2033 ТИР;

  2. Прилад для виміру товщини – товщиномір.

Відмінний стан контрольно-вимірювальної апаратури дозволяє вести технологічний процес строго у відповідності із заданими параметрами, що сприяє стабілізації якості продукції, що випускається, та запобігає появі браку [39].

Соседние файлы в папке Makarov_diplom