Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сборник лаб. работ. с.а. химики, самый точный.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
343.77 Кб
Скачать

Техніки безпеки при роботі з токсичними газами і парами.

При роботі з кислотами і лугами необхідно користуватися спецодягом, окулярами індивідуального захисту і дотримуватись умов і правил, які вставлені для хімічних лабораторій. Всі роботи з легкоспалахуючими і горючими рідинами повинні проводитися в витяжній шафі при працюючій вентиляції, вимкнених пальничках і електронагрівальних приладах. Забороняється концентрувати роботи з пожежнонебезпечними сполуками в одному місці.

При роботі з порошкоподібними речовинами (металічними і вугільними порошками, порошками різних оксидів і т.і.) необхідно зберігати обережність у відношенні захисту очей і органів дихання. Виконання яких-небудь робіт, пов'язаних з подрібненням, дробленням, розтиранням, необхідно проводити з застосуванням респіратора і захисних окулярів. В приміщенні, де проводяться роботи з порошками, повинна працювати спільно обмінна місцева вентиляція.

В процесі збудження спектрів в повітря робочої кімнати можуть виділитися шкідливі пари і гази. Особливу небезпечність представляють аерозолі таких металів і їх оксидів, як свинець, кадмій, ртуть, берилій, мідь і ін. Тому повинна бути місцева витяжна вентиляція для відкачування продуктів горіння із штатива і викиду їх із приміщення. Необхідний повітрообмін в штативі складає 50 м3/год

Захист від ультрафіолетового випромінювання.

Сильне ультрафіолетове випромінювання іскрового і особливо дугового розрядів може викликати важкі кон'юнктивіти очей . Тому закриті електродні штативи повинні оснащатися контрольними вікнами з темним склом . Якщо необхідно працювати з відкритими штативами , то слід використовувати захисні окуляри , які закривають область ока з усіх сторін . Щоб уникнути опіків ,не можна робити зміну електродів і проб незахищеними руками при роботі з дуговими генераторами . Для цього слід використовувати щіпці , пінцети та інші захисні засоби . Під час горіння дуги або іскри регулювання положення електродів дозволяється робити тільки за допомогою спеціальних пристроїв , винесених за межі за­хисного кожуха .

Техніка безпеки при роботі з механічним обладнанням .

В процесі механічної підготовки проб, електродів та зразків порівняння використовують різноманітні токарні , свердлінні , фрезерні та інші станки . Регулювання , необхідне для безпеки роботи на цих станках ( клиноподібних ременів щитків , приводних дисків , токарних каменів та ін. ) слід робити до включення станків. В приміщенні де йдуть роботи , необхідно в легкодоступному місці закріпити медичну аптечку для надання першої допомоги .

Вогнебезпечність

Пошкодження електричних пристроїв , недбала поведінка з ними може призвести до займання . Тому в робочих кімнатах повинні зберігатись ручні вогнегасники , а персонал повинен вміти ними користуватися . Електродроти і електро-пристрої , які горять та знаходяться під напругою , необхідно знеструмити і гасити вуглекислотним вогнегасником . При загоранні рідин, які легко загоряються і не змішуються з водою, а також горючих сполук, що розчиняються у воді, полум'я слід гасити азбестовою ковдрою або вогнегасником. Для гасіння органічних речовин слід застосовувати воду, для неорганічних-сухий пісок. Металічний калій та натрій, які горять гасять порошковими вогнегасниками, сухим піском, азбестовою ковдрою. Застосування води заборонено.

Назва роботи

Стор.

1.

Підготовка кварцового спектрографа до роботи. Ознайомлення з кварцовим спектрографом, установлення трилінзової системи освітлення щілини, перевірка чистоти щілини та установлення моменту її розкриття.

2.

Вибір умов для фотографування спектрів за допомогою кварцового спектрографа. Ознайомлення з технікою фотографування спектрів кварцовим спектрографом. Фокусування щілини спектрографа.

3.

Фотографування спектрів. Вибір часу експозиції та ширини щілини.

4.

Побудова графіка лінійної дисперсії стилоскопа СЛ -ПА.

5.

Якісний емісійний аналіз порошкоподібної проби на задані елементи за допомогою стилоскопа.

6.

Ототожнення спектральних ліній в спектрі проби шляхом порівняння зі спектром чистого елементу.

7.

Фотографування та вивчення дугового та іскрового спектрів заліза

8.

Якісний емісійний аналіз порошкоподібної проби фотографічним методом

9.

Визначення довжини хвилі спектральних ліній на мікроскопі

МИР -12 та ідентифікація знайдених спектральних ліній.

10.

Напівкількісний аналіз сталі за допомогою стилоскопа.

11.

Напівкількісний аналіз кольорового сплаву за допомогою стилоскопа.

12.

Вимірювання інтенсивності кількох спектральних ліній за допомогою фотоелектричного мікрофотометра МФ - 2.

13.

Кількісний аналіз за методом 3-х стандартних зразків з вимірюванням почорнінь на мікрофотометрі.

14.

Кількісний аналіз за методом фотометричного інтерполірування.


Зміст

Зм.

Аркуш

№ докум.

Підписс

Дата

Розробив

Літ.

Аркуш

Аркушів

Перевірив

Н. контир

Затвердив