Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая работа субд.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

36

ВСТУП

Основні ідеї сучасної інформаційної технології базуються на концепції, згідно з якою дані повинні бути організовані в бази даних з метою адекватного відображення мінливого реального світу і задоволення інформаційних потреб користувачів. Ці бази даних створюються і функціонують під управлінням спеціальних програмних комплексів, званих системами управління базами даних (СУБД).

Одним з ключових напрямів у сфері автоматизація бізнес-процесів з використанням інформаційних технологій є розробка баз даних, що дозволяють вирішити проблему зберігання та систематизації інформації згідно індивідуальним вимогам компанії.

Збільшення обсягу та структурної складності збережених даних, розширення кола користувачів інформаційних систем привели до широкого поширення найбільш зручних і порівняно простих для розуміння реляційних (табличних) СУБД. Для забезпечення одночасного доступу до даних безлічі користувачів, нерідко розташованих досить далеко один від одного і від місця зберігання баз даних, створені мережні версії БД заснованих на реляційній структурі. У них тим чи іншим шляхом вирішуються специфічні проблеми паралельних процесів, цілісності (правильності) і безпеки даних, а також санкціонування доступу.

РОЗДІЛ 1. ОПИС ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ

1.1. Призначення інформаційної системи і основна задача ПО

Ви працюєте в прокаті авто. Ваша компанія працює з клієнтами, надаючи їм можливість пересуватись на авто. Вашим завданням є відстеження фінансової сторони діяльності фірми. Робота з клієнтами у Вашій компанії організована таким чином: у кожного клієнта, що прийшов до Вас, збираються деякі стандартні дані - прізвище, ім'я, по батькові, адресу, телефон.

Після цього Ваші співробітники з'ясовують у клієнта, яке б авто він хотів узяти на прокат. При цьому йому демонструються різні варіанти.

Поряд з цим, обговорюється можлива тривалість перебування авто і його вартість. У разі якщо вдалося домовитися, і знайти для клієнта прийнятний варіант, Ви реєструєте факт продажу. Іноді Ви вирішуєте надати клієнтові деяку знижки.

1.2. Коротка характеристика СУБД MS ACCESS

1.2.1 Поняття про базу даних

Базою даних є представлена в об'єктивній формі сукупність самостійних матеріалів (статей, розрахунків, нормативних актів, судових рішень та інших подібних матеріалів), систематизованих таким чином, щоб ці матеріали могли бути знайдені і оброблені за допомогою електронної обчислювальної машини (ЕОМ).

Інші визначення з авторитетних монографій і стандартів:

База даних - організована відповідно до певних правил і підтримувана в пам'яті комп'ютера сукупність даних, що характеризує актуальний стан деякої предметної області та використовується для задоволення інформаційних потреб користувачів.

База даних - сукупність даних, що зберігаються у відповідності зі схемою даних, маніпулювання якими виконують відповідно до правил засобів моделювання даних.

База даних - деякий набір перманентних (постійно збережених) даних, що використовуються прикладними програмними системами будь-якого підприємства база даних access успішність студент.

База даних - спільно використовуваний набір логічно пов'язаних даних (і опис цих даних), призначений для задоволення інформаційних потреб організації.

Існує безліч інших визначень, що відображають скоріше суб'єктивна думка тих чи інших авторів про те, що означає база даних (БД) в їхньому розумінні, однак загальновизнана єдина формулювання відсутня. Найбільш часто використовуються такі відмітні ознаки:

БД зберігається і обробляється в обчислювальній системі.

Таким чином, будь-які не комп’ютерні сховища інформації (архіви, бібліотеки, картотеки і т. П.) Базами даних не є.

Дані в БД логічно структуровані (систематизовані) з метою забезпечення можливості їх ефективного пошуку та обробки в обчислювальній системі.

Структурованість передбачає явне виділення складових частин (елементів), зв'язків між ними, а також типізацію елементів і зв'язків, при якій з типом елемента (зв'язку) співвідноситься певна семантика і допустимі операції.

БД включає мета-дані, що описують логічну структуру БД у формальному вигляді (відповідно до деякої мета-модель).

Відповідно до ГОСТ Р ІСО МЕК ТО 10032-2007, «постійні дані в середовищі бази даних включають в себе схему і базу даних. Схема включає в себе описи змісту, структури і обмежень цілісності, використовувані для створення і підтримки бази даних. База даних включає в себе набір постійних даних, визначених за допомогою схеми. Система управління даними використовує визначення даних у схемі для забезпечення доступу й керування доступом до даних в базі даних».

1.2.2 Види моделей бази даних

Існує величезна кількість різновидів баз даних, що відрізняються за різними критеріями (наприклад, в «Енциклопедії технологій баз даних» визначаються понад 50 видів БД).

Вкажемо тільки основні класифікації.

Класифікація БД по моделі даних:

приклади:

- Ієрархічні,

- Мережеві,

- Реляційні,

- Об'єктні,

- Об'єктно-орієнтовані,

- Об'єктно-реляційні.

Класифікація БД по середовищі фізичного зберігання:

- БД у вторинній пам'яті (традиційні): середовищем постійного зберігання є периферійна незалежна пам'ять (вторинна пам'ять) - як правило жорсткий диск. В оперативну пам'ять СУБД поміщає лише кеш і дані для поточної обробки.

- БД в оперативній пам'яті (in-memory databases): всі дані знаходяться в оперативній пам'яті.

- БД в третинної пам'яті (tertiary databases): середовищем постійного зберігання є від'єднується від сервера пристрій масового зберігання (третинна пам'ять), як правило на основі магнітних стрічок або оптичних дисків. У вторинній пам'яті сервера зберігається лише каталог даних третинної пам'яті, файловий кеш і дані для поточної обробки; завантаження же самих даних вимагає спеціальної процедури.

Класифікація БД по вмісту:

приклади:

- Географічні;

- Історичні;

- Наукові;

- Мультимедійні.

Класифікація БД за ступенем розподіленості:

- Централізовані (зосереджені);

- Розподілені.

Окреме місце в теорії і практиці займають просторові (англ. Spatial), тимчасові, або темпоральні (temporal) і просторово-часові (spatial-temporal) БД.

1.2.3 Субд Access

Microsoft Office Access або просто Microsoft Access - реляційна СУБД корпорації Microsoft. Має широкий спектр функцій, включаючи пов'язані запити, зв'язок із зовнішніми таблицями і базами даних. Завдяки вбудованому мови VBA, в самому Access можна писати програми, що працюють з базами даних.

Основні компоненти MS Access:

- Будівник таблиць;

- Будівник екранних форм;

- Будівник SQL-запитів (мова SQL в MS Access не відповідає стандарту ANSI);

- Будівник звітів, що виводяться на друк.

Вони можуть викликати скрипти на мові VBA, тому MS Access дозволяє розробляти програми і БД практично «з нуля» або написати оболонку для зовнішньої БД.

MS Access є файл-серверної СУБД і тому застосовна лише до маленьких додатків. Відсутній ряд механізмів, необхідних в багатокористувацьких БД, таких, наприклад, як тригери.

Істотно розширює можливості MS Access з написання додатків механізм зв'язку з різними зовнішніми СУБД: "зв'язані таблиці" (зв'язок з таблицею СУБД) і "запити до сервера" (запит на діалекті SQL, який "розуміє" СУБД). Також MS Access дозволяє будувати повноцінні клієнт-серверні додатки на СУБД MS SQL Server. При цьому є можливість поєднати з властивою MS Access простотою інструменти для управління БД і засоби розробки.

 

1.2.4 Архітектура бази даних

При проектуванні БД спочатку розробляється концептуальна модель, в якій природною мовою за допомогою діаграм і інших засобів описуються об'єкти предметної області та їх взаємозв'язку. Ця модель не залежить від конкретної використовуваної СУБД і є основою для побудови логічної моделі БД.

Логічна модель відображає інформаційний зміст і є основою для всіх користувачів інформаційної системи. Логічна модель описує БД як єдине ціле. У кожного користувача є свої завдання, для вирішення яких немає необхідності знати всю модель БД, тому користувачів ділять на групи з прав доступу до певної частини БД.

Окреме логічне представлення даних для кожного користувача називається зовнішньої моделлю даних. Фізичні моделі баз даних визначають способи розміщення даних у середовищі зберігання і способи доступу до цих даних, які підтримуються на фізичному рівні. Перетворення даних з фізичної БД в уявлення логічної моделі здійснює СУБД, в якій знаходиться певна кількість основних об'єктів з встановленою взаємозв'язком.

1.2.5 Основні поняття про СУБД (системах управління базами даних)

Система управління базами даних (СУБД) - сукупність програмних і лінгвістичних засобів загального або спеціального призначення, що забезпечують управління створенням та використанням баз даних.

Основні функції СУБД:

- Управління даними у зовнішній пам'яті (на дисках);

- Управління даними в оперативній пам'яті з використанням дискового кеша;

- Журналізація змін, резервне копіювання і відновлення бази даних після збоїв;

- Підтримка мов БД (мова визначення даних, мова маніпулювання даними).

Зазвичай сучасна СУБД містить наступні компоненти:

- Ядро, яке відповідає за управління даними у зовнішній і оперативної пам'яті, і журналізацію,

- Процесор мови бази даних, що забезпечує оптимізацію запитів на вилучення та зміну даних і створення, як правило, машинно-незалежного виконуваного внутрішнього коду,

- Підсистему підтримки виконання, яка інтерпретує програми маніпуляції даними, що створюють користувальницький інтерфейс із СУБД а також сервісні програми (зовнішні утиліти), що забезпечують ряд додаткових можливостей по обслуговуванню інформаційної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]