Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konstitutsionnoe_pravo / Конст право 16.pptx
Скачиваний:
46
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
85.22 Кб
Скачать

Сесії Верховної Ради України

поділяються на чергові і позачергові.

Чергові сесії ВР починаються першого вівторка лютого і першого вівторка вересня. (наявність 2/3).

Позачергові сесії ВР із зазначенням порядку денного скликаються Головою ВР на вимогу не менш як третини народних депутатів від конституційного складу ВР.

У разі оголошення Указу Президента про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях ВРУ збирається у дводенний строк без скликання (ст. 83 Конституції).

Коаліція ВРУ

Порядок роботи ВРУ встановлюється Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України.

За результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу ВРУ.

Коаліція депутатських фракцій у ВРУ формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання ВРУ, що проводиться після чергових або позачергових виборів ВРУ або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у ВРУ.

Коаліція ВРУ

Вносить пропозиції Президенту України щодо:

-кандидатури Прем'єр-міністра України;

-кандидатури до складу КМУ.

Депутатська фракція ВРУ, до складу якої входить більшість депутатів має право коаліції депутатських фракцій у ВРУ.

Засідання ВРУ

пленарні (загальні) засідання;

засідання її органів (комітетів) тощо. Засідання ВР відбуваються, відкрито. Закриті

засідання відбуваються за рішенням більшості від конституційного складу Верховної Ради (ст. 84). Основним видом засідань є пленарні засідання. Рішення ВРУ приймаються на її пленарних засіданнях шляхом голосування народними депутатами особисто.

Засідання ВРУ

проводяться згідно з розкладом засідань. Рішення (крім процедурних) приймаються лише з питань, внесених до порядку денного засідання, за винятком випадків, передбачених Регламентом ВР.

Засідання відкривають, ведуть і закривають Голова ВР або його заступники. В разі їх бездії , то ці функції виконує один з голів комітету ВР, визначений Головою ВР або ж обраний народними депутатами головую- чий на засіданні.

Засідання ВРУ

Перед кожним пленарним засіданням відбувається поіменна реєстрація депутатів з пред'явленням посвідчення, персональної картки для голосування і з особистим підписом депутата.

На початку кожного засідання ВР головуючий повідомляє про кількість депутатів, що зареєструвалися, а також про відсутніх з поважних причин.

На початку робочого дня головуючий оголошує порядок денний. Питання розглядаються в тій послідовності, в якій вони включені до порядку денного. Перед закриттям засідання головуючий уточнює та оголошує порядок денний на наступний день.

Рішення Верховної Ради

приймаються, як правило, після його обговорення. Голосування здійснюється депутатами особисто в залі засідань або у відведеному для таємного голосування.

ВР приймає закони, постанови та інші акти більшістю голосів, крім випадків, передбачених Конституцією. Рішення з питань парламентської процедури у процесі засідання приймаються більшістю голосів депутатів, які взяли участь у голосуванні, за винятком випадків, передбачених законом.

3. Законодавчий процес в Україні

Законодавча процедура

(законодавчий процес) являє собою передбачений Конституцією і законами України порядок здійснення законодавчої функції і реалізації законодавчих повноважень.

Основними видами законодавчого процесу (законодавчої процедури) є конституційний процес і звичайний законодавчий процес.

Законодавча процедура

Конституційний процес (конституційна процедура) являє собою порядок внесення змін до Конституції (відповідно до ст.ст. 154-159).

Звичайний законодавчий процес (законодавча процедура) — порядок прийняття, зміни, відміни (скасування) законів або призупинення їх дії.

Соседние файлы в папке Konstitutsionnoe_pravo