Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції / лекція 2 / Тема 2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
413.7 Кб
Скачать

Тема 2. Логістичні системи

1. Поняття системи та властивості логістичної системи.

2. Класифікація логістичних систем.

3. Загальна характеристика існуючих логістичних систем (MRP,MRP-II,JiT,Канбан, DRP).

2.1. Поняття системи та властивості логістичної системи.

Поняття логістичної системи є одним із центральних понять логістики.

Система— це сукупність функціонально впорядкованих підсистем та елементів, що знаходяться у відносинах і зв'язках один з одним, утворюють певну закономірну цілісність, єдність, і визначають її призначення і спрямованість на досягнення заданої мети. Логістичнасистема має ряд властивостей, що забезпечують створення необхідної основи для її функціонування:

множинність і багатоваріантність підсистем та елементів, що в межах системи спроможні виконувати функції, підпорядковані загальній меті;

інтегративність якостей, тобто наявність у системи властивостей, яких не мають окремі елементи;

цілісність і єдність організаціїзавдяки об'єднанню та взаємодії внутрішніх елементів, різнорідних, але сумісних у системі;

наявність як прямих, так і зворотних стійких та цілеспрямованихзв'язків;

упорядкованість та структурованістьвнутрішніх зв'язків;

адаптивність;

синергізм та емерджентність, тобто спроможність породжувати системний ефект від оптимальної координації діяльності всіх елементів та підсистем;

(емерджентність=системний ефект - наявність в будь-якої системи особливих властивостей, не властивих її підсистемам і блокам, а також сумі елементів, не пов'язаних системоутвірними зв'язками)

• конгруентність, що проявляється у сорозмірності (відповідності) елементів системи між собою та цілями системи (конгруентність=співмірність, узгодженість);

• еволюційний розвиток, який поєднує циклічні та хаотичні форми розвитку;

• розвиненість зв'язків із зовнішнім середовищем.

Специфічними ознаками логістичної системи є: наявність потокового процесу (матеріального, інформаційного, фінансового та ін.) при розподілі та матеріально-технічному постачанні; здійснення синергічного ефекту, що проявляється у загальному прискоренні матеріального потоку, яке викликає підвищення реакції на бажання клієнтів, зменшення сукупних витрат за рахунок усунення конфліктів часткових витрат, підвищення рівня логістичного сервісу, що викликає збільшення додаткової вартості (корисності) для клієнта і формування додаткових конкурентних переваг.

Логістична система — цільова інтеграція логістичних елементів у межах певної економічної системи з метою оптимізації процесів трансформації матеріального потоку.

Логістична система- адаптивна система з наявністю потокового процесу та зворотним зв’язком, що виконує ті чи інші логістичні функції.

Як логістичну систему можна розглядати промислове та торговельне підприємства, підприємства послуг, об'єднання підприємств, а також інфраструктуру міста, регіону, економіки окремої країни чи групп країн.

Функціональні складові елементи (підсистеми) логістичної системи

Логістична система складається, як правило, з кількох підсистем, включаючи функціональні та ті, що її забезпечують (інформаційна, правова, кадрова та ін.); включає матеріальні засоби, що забезпечують рух товарів логістичним ланцюгом (склади, вантажно-розвантажувальні механізми, транспортні засоби), виробничі запаси та засоби управління всіма ланками згаданого ланцюга; виконує ті чи інші логістичні функції та операції.

Функціональні складові: закупівельна логістика (логістика постачання), виробнича логістика, розподільча (збутова) логістика, логістика складування, логістика запасів, логістика посередництва, транспортна логістика, інформаційна логістика.

Формування логістичних систем викликало появу ряду термінів: логістичні витрати, логістичні операції, логістичні функції, логістичні процеси, логістичні потоки.

Логістичні витрати — витрати на виконання логістичних операцій (складування, пакування, транспортування тощо). За своїм економічним змістом та чинними стандартами обліку логістичні витрати частково збігаються з витратами на виробництво, транспортування, обіг.

Логістичні операції— відособлена сукупність дій, скерована на перетворення матеріального та супутніх йому потоків. Традиційними логістичними операціями вважаються складування, транспортування, комплектація, навантаження, розвантаження, внутрішні переміщення сировини, матеріалів, напівфабрикатів у виробничому процесі (тобто операції з матеріальними потоками); збір, збереження та обробка даних інформаційного потоку; операції з готовою продукцією (товарними потоками), з фінансовими та сервісними потоками.

Логістична функція— укрупнена група логістичних операцій, спрямована на реалізацію цілей системи. Базовими логістичними функціями вважають просторово-часову трансформацію товарів (матеріалів) у постачанні, виробництві, збуті (дистрибуції), в межах яких учасники логістичного процесу виконують матеріальні та нематеріальні операції, пов’язані із переміщенням, складуванням, збереженням тощо.

Логістичний ланцюжок– група партнерів, котрі разом переробляють вхідні матеріальні ресурси й інформацію у вихідні продукти у вигляді товарів та послуг.

Логістичний процес— трансформація логістичних потоків, що відбувається при головному переміщенні майна (транспортування, складування, вантажно-розвантажувальні роботи, сортування тощо), допоміжних процесах переміщення майна (пакування, позначення тощо), а також процесах передачі та опрацювання замовлення.

Логістичні потоки— матеріальні, фінансові, інформаційні, сервісні потоки тощо.

Соседние файлы в папке лекція 2