Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

dip / диплом1!!! / Tezy_Kiryk_I_I

.rtf
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
99.19 Кб
Скачать

УДК 004.056:371.3 (043.2) Іванна Кірик, Віктор Гнатюк

Національний авіаційний університет, Україна,

Kiryk_ivanna@mail.ru, viktorgnatyuk@ukr.net

Модель системи менеджменту інцидентів інформаційної безпеки

Сьогодні кіберзлочинність набуває глобального характеру і потребує об’єднаних дій для боротьби з нею. Для захисту від кібератак кожна компанія намагається застосовувати найбільш ефективні та продуктивні системи і моделі захисту інформаційних ресурсів та управління їх безпекою. Основним завданням систем управління, які, серед іншого, забезпечують цілісність даних в організації, є своєчасне та оперативне реагування на кібератаки (кіберзагрози) в інформаційно-комунікаційних системах (ІКС), виявлення та уникнення рецидиву інцидентів, визначення шляхів усунення їх наслідків і розробка превентивних заходів. Як показав аналіз, універсальної системи, яка б задовольняла усім вимогам керівників, враховувала б специфіку ІКС і забезпечувала її безперервну роботу, не існує. Тому, надзвичайно актуальним є розробка системи NAU SD (Service Desk), який буде адаптований до вимог вищого навчального закладу та особливостей загроз безпеці його ІКС. Метою роботи є підвищення рівня захищеності ІКС організації за рахунок розробки системи NAU SD. Розробка такої системи також дозволить покращити якість обслуговування користувачів шляхом автоматизації роботи служби технічної підтримки.

Сучасний ринок автоматизованих систем та програмних комплексів щодо виявлення й управління інцидентами є досить насиченим. Усі продукти різняться своїм функціоналом та можливостями але більшості систем притаманні такі основні недоліки, як висока вартість програмного продукту, різні програмні платформи, відсутність шаблонів тощо.

Аналіз функціоналу існуючого програмного забезпечення показав, що для ІКС університету найкращим варіантом буде розробка нової оригінальної системи реєстрації та обробки інцидентів. Запропонована система NAU SD – це гнучкий застосунок, який здатен не тільки адаптуватися до вирішення поточних потреб в умовах обмеженості ресурсів, а й з’єднуватися з уже існуючими службами багатокомпонентної інформаційної системи. За допомогою системи NAU SD можна: мінімізувати (раціоналізувати) часові та матеріально-технічні ресурси, які витрачаються на управління інцидентами; зібрати в єдиному електронному журналі усі отримані від клієнтів (працівників та студентів) заявки; сформувати електронний архів виконаних заявок; налагодити автоматичну реєстрацію заявок, які надійшли у неробочий час (при відправленні їх через веб-форму); використовувати шаблони тощо.

Таким чином, у результаті виконання роботи, була розроблена система NAU SD, яка задовольняє вимогам вищого навчального закладу і містить у собі інструментарій та функції, що необхідні для підвищення загального рівня безпеки ІКС університету.

Науковий керівник — к.т.н. С.О. Гнатюк

Соседние файлы в папке диплом1!!!