Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dip / Kiryk_Ivanna_diplom.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
155.77 Кб
Скачать

Реферат

Магістерська атестаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел, має 81 сторінку основного тексту, 46 рисунок та 13 таблиць. Список використаних джерел містить 65 найменувань і займає 7 сторінок. Загальний обсяг роботи 102 сторінка.

Метою роботи є підвищення рівня захищеності інформаційно-комунікаційної системи організації, за рахунок удосконалення системи менеджменту УІІБ.

В роботі розроблено програмний модуль категоризації подій та інцидентів, що дозволяє підвищити ефективність роботи системи NAU-CERT і, як наслідок, підвищити загальний рівень захищеності-комунікаційної системи НАУ. Модуль категоризації подій та інцидентів дає змогу NAU-CERT університету зробити процес управління інцидентами інформаційної безпеки більш автоматизованим, і таким чином, підвищує ефективність функціонування системи управління інцидентами інформаційної безпеки.

Запропонований програмний модуль може бути використаний для категоризації інцидентів інформаційної безпеки інформаційно-комунікаційної системи НАУ та студмістечка.

Ключові слова: ІНЦИДЕНТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ , СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ІНЦИДЕНТАМИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ, ПРОГРАМНИЙ МОДУЛЬ, NAU-Servise Desk, КОМАНДА РЕАГУВАННЯ НА ІНЦИДЕНТИ ІБ, ПРОЦЕС РЕАГУВАННЯ НА ІНЦИДЕНТИ ІБ.

Дипломна робота складається зі вступу, двох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел, додатків і має 61 сторінку основного тексту, 17 рисунків, 1 таблиця, 16 сторінок додатків. Список використаних джерел містить 47 найменувань і займає 3 сторінки. Загальний обсяг роботи 78 сторінок.

Метою дипломної роботи є

Ключові слова:

ВСТУП

Постійне зростання обсягу споживаної і вироблюваної інформації підприємств в процесі вирішення операційних завдань, а також значне зростання впливу цієї інформації на ринкову позицію підприємства, підвищення динамічності економічних процесів викликає потребу в розробці та впровадженні нових, більш ефективних методик, а також застосування кращих світових практик управління службою підтримки інформаційних систем (ІС) та інфраструктури підприємства.

Сьогодні кіберзлочинність набуває глобального характеру і потребує об’єднаних дій для боротьби з нею. Для захисту від кібератак, кожна компанія, намагається застосовувати найбільш ефективні та продуктивні системи і моделі захисту інформації, для забезпечення нормального функціонування. Проте універсальної системи, яка б задовольняла всі вимоги керівників, і забезпечувала безперебійну роботу немає. Необхідно зазначити, що основним завданням таких систем менеджменту є своєчасне та оперативне реагування на кібератаки в інформаційно-комунікаційних системах, виявлення та уникнення появи інцидентів також визначення шляхів усунення їх наслідків і розробка превентивних заходів.

Актуальність розробки СУІІБ, яка характеризуються можливістю інтегрального розширення прогармного продукту, є безумовною, оскільки така система є універсальною та адаптивною стосовно вимог до програмного та апаратного забезпечення.

Метою роботи є підвищення рівня захищеності інформаційно-комунікаційної системи організації, за рахунок удосконалення системи менеджменту УІІБ.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:

  • проаналізувати діючі міжнародні стандарти та рекомендовані практики у галузі управління інцидентами інформаційної безпеки;

  • дослідити основні моделі системи менеджменту управління інцидентами інформаційної безпеки;

  • удосконалити систему управління інцидентами інформаційної безпеки;

  • провести дослідження удосконаленої системи управління інцидентами інформаційної безпеки.

Об'єкт дослідження – процес управління інцидентами інформаційної безпеки.

Предмет дослідження – методи, моделі та системи управління інцидентами інформаційної безпеки.

Новизна роботи полягає у тому, що удосконалено систему менеджменту УІІБ, яка через можливість інтегрального розширення програмного продукту, дозволяє підвищити ефективність роботи системи управління інцидентами, як наслідок, підвищити загальний рівень захищеності організації.

Практична цінність отриманих результатів полягає у тому, що запропоновано ПЗ, яке може бути використаним для більш ефективної роботи команди реагування на інциденти інформаційної безпеки.

Апробація результатів роботи. Основні положення роботи доповідалися та обговорювалися на науково-практичній конференції “Безпека інформаційних технологій ” (м. Київ, 2014 р.).