Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
189.27 Кб
Скачать

Висновок

Поширення та поглиблення інтеграційних процесів у кінці 90-х рр. вимагає максимальної сумісності систем вищої освіти, формування та підтримання спільних стандартів у підготовці фахівців з одночасним врахуванням національних особливостей освітніх систем, культурного та лінгвістичного розмаїття. Цей факт відображає взаємозв'язок між вищою освітою і соціально-економічною системою Європи, оскільки сприйнятливість освітнього середовища до нових ідей та суспільних тенденцій перетворює її у важливий економічний ресурс та инструмент розвитку спільноти.

Отже, спільний простір вищої освіти стає важливою умовою подальшого ефективного функціонування сформованих раніше в інституційних рамках ЄС політичного, економічного, законодавчого, монетарного та культурного просторів, посилення конкурентоспроможності європейської системи на світовій арені, а також чинником зміцнення європейського духу, європейської ідентичності, формування нового простору солідарності у Європі. Як свідчать результати опитування громадської думки, розвиток вищої освіти, розширення мобільності і відповідно потреба гармонізації політики та стандартів вищої освіти є однаково важливою для всіх європейців сферою діяльності національних та європейських інституцій.

Болонський процес із самого початку носив відкритий характер, географічно він не обмежений рамками Європейського Союзу. Його учасниками можуть стати країни-члени Європейської культурної конвенції, які доведуть свою готовність дотримуватися мети та принципів Болонського процесу в їхній системі вищої освіти.

На сьогодні 40 європейських країн включно з Росією підписали Болонську декларацію. Очевидно, що альтернативи для України немає. Очевидно, що участь у Болонському процесі є ще одним шансом активізувати та оптимізувати політику України, спрямовану на реалізацію стратегії євроінтеграції, сприяти підвищенню якості освіти, вирішити проблему визнання українських дипломів за кордоном.

За словами міністра освіти Василя Кременя, на наступній конференції європейських міністрів освіти в Бергіні (Норвегія) у 2015 р. українська делегація буде ставити питання про приєднання нашої держави до Болонського простору. За цей період Україна повинна визначитися: що вона чекає від Болоньї і що Болонья вимагає від нас? Важливо також забезпечити участь у реформуванні української вищої освіти та підготовці до інтеграції у Болонський простір, продовжуючи європейські традиції, самим унверситетам, викладачам та студентам, освітянським організаціям та асоціаціям.

Список літератури

1. Болонський процес у фактах і документах/ Упорядник СтепкоМ.Ф., Болюбаш Я.Я., Пшинкарук В.Д., Грубінко В.В., Бабин І.І. Київ – Тернопіль: Вид – во ГДІІУ ім. В. Гнатюка, 2003 р -52с.

2. Вітвицька С.С. Основи педагогіки вищої школи: Підручник за рейтингово- модульною системою навчання для студентів магістратури Київ 2006 \р.-383с.

3. Матеріали науково – практичного семінару „Кредитно – модульна система підготовки фахівців у контексті Булонської декларації” Львів, 21-23 листопада 2003.- Львів „Львівська політехніка” -11с.

4. Матеріали сайту www/rpd/univ/kiev/ua

5. Хуторськой А.В. Современная дидактика: Учебн. для ВУЗов –СПб: ПИТЕР, 2001р

6. Фіцула М.М. Вступ до педагогічної професії: Навч. пос. для студентів вищих педагогічних закладів освіти. Тернопіль: начальна книга – Богдан, 2007 – 168с.