Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
5.11 Mб
Скачать

1.2. Призначення та галузі застосування реактора

Високопоточний дослідницький реактор СМ призначений для проведення експериментальних робіт з опромінення зразків реакторних матеріалів у заданих умовах, вивчення закономірностей зміни властивостей різних матеріалів у процесі опромінення, для одержання широкого спектра радіоактивних нуклідів, у тому числі далеких трансуранових елементів, для досліджень в галузі ядерної фізики.

У конструкції реактора СМ уперше реалізована ідея одержання високої щільності потоку теплових нейтронів у сповільнюваній пастці, розташованій в центрі активної зони із твердим спектром нейтронів.

Унікальність реактора, одного із самих високопоточних серед усіх дослідницьких реакторів світу, дозволяє проводити на ньому прискорене випробування матеріалів з досягненням більших значень флюенса нейтронів, одержувати препарати далеких трансуранових елементів і радіоактивних нуклідів з дуже високою питомою активністю.

Основні напрямки досліджень, що проводяться на реакторі [   ]:

  • дослідження поведінки зразків матеріалів під опроміненням;

  • випробування матеріалів, зразків твелів, пелів і інших виробів для проектованих енергетичних реакторів нового покоління;

  • випробування матеріалів і елементів для термоядерних реакторів;

  • опромінення мішеней для одержання трансуранових елементів;

  • одержання радіонуклідів з високою питомою активністю, застосовуваних у промисловості й медицині.

1.3. Особливості побудови реактора см-3

Водо-водяний корпусний високопоточний дослідницький реактор СМ на проміжних нейтронах належить до класу ДР з нейтронною пасткою [   ].

Активна зона реактора розміром 420×420×350мм із центральною нейтронною пасткою й відбивачем з металевого берилія висотою 500мм розміщені в сталевому корпусі діаметром 1,46м і висотою 7,33м і складається з 28 паливних зборок. Активна зона має високу концентрацію 235U і відносно невелику концентрацію ядер сповільнювача, у якості якого використовується легка вода.

У реакторі СМ-3 використовуються тепловиділяючі зборки двох типів, що містять 0,94кг (188 твелів) і 0,8кг (160 твелів) 235U.

Обидві ТВЗ являють собою коробчасту жорстку конструкцію з кожуха квадратного перерізу зовнішнім розміром 69,5×69,5 мм. Конструкція однієї із ТВЗ дозволяє проводити опромінення в активній зоні матеріалів в 4-х спеціальних каналах діаметром 11,9мм.

В обох ТВЗ використовуються стрижневі твели хрестоподібного профілю з ядерним паливом дисперсійного типу у вигляді двоокису урану. Оболонка – нержавіюча сталь; матриця – мідь із берилієвою бронзою. Висота активної частини твела – 350мм.

Високопоточна пастка формується берилієвими вкладишами складної форми, встановленими в чотири центральні гнізда. Вкладиші утворюють у центрі активної зони циліндричну порожнину діаметром 105мм, у якій в цей час встановлений центральний блок трансуранових мішеней (ЦБТМ) із трубчастим сепаратором мішеней. У ЦБТМ завантажується до 27 стрижневих мішеней.

Рис. 1.1. Високопоточна пастка реактора СМ-3 із сепаратором

У шести гніздах активної зони можуть бути встановлені спеціальні паливні зборки із чотирма експериментальними каналами. Радіаційний вплив на зразки матеріалів у цих каналах порівнюється з таким, що досягається в каналах реакторів на швидких нейтронах. Є можливість опромінення при низьких температурах, забезпечується висока швидкість нагромадження радіонуклідів.

У бічному відбивачі на різних відстанях від активної зони розташовано 30 експериментальних гнізд, у які можуть бути встановлені:

  • до 3 експериментальних каналів, які приєднують до високотемпературної водяної петлі (P = 20МПа, T = 300°С), для випробувань конструкційних матеріалів на корозійну стійкість і дослідження паливних і поглинаючих композицій;

  • до 3 експериментальних каналів, що приєднують до низькотемпературної водяної петлі (P = 4,9МПа, T = 90°С), для випробування конструкційних матеріалів і твелів дослідницьких реакторів;

  • ампульні експериментальні канали й безканальні експериментальні пристрої.

Високоенергетичні нейтрони, залишаючи активну зону, уповільнюються до теплових у нейтронній пастці й бічному берилієвому відбивачі. У пастці досягається максимальна щільність потоку теплових нейтронів – до 5·1019м-2·с-1, а у твелах на межі активної зони й пастки – максимальне енерговиділення. У відбивачі щільність потоку теплових нейтронів менше, чим у пастці, але також досить висока, до 1,35·1019м-2·с-1.

У якості сповільнювача нейтронів у пастці реактора СМ використовується легка вода або берилій.

Фізична концепція реактора визначила його особливості, важливі для безпеки:

  • високе питоме енерговиділення в активній зоні (у середньому 2·109Вт/м3) при нерівномірному його розподілі (об'ємний коефіцієнт нерівномірності досягає 6,0);

  • більші втрати реактивності на отруєння 135Хе (більш 4% ΔKефф/Кефф);

  • високий темп втрати реактивності на вигоряння, що вимагає значної ефективності органів СУЗ, кількість яких у невеликій (~5·10‑2м3) активній зоні обмежена.

Робочі органи аварійного захисту (АЗ-1–АЗ-4) розташовані в отворах центральних берилієвих вкладишів. Центральний орган, що компенсує, перебуває в зазорі між ЦБТМ і центральними вкладишами.

Компенсуючі органи КО-1–КО-4 розміщені в чотирьох кутових гніздах активної зони.

Робочі органи автоматичного регулювання АР-1–АР-2 – у гніздах відбивача.

Основні характеристики реактора наведені у табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Характеристики

Значення

1

2

Максимальна теплова потужність, МВт

100

Максимальна щільність потоку теплових нейтронів, м-2·с-1

5·1019

Максимальна щільність потоку швидких нейтронів (E ≥ 0,1МеВ), м-2·с-1

2·1019

Продовження таблиці 2.1

1

2

Обсяг активної зони, л

50

Висота активної зони, м

0,35

Кількість експериментальних каналів

31

Кількість петлевих установок

2

Паливо

UO2

Збагачення 235U, %

90

Сповільнювач

вода

Теплоносій

вода

Відбивач

берилій

Середня щільність енерговиділення, МВт/л

2

Максимальна щільність енерговиділення, МВт/л

10

Параметри охолодження:

  • температура теплоносія на вході в активну зону, °С

до 60

  • температура теплоносія на виході з активної зони, °С

до 95

  • витрата, м3/год.

2400

  • тиск, МПа

4,9

Кількість робочих органів:

  • автоматичного регулювання

2

  • компенсуючих

5

  • аварійного захисту

4

Середнє вигоряння по 235U у ТВЗ, що вивантажуються, %

35

Характеристики робочого циклу:

  • тривалість кампанії, діб

10-14

  • зупинка між кампаніями, діб

1-6

  • ефективний час роботи на потужності, днів у році

240

Рис. 1.2. Високотемпературний петлевий канал

Рис. 1.3. Ампульний канал

Петлеві установки реактора СМ

У цей час на реакторі СМ діють дві петлеві установки, одна з яких модернізується, і проектується третя (ВП-4). У табл. 1.2 наведені їх основні характеристики.

Таблиця 1.2

Петлеві установки

ВП-1

ВП-3

ВП-4

Максимальна потужність зборки в каналі, кВт

500

120

50 (у відбивачі)

100 (в активній зоні)

Кількість каналів

3

3

2 (у відбивачі)

1 (в активній зоні)

Теплоносій

вода

вода

вода

Робочий тиск, МПа

4,9

18,5

20,0

Температура теплоносія на вході в канал, °C

< 60

< 300

300

Витрата теплоносія на канал, м3/година

≤ 30

5,0 - 8,0

3,0 - 10

Водяний обсяг петлі, м3

3,5

0,4

≈ 1,0

Газовий обсяг петлі, м3

0,18

0,46

 

Водно-хімічний режим

Нейтральний, безкорекційний

Нейтральний, безкорекційний

Реакторів ВВЕР

Припустима активність теплоносія, Кі/л

 

 

 

по α-часткам

1×10-6

5×10-6

по β-часткам

1×10-2

8×10-3

Компенсатор

Азотний

Азотний

Паро-газовий

Низькотемпературна водяна петлева установка ВП-1 призначена для досліджень працездатності твелів реакторів різних типів, вивчення виходу продуктів розподілу з негерметичних твелів, матеріалознавських досліджень конструкційних і поглинаючих матеріалів, одержання ізотопної продукції.

Високотемпературна водяна петлева установка ВП-3 призначена для атестаційних випробувань зразків і макетів твелів і ПЕЛ при параметрах теплоносія, характерних для енергетичних водо-водяних реакторів, вивчення виходу продуктів ділення з негерметичних твелів і способів видалення їх з першого контуру, матеріалознавських досліджень конструкційних і поглинаючих матеріалів.

Рис. 1.4. Схема петлевої установки ВП-1

Рис. 1.5. Схема петлевої установки ВП-3

Соседние файлы в папке Компьютиризированые сис.упр._Локтикова