Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

диплом2 / Доповідь

.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
41.47 Кб
Скачать

Шановні члени Державної Екзаменаційної Комісії!

Вашій увазі представляється дипломний проект на тему: “Удосконалення технологічного процесу виготовлення деталі стійка, що входить до складу стрічкового фільтр-преса.

Фільтр-преси призначені для безперервного механічного зневоднення осаду промислових та побутових стічних вод, попередньо оброблених флокулянтами. Їх широко застосовують в комунальному господарстві, в вугільній промисловості та вугільнозбагачувальних фабриках, а також в гірничорудній, харчовій, целюлозно – паперовій галузях промисловості.

Стійка є складовою частиною вузла центрування фільтруючих стрічок, що попереджує їх зсув по ширині фільтру. Деталь має коробчату форму.

На двох протилежних бокових стінках виконані концентричні отвори 100Н8 та 40Н8, що є базовими поверхнями встановлення бронзових втулок і гвинта механізму центрування. Нижня поверхня деталі повністю оброблена, має чотири різьбових отвори для встановлення і закріплення на рамі фільтра. Верхня поверхня має роз’єм у вигляді закритого пазу типу “ластівчий хвіст”. По направляючим пазу пересувається повзун з шарнірно закріпленим кінцем центруючого ролика.

В боковій стінці деталі виконано паз b = 8 мм, а також 5 отворів М12 з цекуванням для встановлення клину та гвинтів регулювання зазору повзуна в направляючих. На двох довгих стінках відлито два овальних паза для зменшення маси та полегшення транспортування. Отвори 10,2 мм. з цекуванням слугують для подачі змащування у підшипники ковзання.

Діючим процесом передбачено отримання виливки литтям в земляні форми з ручним формуванням по деревяним моделям. Враховуючи дрібносерійний тип виробництва, матеріал, розміри і конструктивні елементи деталі, а також наявність на базовому підприємстві технологічних процесів і обладнання в проекті обраний спосіб виготовлення заготовки – литтям в піщано - глиняні сухі пофарбовані форми з машиною формовкою по металевим моделям. Не зважаючи на те, в цілому цей метод більш витратний, завдяки більшій стійкості металевих форм , меншим витратам металу отримана більш дешева заготовка.

Для обробки деталі обираємо дві системи баз: основні (чистові бази) і чорнові бази, що використовуються для базування при обробці чистових. В зв’язку з наявністю на деталі необроблених поверхонь в якості чорнових баз доцільно прийняти саме їх. Це дозволить узгодити взаємне розташування комплектів оброблених і необроблених поверхонь. В якості чорнової установочної бази приймаємо бокову довгу поверхню відливки. Ця поверхня найбільш розвинута, при відливанні знаходиться в одній частині форми. Опорною базою при цьому буде необроблений торець деталі зі сторони отвору 40 Н8. В якості чистових технологічних баз раціонально використати наступні поверхні: площину основи, що є конструкторською базою деталі, та два технологічних отвори  12 Н7, розміщених діагонально. При цьому деталь буде базуватися в пристосуваннях на циліндричній та зрізаній пальці, забезпечуючи на всіх операціях процесу обробки сталість баз, спрощення конструкції базуючих елементів пристосувань, доступність всіх поверхонь деталі ріжучому інструменту, високу точність обробки.

На першій операції формуємо комплект чистових баз. Фрезерування основи стійки, різевих отворів М16-7Н, технологічних отворів 12 Н7 передбачєно на горизонтально-розточній операції з ЧПК. Застосування горизонтально-розточного верстата з ЧПК дає змогу на одній операції за одне встановлення обробити повний комплект чистових баз.

На слідуючих операціях на горизонтально-фрезерних верстатах обробляємо пласкі бокові поверхні деталі, з максимальним використанням потужності верстатів.

Обробку отворів на трьох бокових стінках проводимо на вертикально-свердлильному верстаті з ЧПК та магазином інструментів, використовуючи при цьому поворотне ділильне пристосування.

Верхню поверхню стійки та поверхні, що прилягають до нахильних поверхней пазу “ластівчий хвіст” обробляємо на вертикально-фрезерному верстаті з ЧПК. При чому викінчувальну обробку верхньої поверхні для досягнення шорсткості Rа 1,25 проводимо тонким фрезеруванням торцевою фрезою, оздобленою ріжучою частиною з надтвердого матеріалу. Обробку отворів 100 Н8; 40 Н8 та 58 виконуємо на горизонтально-розточному верстаті за одне встановлення, що забезпечить виконання вимоги співвісності отворів. Діаметр шпинделю верстата 90 мм. дозволить провести обробку без застосування довгих розточних оправок.

Попередню обробку нахильних направляючих поверхонь пазу “ластівчий хвіст” а також паз в= 8 мм. плануємо виконати на вертикально – фрезерному верстаті з розворотом головки верстата, застосовуючи насадну однокутову та дискову фрезу. На заключних операціях технологічного процесу виконуємо чистову та тонку обробку нахильних направляючих поверхонь пазу “ластівчий хвіст” струганням широким різцем. Стругання широким різцем з φ=0º є сучасним ефективним методом обробки направляючих. В зрівнянні з базовим процесом, де ці направляючі обробляються струганням підрізним різцем з послідуючим шліфуванням і, при складанні виробу, в деяких випадках ручному шабруванню, застосування фрезерування та стругання широким різцем значно підвищить продуктивність та якість виготовлення деталі.

Для зменшення допоміжного часу, надійного закріплення деталі в проекті розроблені пристосування для горизонтально - розточних операцій.

Пристосування для гор. – розточної операції №010 призначено для встановлення та закріплення деталі на горизонтально-розточному верстаті з ЧПК при фрезеруванні нижньої поверхні, а також обробки різевих та точних отворів під технологічні бази для послідуючих операцій.

Пристосування складається з базової плити та двох пневматичних затискних пристроїв. На плиті закріплені планки та упори для безпосереднього базування деталі. Затискні пневматичні пристрої окремо закріпляються на столі верстата по обидва боки плити. Кожний пристрій складається з пневматичного циліндру двобічної дії та прихвата. Циліндр має здвоєний поршень, що дозволяє збільшити зусилля затиску при досить не великому його діаметрі.

Шарнірне з’єднання прихвата та опорного болта дозволяє затискати деталі в широкому діапазоні висот. Ущільнення штокових та поршневих порожнин передбачено гумовими кільцями круглого перерізу.

Перед обробкою стійку встановлюють на планки базової плити до упору в пальці. Стисле повітря подається в поршневу порожнину, при цьому, рухаючись доверху штоки передають зусилля затиску на прихвати. Після обробки тиск повітря подається в штокову порожнину, зусилля затиску знімається.

Пристосування легко переналагоджується для обробки інших деталей.

Пристосування для гор. – розточної операції №035 призначено для встановлення та закріплення деталі на горизонтально-розточному верстаті при послідовній обробці отворів Æ100Н8 та Æ40Н8.

Пристосування складається з базової плити на якій закріплені планки та пальці для безпосереднього встановлення деталі, та двох затискних гідравлічних циліндрів з прихватами. Плита базується на верстаті за допомогою двох шпонок, а закріпляється т – подібними болтами. Для надійного транспортування пристосування в плиті передбачений рим-болт. Планки, циліндричний та зрізаний пальці забезпечують повне базування деталі. Гідравлічні циліндри однобічної дії. Відвід поршня в не робочу позицію виконується пружиною. Для ущільнення поршневої порожнини передбачені гумові кільця. Безпосередній затиск деталі здійснюють прихвати.

Пристосування легко переналагоджується для обробки інших деталей.

Перед обробкою стійку встановлюють на планки та пальці. Гідравлічні циліндри сдвигають до деталі послідовно накладаючи прихвати на відлити в бокових стінках овальні пази. В штокові порожнини подають під тиском масло, при цьому рухаючись до верху штоки передають зусилля затиску прихватам, які закріплюють деталь. Після обробки тиск масла знімається, пружини відводять штоки вниз, прихвати звільняють деталь від затиску.

Доповідь закінчено

Соседние файлы в папке диплом2