Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тренынг Альона / ВИСНОВОК

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
19.04 Кб
Скачать

ВИСНОВКИ

Бухгалтерський облік в умовах динамічних змін економічних відносин потребує перегляду багатьох категорій. Особливої актуальності набуває необхідність зміни орієнтації бухгалтерського обліку з ретроспективи на перспективу. Тобто фактично підвищується роль прогностичної функції бухгалтерського обліку.

Одним з шляхів спрямування бухгалтерського обліку на перспективу є побудова методики облікового відображення витрат майбутніх періодів. Дана категорія є досить дискусійною, що пов’язано з невизначеністю місця витрат майбутніх періодів у загальній класифікації витрат суб’єктів господарювання, їх сутності та складу.

Витрати майбутніх періодів як економічна категорія зародилися ще в XІV ст., але особливий інтерес вчених до даної категорії почав зростати починаючи з ХІХ ст., які вважають витрати майбутніх періодів коригуючою статтею балансу.

Вивчивши особливості бухгалтерського обліку витрат майбутніх періодів, можна зробити такі висновки.

Витрати майбутніх періодів являють собою витрати, які здійснені у звітному періоді, однак підлягають віднесенню на витрати у майбутніх звітних періодах (витрати на підготовчі до виробництва роботи в сезонних галузях промисловості, освоєння нових виробництв та агрегатів; сплачені авансом орендні платежі; оплата страхового полісу, торгового патенту; передплата на періодичні та довідкові видання тощо).

Витрати майбутніх періодів тісно пов’язані з юридичною та економічною природою визнання витрат та доходів. Для ефективного управління необхідно дотримуватися принципу превалювання сутності над формою.

Нормативне регулювання порядку обліку витрат майбутніх періодів на сьогодні є не повністю досконалим. Крім того, у всіх положеннях, постановах, розпорядженнях та рішеннях витрати майбутніх періодів не є окремим об’єктом регулювання.

Для обліку витрат майбутніх періодів призначений рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів», який застосовується для узагальнення інформації щодо здійснених витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах. За дебетом рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» відображається накопичення витрат майбутніх періодів, за кредитом – їх списання (розподіл) та включення до складу витрат звітного періоду.

Практична частина курсової роботи була виконана на прикладі ВАТ «Житомирхліб», яке належить до хлібопекарної галузі України.

В курсовій роботі було наведено журнал господарських операцій ВАТ «Житомирхліб» за ІІІ квартал 2014 року, а також первинні документи, за якими були здійснені господарські операції підприємства за даний період часу. Після складання журналу господарських операцій в роботі було складено оборотно-сальдову відомість за всіма рахунками, а також регістри обліку та фінансову звітність підприємства за ІІІ квартал 2014 року.

ВАТ «Житомирхліб» можна запропонувати ведення Відомостей обліку витрат майбутніх періодів та забезпечення майбутніх виплат та платежів, які допоможуть не тільки надавати більш повну інформацію про нарахування та списання даний об’єктів управлінському персоналу, але й допоможуть перевірити їх залишки під час інвентаризації.

ВАТ «Житомирхліб» слід бути дуже уважним при виборі методу списання витрат майбутніх періодів, так як необґрунтований метод списання таких витрат може завищити собівартість продукції і погіршити фінансовий результат підприємства.

Отже, облік витрат майбутніх періодів потребує вдосконалення на ВАТ»Житомирхліб», шляхом розширення аналітики по рахунку 39.

Соседние файлы в папке Тренынг Альона