Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
624.13 Кб
Скачать

2.5 Призначення частотних каналів для рез

Призначення частотних каналів як спосіб забезпечення ЕМС РЕЗ здійснюється або централізовано державними радіочастотними органами (РЧО), або децентралізовано місцевими РЧО (республіканськими, крайовими й обласними) і полягає в присвоєнні (призначенні) конкретної частоти для роботи кожного РЕЗ із числа виділених РЕЗ частот або смуг частот.

Централізоване призначення частотних каналів здійснюється для роботи найбільш важливих і потужних РЕЗ (наприклад, для радіостанцій урядової мережі зв’язку, віщальних радіостанцій і передавальних телецентрів і т.п.). Децентралізоване призначення частот здійснюється для роботи, як правило, малопотужних РЕЗ масового застосування (зокрема, радіостанцій сухопутної рухливої служби, малопотужних радіорелейних станцій і т.п.). При децентралізованому призначенні частотних каналів ураховують основні положення Регламенту радіозв’язку (насамперед Таблицю розподілу частот), а при децентралізованому, крім того, постанови (вказівки) державних РЧО. Наприклад, частотні канали, призначені централізовано, забороняються для використання іншими РЕЗ у межах території, де можливі ненавмисні завади від них.

Основна мета призначення частотних каналів полягає в тому, щоб виключити насамперед роботу РЕЗ на тих самих частотах при розміщенні РЕЗ у загальних територіальних районах у межах координаційних зон радіостанцій, тобто зон навколо станції РЕЗ, за межами якої станції інших РЕЗ, що спільно використовують ту ж смугу частот, не створюють випромінювань, що заважають та перевищують припустимий рівень і не піддаються їхньому впливу [43].

Для виключення ненавмисних завад між РЕЗ при одночасній їхній роботі в загальних територіальних районах більшість РЕЗ, особливо масових застосувань, мають сітки або кілька фіксованих частотних каналів з певним мінімальним розносом по частоті. Наприклад, для радіостанцій сухопутної рухливої служби, що працюють у смузі частот 1,6...8 МГц, мінімальний частотний рознос між сусідніми каналами сітки частот становить 5 кГц, а працюючих у діапазоні понад 30 МГц –25 кГц [44]. Для РЕЗ із плавною перебудовою частоти в межах привласнених смуг частот частотний рознос каналів може бути встановлений будь-яким, але, у принципі, не менш необхідного.

Для роботи РЕЗ різних радіоліній без взаємних радіозавад робочі частоти РЕЗ призначаються так, щоб ЧР між ними становив не менш деякого потрібного значення , що у загальному випадку повинне задовольняти умові

, (2.30)

де  – ширина смуги пропускання приймача станції-реципієнта;

 – смуга частот, що займається випромінюванням передавача СЗ на заданому рівні -30 дБ або -60 дБ.

При призначенні частотних каналів конкретним РЕЗ повинні враховуватися норми ЧТР, які визначають взаємні видалення між РЕЗ, припустимі потужності випромінювання передавачів і чутливості приймачів, припустимі значення захисних відносин, коефіцієнти підсилення антен, наявність у РЕЗ сіток або виділених номіналів частот і ряд інших характеристик. Мінімально необхідний ЧР , що забезпечує роботуРЕЗ без взаємних завад, визначається насамперед видом модуляції використовуваних у РЕЗ сигналів. Тому з достатньої для практики точністю чисельні значення і повинні відповідати загальносоюзним нормам на ширину смуги радіочастот радіопередаючих пристроїв [45].

Завдання раціонального призначення частот особливо актуальна при організації роботи РЕЗ без взаємних завад у метровому, дециметровому й сантиметровому діапазонах радіохвиль, де працює найбільша частина різних РЕЗ фіксованої й рухливої служб, радіо- і телевізійного віщання, а також інших служб [44,46,47, 48].

Якщо в процесі призначення частотних каналів виявляється, що виділене при розподілі якій-небудь службі число каналів виявляється менше необхідного для роботи РЕЗ, то ті самі частоти можуть повторно призначатися іншим РЕЗ, у тому числі й однотипним. Умовою такого призначення є строге виконання норм ЧТР і розміщення РЕЗ за межами координаційних зон відповідних станцій або роботи РЕЗ у різні інтервали часу. Такий метод призначення частотних каналів РЕЗ істотно підвищує ефективність використання радіоспектра й широко використовується, наприклад, у сучасних сухопутних системах рухливого зв’язку. Основою реалізації способу повторного призначення частотних каналів у таких системах є застосування принципів стільникового покриття загальної території обслуговування, принципу кластирування частотно-територіального ресурсу системи й принципу секторування сот [49, 50]. Результатом такої організації стільникової інфраструктури зв’язку досягається можливість багаторазового використання щодо невеликого числа частотних каналів на невеликій території.

Для РЕЗ, розташованих на одному об’єкті, частотні канали призначаються так, щоб виключити роботу РЕЗ не тільки на співпадаючих частотах, але й на таких частотах, які приводять до збігу випромінювань передавачів на гармоніках з основними каналами прийому РЕЗ або основних випромінювань передавачів з побічними каналами приймачів РЕЗ.

Ефективність призначення частотних каналів як один з основних і найбільш важливих способів забезпечення ЕМС РЕЗ характеризується наступним:

– рознос частотних каналів РЕЗ відповідно до умови (2.30), як правило, практично повністю виключає взаємні завади між РЕЗ, оскільки залежно від значень і рівень взаємних завад послабляється на (40.. .60) дБ;

– призначення частотних каналів не вимагає значних часових і матеріальних витрат у порівнянні, наприклад, з територіальним розносом РЕЗ і здійснюється при видачі дозволу на експлуатацію РЕЗ або в ході експлуатації. Для незначних по числу (одиниці) сукупностей РЕЗ на обмежених по території районах - призначення частотних каналів виконується досить просто методом перебору виділеного числа частотних каналів з урахуванням умови (3.50) і норм ЧТР. Для значних по числу (десятки - сотні й більше) сукупностей РЕЗ у великих районах методи призначення частотних каналів досить складні, ґрунтуються на використанні ЕОМ.

Завідувач кафедри РРМ

ДТН, СНС В.А. ДРУЖИНИН

Соседние файлы в папке мартинов_оемс