Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТІМ / ЛабТІМ / Часть2 / лаб 2_3.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Віртуальні з’єднання та дейтаграми

Iнформацiйна взаємодія між абонентами мереж пакетної передачі може відбуватися за допомогою встановлення постiйних (PermanentVirtual Circnit - PVC) або тимчасових (SwitchedVirtualCircuit - SVC) вiртуальних з’єднaнь, а також у режимi передача дейтаграм.

Перший тип постійне логічне з’єднання (рис.3а) мiж двома визначеними термiнальними пристроями, яке дозволяє будь-якiй парi абонентiв обмiню­ватися даними в будь-який момент без необхiдностi попереднього встанов­лення з'єднання (при готовності двох нижніх piвнів - фізичного i канального). У деякому розумiннi такий канал подібний до виділеного (закріпленого) ка­налу зв’язку двопунктової схеми взаємодії між абонентами.

Постiйнuй вipтуальний ланцюг аналогічний орендованій лiнiї телефон­ної мережі: передавальному КУД гарантовано з'єднання з приймальним КУД у пакетній мережі (рис.3а). Стандарт Х.25 вимагає створення віртуального ланцюга до початку ceciї. Отже, має бути досягнута згода між двома користувачами й адмiнiстрацiєю мережі відносно створення постійного віртуального з’єднання.

Другий тип – тимчасове віртуальне з’єднання (рис.3б)- встановлюється на термін iнформацiйного контакту між двома термінальними пристроями i по завершенні його лiквiдується. В існуючих мережах обміну даними (мережі комутації пакетів) тимчасове віртуальне з'єднання є найпоширенішим типом логiчного з'еднання мiж абонентами, бо забезпечує найбiльш ефективне ви­користання номiнальної пропускної здатностi мережi.

Механiзм вiртуальних з'єднань дає змогу передавати пакети, якi вiдповi­дають певному логiчному з'єднанню, за фiксованим маршрутом. Маршрут для кожного вiртуального з'єднання визначаеться на етапi встановлення з'єднання i не змiнюється в процесi сеансу зв'язку. 3 одного боку - це пере­вага, тому що немає необхiдностi вибирати маршрут передачi для кожного пакета. 3 іншого - недолік, оскільки відсутня адаптація встановленого з'єднання до зміни ситуації в мережі. Цей недолік виявляться тим суттєвішим, чим довший сеанс передачі.

Haгaдyє деякі з процедур, пов’язані з телефонними лiнiями, у яких здійснюється набір номера. Процес зображено на рис. 3б. Вихідний КУД по­силає пакет запиту на виклик мережі, маючи номер логічного каналу11. Ме­режа спрямовує пакет запиry на виклик як вхідний пакет виклику з вузла мережі з НЛК з номером 16.

Логічна нумерація каналу виконана на кожному кiнцi мережі. Головною вимогою є те, що специфiчнi ceciї між КУД кожного разу повинні iдентифiку­ватись НЛК11 i НЛК16. Логiчнi канали специфічно iдентифiкують сеанси різних користувачів для кожного фізичного ланцюга на кожному кiнцi ланцюга. У самій мережі промiжнi вузли комутації пакетів також можуть виконувати власну нyмерацiю логічних каналів. Коли приймальні КУД розпізнали i при­йняли запит на виклик, вони посилають у мережу пакет прийому виклику. Мережа передає цей пакет на вимогу КУД у формі пакета з'єднання виклику. Канал переходить у стан передавання даних після того, як зв'язок установлено.

Для завершення сеансу будь-який КУД посилає запит на очищення. Biн сприймається як покажчик очищення i підтверджується пакетом підтвердження очищення.

Дейтаграмна передача (рис.3в) заснована на повній незалежності (автономності) кожного пакета (навіть якщо вони є частинами одного повідомлення) i доставлянні їх до одержувача в загальному випадку за рiзними маршрутами, якi визначаються сформованою динамічною ситуацією в мережі.

Концепція віртуальних з'єднань передбачає попереднє встановлення мар­шруту передачі всього повідомлення від відправника до одержувача за до­помогою спеціального службового пакета - запиту на з'єднання. Для цього пакета вибирається маршрут, який у випадку згоди одержувача на з’єднання закріплюється на весь наступний трафiк й одержує номер вiдповiдного вip­тyального каналу (з'єднання), щоб використовувати його іншими пакетами того ж повідомлення, переданими за тією ж адресою. Режим дейтаграм є видом обслуговування без з'єднань. У цьому режимі послідовність проходження пакетів може бути порушена, тобто послiдовнiсть прийому пакетів не збігається з послiдовнiстю їх передавання. Режим дейтаграм за­стосовується рідко через те, що не забезпечується наскрізна цiлiснiсть i з міркувань безпеки даних.

Пакети, що передаються по одному віртуальному з'єднанню, не є неза­лежними i тому мають скорочений заголовок, що містить порядковий номер пакета в складі одного повідомлення (діалогу).

Перевага режиму віртуальних з’єднань перед режимом дейтаграмної передачі полягає в забезпеченні визначеної послiдовностi проходження пакетів, якi надходять на адресу одержувача, а також у порiвнянiй простоті керуван­ня потоком даних уздовж маршруту з метою обмеження навантаження в ме­режi та забезпечення можливості попереднього резервування pecypcів пам’яті на вузлах комутації на даному маршруті.

КУД

АКД

АКД

КУД

Дані та Дані та

Ідентифікація ідентифікація

Рис. 3а

КУД

КУД

АКД

АКД

Запит на

виклик виклик Вхідний виклик відсутність

З’єднання за пошкоджень

викликом Виклик прийнято

Дані

Запит на

Очи очищення ідентифікація

щен Підтвердження очищення

ня очищення Підтвердження

очищення

Рис. 3б

КУД

КУД

АКД

АКД

Дейтаграма Дейтаграма

(дані) (дані)

Рис. 3в

Контролні запитання запитання

  1. Яка різниця між КК та КП.

  2. Пояснити діаграму КК.

  3. Пояснити діаграму КП.

  4. Які існують віртуальні з’єднання та поясніть як вони працюють.

  5. Що таке дейтагромне з’єднання.

Методичну розробку склали

Ст. викладач кафедри інформаційних технологій

Сєрих С.А. ,

Асистент

Г.І. Гайдур

“___”__________200_р.

8

Соседние файлы в папке Часть2