Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
480
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Основні формати упаковки даних

Нині застосовується декілька десятків програм-архіваторів, які відрізняються переліком функцій і параметрами роботи, проте кращі з них мають приблизно однакові характеристики. З числа найбільш відомих програм можна виділити ARJ, ICE, HYPER, CAB, ZIP, РАК, ZOO, EXPAND, RAR, 7Z.

Існує ще один цікавий клас програм, які також можна віднести до архіваторів. Це пакувальники виконуваних файлів (тобто файлів з розширенням .com і .ехе). Після упаковки виконувані файли залишаються працездатними, і їх можна запустити без яких-небудь додаткових операцій. Міра стиснення досягає 10-50 %. Останнім часом виробники програмних продуктів упаковують виконувані файли. Крім того, є утиліти стиснення диска, що упаковують файли «на льоту», у момент запису на диск, і розпаковують їх в процесі читання. Ці програми прозорі для користувача, і при роботі з ОС видимих змін не відбувається.

Серед усієї безлічі різних форматів упаковки можна виділити формати, що найчастіше зустрічаються .ZIP, .RAR і .7Z.

ZIP — формат стиснення та архівації даних. Файл цього формату зберігає у стиснутому або не стиснутому вигляді один або декілька файлів. Використовує LZW-стиснення, яке не вносить спотворень і втрат. ZIP є стандартним форматом в ОС Windows.

ZIP— достатньо простий формат, що окремо стискує кожен файл. Через це є можливість видобувати окремі файли без читання всього архіву; в теорії це дозволяє отримати краще стиснення, використовуючи різні алгоритми для певних типів файлів. Проте, недоліком цього методу є те, що упакований архів з великою кількістю файлів буде значно більшим, ніж якби він був стиснений як один файл.

Разом з безліччю утиліт, що працюють з zip-файлами з командного рядка, в середині 1990-х років з'явилися і графічні zip-програми. Серед них однією з найпопулярніших стала WinZip.

ZIP став де-факто стандартом для компресії даних. Безліч конкуруючих архіваторів, крім свого власного, також підтримують формат ZIP. Цей спосіб стиснення також широко використовується в інших програмах і навіть в деяких форматах файлів.

RAR — поширений формат стиснення даних і програма-архіватор, розроблений російським програмістом Євгенієм Рошалом. Він написав програму-архіватор для пакування/розпаковування RAR, спочатку під DOS, потім і для інших платформ. Версія для Microsoft Windows розповсюджується у складі багатоформатного архіватора з графічним інтерфейсом WinRAR.

Програма WinRAR за споживчими властивостями об'єктивно перевершує усі інші архіватори. У міжнародному секторі Інтернету цей формат використовують професіонали. Оскільки WinRAR дозволяє працювати також з архівами у форматах .ZIP, .ARJ і деяких інших, він загалом задовольняє більшість потреб користувача в засобах стискування інформації.

Основные возможности:

  • Создание архивов форматов RAR и ZIP.

  • Распаковка архивов форматов CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE,UUE, BZIP2, JAR, ISO, 7z, Z.

  • Возможность шифрования архивов с использованием алгоритма AES1 (Advanced Encryption Standard - Улучшенный стандарт шифрования) в режиме CBC с длиной ключа 256 бит (128 бит в версии 4).

  • Возможность работы с файлами размером до 8,589 млрд. (примерно 8 x 109) гигабайт.

  • Создание самораспаковывающихся, непрерывных и многотомных архивов.

  • Добавление в архивы дополнительных данных для восстановления архива в случае его повреждения, а также создание специальных томов для восстановления, позволяющих восстановить многотомный архив при повреждении или даже полном отсутствии его отдельных томов.

  • Полная поддержка файловой системы NTFS и имён файлов в Юникоде.

  • Поддержка командной строки.

7-Zip — файловий архіватор з високим ступенем стиснення. Програма вільно поширюється. Вона підтримує формати: повністю – 7z, ZIP, gzip, bzip2, tar; частково (тільки розпаковування і перегляд) – CAB, RAR, ARJ, cpio, RPM, deb, ar, Z, LZH, Compiled HTMLHelp, SPLIT.

Є можливості створення саморозпакувальних архівів, багатотомних архівів, шифрування архівів алгоритмом AES з довжиною ключа 256 біт.

У більшості випадків ступінь стиснення вищий, ніж в RAR, за винятком деяких мультимедіа даних. Швидкість стиснення при цьому нижче, але не критично (як правило, не більше ніж на 30 %).