Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
12.74 Mб
Скачать

458

Допомiжнi термiни та поняття

 

 

слювально¨ системи, зокрема, звернення до захищених даних. Перегляд цього журналу дозволя¹ виявити спроби несанкцiонованого доступу i iдентифiкувати осiб, якi роблять такi спроби.

Системний журнал [system journal] набiр даних, в який операцiйна система запису¹ iнформацiю, що характеризу¹ хiд обчислювального процесу (виконання завдань, опис подiй, замiну носi¨в, повiдомлення операторовi i т.iн.).

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ [support] сукупнiсть методiв, засобiв i заходiв, необхiдних для нормального функцiонування того чи iншого об'¹кта, процесу i т.iн.

Забезпечення безпеки iнформацi¨ [provide information security] запобiгання або виключення несанкцiонованого доступу до iнформацi¨ або ненавмисного, але недозволеного руйнування iнформацi¨. Див. також захист.

ЗАПИТ [query, request, interrogation] 1) Посилання сигналу, що iнiцiю¹ вiдповiдь. 2) Вхiдне повiдомлення, яке мiстить вимогу до системи на видiлення ресурсу.

ЗАХИСТ [protection, security, lock out] 1) Прагнення запобiгти, убезпечи- ти вiд несприятливих впливiв, втручання. 2) Засiб для обмеження доступу чи використання всi¹¨ або частини обчислювально¨ системи ; юридичнi, органiзацiйнi та технiчнi (в тому числi криптографiчнi) заходи запобiгання

несанкцiонованому доступовi до апаратури, програм i даних.

Криптографiчний захист [cryptographical security] вид захисту, що реалiзу¹ться за допомогою криптографiчних перетворень iнформацi¨ з використанням спецiальних параметрiв (ключових даних) з метою приховування (або вiдновлення) змiсту iнформацi¨, пiдтвердження ¨¨ автентичностi, цiлiсностi, авторства тощо.

ЗАШИФРУВАННЯ [encipherment, encryption] процес перетворення вiдкритого тексту до виду, незрозумiлого несанкцiонованому користувачевi (у

шифротекст ).

ЗДАТНIСТЬ [capability] властивiсть робити щось, поводити себе певним чином.

Пропускна здатнiсть каналу зв'язку кiлькiсть iнформацi¨, що переда¹ться каналом зв'язку за одиницю часу з певною якiстю. В теорi¨ зв'язку пропускна здатнiсть в бодах (бiтах за секунду) оцiню¹ться за формулою:

C = 4F log2(1 + Pc/Pn),

де 4F ширина смуги пропускання каналу зв'язку; Pc i Pn âiäïîâiäíî

потужнiсть сигналу i завади (у виглядi бiлого шуму) в смузi пропускання каналу. Тобто, пропускна здатнiсть ¹ iнтегральною характеристикою, що врахову¹ як ширину смуг частот сигналу, яку пропуска¹ канал, так i його енергетику. Iз зменшенням вiдношення потужностей сигналу i завади

Соседние файлы в папке Материалы что дал Козачек