Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
этика бизнеса / ЕтикабзнесуМетодичкадля редакц.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
531.97 Кб
Скачать

Змістовий модуль 7. Організація і проведення ділових заходів: стандарти етикету

1.Засвоїти ключеві терміни та поняття:

Етикет, стандарти етикету, ділові заходи, ділові переговори, нарада, види та форми ділових нарад, конференція, семінар, тренінг, конгрес - з’їзд, збори, форум, симпозіум, презентації і прийоми, види прийомів, прес-конференція,

пакет документів, ділової протокол, e-mail, online, ICQ, Skype.

2.Сформулювати відповідь на контрольні питання та завдання:

Питання:

  1. Назвіть основні види ділових заходів в сучасної бізнес – практиці?

  2. Які з них затребувані в українському бізнесу?

  3. Які форми ділових нарад вам відомі?

  4. Яка роль прийомів в налагодженні ділових контактів?

  1. Якими є загальні вимоги до проведення ділових прийомів?

  2. Яким є порядок проведення прийому з розміщенням?

  3. Якими правилами варто керуватися при підготовці нарад і переговорів?

  4. У чому специфіка усередині фірмової наради як форми ділової комунікації?

  5. Які основні види стилів ділового спілкування?

  6. Як сервірувати стіл?

  7. Які існують правила користування столовими приборами?

  8. Яка послідовність подачі блюд?

  9. Як поєднуються блюда та напої?

  10. Чи користуєтеся ви сучасними видами інтернет - повідомлення в діловій практиці. Якщо так, то якими?

  11. Назвати сучасні правила ділового листування?

  12. Які існують правила формування ділового протоколу?

Завдання:

  1. Перерахуйте форми ділових нарад і дайте їм свою оцінку з погляду затребуваності в сучасному бізнесі.

  2. Назвіть основні прийоми роботи спікера, що виступає як ведучий ділових переговорів.

  3. Охарактеризуйте специфіку ділового листування та формування ділового протоколу.

  4. Проаналізуйте особливості різних видів прийому без розміщення.

  5. Назвіть та прокоментуйте правила поведінки за столом.

  6. Сформулюйте ваша думка з питань ролі й значення сучасних видів і форм інтернет зв’язку в сучасному бізнесі.

3.Впишіть пропущений текст:

3.1.Організація проведення ділових нарад

3.2.Класифікація видів ділових нарад

3.3.Методика раціональної підготовки нарад

3.4.Технологія підготовки і проведення наради

Література:

Основна [1,5,17,22,63,]

Додаткова [37,70,43,54,56,60,70]

Глосарій

Банкет (Banquet) – є особливим видом заходів, що влаштовують з особливого приводу такого, скажімо, як ювілей фірми, корпоративні свята. Банкет передбачає велику кількість гостей, тому важливо розташувати столи так, щоб усім було зручно. Таке свято повинно відрізнятися від інших. Святковий стіл - важлива частина свята. Обрати ресторан і ознайомитися з меню необхідно заздалегідь, щоб не вийшло, що в цей прекрасний день вегетаріанці будуть насолоджуватись стравами грузинської кухні. Також необхідно звернути увагу на оздоблення зали, що повинно підкреслити урочисту атмосферу.

«Бізнес-сніданок» - проведення серії бізнес-сніданків, в ході яких піднімаються актуальні проблеми. Зазвичай «бізнес-сніданок» організовують о 12 -14-й год.

Види прийомів:

  • Сніданок (Breakfast). Час проведення - о 12-14 год. Форма проведення - сидячи за столом, форма одягу - ділова. На стіл подаються гарячі блюда, холодні страви, кондитерські вироби, фрукти. Серед напоїв - шампанське, сухе вино, іноді віскі, кава, чай.

  • «Бокал шампанського» (Glass guilt ). Час проведення - о 13-15 год. Форма проведення - стоячи, форма одягу - ділова. Подається шампанське, сухі вина, фрукти. «Фуршет» (Furshet). Час проведення - о 17-20 год. Форма проведення - стоячи, форма одягу - ділова. На стіл подаються холодні страви (інколи - гарячі), кондитерські вироби, кава, чай. Використовуються різноманітні коктейлі і прохолодні напої.

  • «Коктейль» (Furshet). Час проведення - о 17-19 год. Форма проведення - стоячи, форма одягу - ділова. Подаються дрібнопорційні страви, різноманітні коктейлі і прохолодні напої.

  • Обід (Dinner). Час проведення - о 19-21 год. Форма проведення - сидячи за столом, форма одягу - вечірня. На стіл подаються холодні і гарячі страви, зокрема, суп, рибні і м’ясні страви, десерт. Широкий асортимент напоїв: горілка, сухе вино, шампанське, коньяк, лікер, мінеральні води, соки, кава, чай.

  • Вечеря (Supper). Час проведення - о 21 год і пізніше. Форма проведення - сидячи за столом, форма одягу - вечірня. На стіл подаються холодні і гарячі страви, рибні і м’ясні страви, десерт. Серед напоїв: горілка, сухе вино, шампанське, коньяк, лікер, мінеральні води, соки, кава, чай.

Види ділових нарад _(Types of business conferences) – всі службові наради за своїм призначенням і характером можна поділити на такі види: пов’язані з опрацюванням рішень, організацією реалізації прийнятих рішень, підсумками будь-якого рішення для оцінки його результатів, вирішенням поточних виробничих завдань тощо. Службові наради - це також одна з форм участі широких кіл рядових працівників в управлінні. У цьому розумінні вони мають ва-жливе значення в справі демократизації управління.

Види етикету (Types of etiquette):

  • Придворний етикет (Court etiquette) – строго встановлений порядок і форми спілкування при дворах монархів. Застосо-вується сьогодні при дворах і у світському товаристві країн з монархічною формою правління.

  • Військовий етикет (Military etiquette) – звід загальноприй-нятих в армії, силових структурах правил і манер поведінки військовиків у всіх сферах їхньої діяльності, у частинах, на кораблях та в громадських місцях.

  • Дипломатичний етикет (Diplomatic etiquette) – правила поведінки дипломатів та інших офіційних осіб один з одним і на різних офіційних дипломатичних заходах (прийоми, візити, презентації, переговори, зустрічі делегацій тощо).

  • Загальногромадянський (світський) етикет (Civil (society) etiquette) – сукупність правил, традицій та умовностей, яких дотримуються у спілкуванні між собою приватні особи даного суспільства.

Ділові переговори (Business negotiations) - це вид спільної з діловим партнером діяльності, як правило, спрямованої на вирішення якої-небудь проблеми. Вони завжди припускають, принаймні, двох учасників, інтереси яких частково збігаються, а частково - розходяться. Зрозуміло, що при повному збігу інтересів сторін проводити переговори не потрібно, учасники просто переходять до співробітництва. При повній розбіжності поглядів учасників на проблему шанси на успіх в переговорах різко зменшується, оскільки спостерігається яскраво виражена конкуренція, змагання, протиборство, конфронтація. І все ж, надія завжди є навіть у цьому випадку. Отже, подобається нам чи ні, але ми сьогодні повсякчас постійно ведемо переговори - на роботі, в родині, в сфері обслугову-вання тощо.

Діловий етикет (Business etiquette) – це певні відносини, правила, які забезпечують найвищу ефективність у виконанні профе-сійних функцій у сфері певної діяльності. Етикет ділових відносин складає зовнішню сторону ділового спілкування.

Діловий протокол(Business protocol) є складовою ділового етикету. Він регламентує порядок ділових зустрічей і контактів, прийомів; зустрічей і проводів делегації; проведення бесід, пере-говорів; ведення ділового листування; телефонної розмови.

Конгрес - з'їзд, збори (Congress is convention, collections)_ – (як правило, з питань міжнародного значення). Має складну структуру заходів, велику кількість учасників, широкий суспільний резонанс.

Конференція (конгреси, симпозіуми і т. ін.)(Conference, (congresses, sym-posiums) – захід, направлений на обмін поглядами з наукових та інших питань. Конференція передбачає наявність програми заходу, наперед підготовлений список доповідачів та участь експертів з питань конференції. Якщо рамки заходу не дозволяють обговорити конкретні питання, проводяться додаткові „круглі столи". Конференції - один із найскладніших видів корпоративних захо-дів. Забезпечити потрібний рівень і зробити конференцію цікавою подією - ось головна мета організаторів.

«Круглий стіл» (Round table) – обговорення, дискусія з актуаль-ної теми, проблеми, події. Принцип організації - рівноправність учасників.

Нарада (Conference) – це спільна діяльність колективу, об’єднаного однією метою і керована особою, у функції якої входить розпорядча діяльність. Окрім того, ділова нарада - досить ефективний метод управління, саме тому не слід вдаватися на нарадах до розгляду дрібних і другорядних питань, які можуть бути вирішені в робочому порядку на рівні міжособистісних стосунків керівників та підлеглих. Дослідження свідчать, що керівники різних рангів ви-користовують 10-50 % свого робочого часу на проведення нарад і засідань, багато часу витрачається і на їх підготовку. Наради і засідання - найбільш поширені методи керівництва, способи підготовки і прийняття управлінських рішень, вивчення і формування думки колективу, оцінки здібностей підлеглих. Уміле проведення наради, щира зацікавленість присутніх в її рішеннях дають змогу залучити до активної дискусії навіть інертних людей, що рідко виступають.

Презентація (Presentation) – використовується для демонс-трації комплексних технологічних процесів в різних галузях з метою залучення партнерів та встановлення ділових контактів.

Прийоми (Receptions)– зібрання запрошених осіб, де гостям про-понують різні страви і створюють умови для спілкування, знайомс-тва, ритуальних процесів та церемоній, відпочинку.

Прес-конференція (Press-conference) – організація заходу для засобів масової інформації в різних форматах: прес-конференція, прес-брифінг, «круглий стіл», прес ланч і та ін. Кожний з форматів має свій план, структуру, включаючи послідовність ряду подій.

Семінар (Seminar) – захід, метою якого є інформування або навчання цільової аудиторії в інтерактивному руслі. Семінари відрізняються від конференцій меншою академічністю тем. Семінари проводяться професіоналами і експертами, кількість учасників обме-жена. Семінар передбачає навчання. Господарям необхідно продума-ти програму і теми навчання, підібрати професіоналів, котрі будуть вести цей захід.

Симпозіум (Symposium) – нарада, конференція з приводу спеціальної наукової проблеми. Предметом симпозіуму може стати вузькоспеціальний аспект двосторонніх відносин, економічного співробітництва та ін. Припускають наявність професійної аудиторії.

Тренінг (Training) – захід, спрямований на навчання конкретним навичкам чи вмінням. Тренінги можуть бути академічними або професійними. Організація тренінгу частіше всього потребує менше зусиль та часу, якщо говорити безпосередньо про організаційну частину. Можливі варіанти проведення тренінгів в офісі компанії, у орендованих конференц-залах та навіть на виїзді. Вклад у навчання персоналу - інвестиції, які можуть згодом принести дивіденди.

Форми нарад (Forms of conferences) це диференційована діяльність колективу, об’єднаного однією метою і керована особою, у функції якої входить розпорядча діяльність:

  • навчальна (інструктивна) (instructional)_ - форма наради, яка має чітке призначення - ознайомлення працівників з окремою ділянкою роботи, новими положеннями та законами уряду і відомчих інстанцій та ін.;

  • інформаційна (informative) форма наради, – на ній учасників знайомлять з певними даними, які вводяться в довідковий про-цес або стосуються окремих ділянок роботи. При цьому може бути заздалегідь підготовлений у письмовому вигляді ряд доку-ментів (витягів з них), які є носіями інформації з певного питання (питань);

  • диспетчерська (controllаtive) ("п'ятихвилинка") форма наради, – найбільш стихійний вид наради, яка має на меті охопити всі три стадії процесу управління: збір інформації, її переробку і прийняття рішень. Вона має завершуватися повідо-мленням конкретних розпоряджень. Подекуди така форма наради супроводжується попередньою підготовкою рапортів в усній чи письмовій формі (доповідних записок), що значно економить робочий час та зусилля;

  • дискусійна (debatable) форма наради, – це найдемок-ратичніший за структурою вид нарад. На такому засіданні кожен може вільно висловити свою думку, навіть якщо така думка роз-ходиться з думкою більшості і думкою керівника. Така нарада - творчий процес, в результаті якого почасти, народжуються цікаві пропозиції, які можуть, після глибокого аналізу та остаточного формулювання, стати справді цінним надбанням підприємства;

  • диктаторська (dictatorial) форма наради, – особливий вид наради, організація та проведення якої є ініціативою керівництва з певного питання чи з певної ділянки роботи, призначена для вузького кола працівників (наприклад: відділ фінансів, марке-тингу, кадрів та ін.);

  • автократична (autocratorial) форма наради, – вид наради, яка наперед передбачає чіткий хід її проведення і готується всіма учасниками заздале гідь. Діє за принципом: „Запит керівника – відповідь підлеглого (учасника)";

  • сегрегативна (segregative) (відокремлена) форма наради, яка заздалегідь повідомляється особою та темою її виступу. Це – найконкретніша форма наради, яка має чітко встановлені ме-жі регламенту та коло питань, які повідомляються і можуть бути представлені для обговорення.

Форум – масові збори, з’їзд. За структурою і технологіями підготовки

схожий з конкретними заходами.

Змістовий модуль 8. ЕТИКА У МІЖНАРОДНИХ ДІЛОВИХ СТОСУНКАХ