Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Административное__2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
451.07 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра адміністративного права

Робоча навчальна програма

з дисципліни «Адміністративне право»

галузь знань 0304 «Право»

напрям підготовки 6.030401 «Право»

освітньо-кваліфікаційного рівень-бакалавр

форма навчання – денна

курс - II

ЗАТВЕРДЖЕНА

на засіданні Вченої ради

Рішення 10/15 від 21.06.2012

Донецьк – 2012

Робоча навчальна програма з дисципліни «Адміністративне право» для студентів 2 курсу денної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» галузь знань 0304 «Право», напрям підготовки 6.030401 «Право» /Укладачі: Олійник І.Л., Сидоренко В.В. – Донецьк: ДонДУУ, 2012.- 41 с.

Вміщує тематичний план, питання для семінарських, практичних занять, завдання для індивідуальної та самостійної роботи студентів, способи проведення поточного і підсумкового контролю знань, перелік нормативно-правових актів та літератури.

Укладачі: І.Л. Олійник, к.ю.н., доц.

В.В. Сидоренко,викл.

Завідувач кафедри

адміністративного права,

к.ю.н., доцент І.Л. Олійник

Розглянуто та ухвалено

на засіданні кафедри

адміністративного права

Протокол №12 від 29.05.12

ЗМІСТ

ЗМІСТ 3

1.МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ, ЇЇ МІСЦЕ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ 4

2. РОЗПОДІЛ ДИСЦИПЛІН (НАВЧАЛЬНОГО МОДУЛЯ) НА ЗМІСТОВІ МОДУЛІ, ЇЇ ОБСЯГ І ФОРМИ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ 7

3. БАЛЬНА ШКАЛА РЕЙТИНГОВОЇ ОЦІНКИ ДИСЦИПЛІНИ (НАВЧАЛЬНОГО МОДУЛЯ) 8

4.ЗАСОБИ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ З КОЖНОГО ЗАЛІКОВОГО МОДУЛЯ 10

5. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ З КОЖНОГО МОДУЛЯ 12

6. ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ 13

7. ПЛАНИ ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ТА СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ З КОЖНОГО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ З ВИЗНАЧЕННЯМ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ, ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ТА ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ 17

ЗАДАЧА №1 28

ЗАДАЧА №2 29

ЗАДАЧА №3 29

ЗАДАЧА №4 29

ЗАДАЧА №5 29

8. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОКОНТРОЛЮ ВИВЧЕННЯ СТУДЕНТАМИ МАТЕРІАЛУ ТА ЗАСОБИ ЙОГО КОНТРОЛЮВАННЯ З КОЖНОГО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ 34

9. СПИСОК МЕТОДИЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ, НОРМАТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ 37

1.Мета та завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі

Вивчення дисципліни «Адміністративне право України» має основоположне значення для підготовки майбутніх юристів, оскільки цей курс, по-перше, належить до циклу фундаментальних навчальних дисциплін у програмі юридичної вищої освіти; по-друге, регулює суспільні відносини, що виникають у сфері державного управління, яке здійснюється органами виконавчої влади, а у деяких випадках – й іншими державними органами та органами місцевого самоврядування. Особливого значення вивчення курсу адміністративного права набуває у зв'язку зі змінами, що відбулися в державно-правовій системі України, закріпленням світових та європейських стандартів відносно прав і свобод людини і громадянина.

Адміністративне право є однією з фундаментальних галузей права, що базується на положеннях Конституції України, законодавчих актах Верховної Ради, актах Президента та Уряду країни, актах центральних і місцевих органів державної виконавчої влади.

Воно щільно пов’язано із теоретичними положеннями таких суміжних юридичних дисциплін, як теорія держави і права, конституційне (державне) право, цивільне право, кримінальне право, кримінальний процес, кримінологія, трудове право, фінансове право.

Адміністративне право посідає особливе місце в процесі реформування суспільства, подоланні кризових явищ в економіці і соціальній сфері. На цю галузь припадає основне навантаження щодо юридичного забезпечення адміністративної реформи, конституційних засад організації виконавчої влади, гуманізації діяльності держави, прав юридичних і фізичних осіб.

Адміністративно-правове законодавство порівняно з законодавством інших галузей права є найбільш мобільним та нестабільним. Це вимагає від студентів підвищеної уваги до тих змін та поновлень, що відбуваються в змісті та структурі механізму адміністративно-правового регулювання, чинному законодавстві, а також поглиблення їх творчої активності та самостійності при засвоєнні основних розділів дисципліни.

Призначення (мета) навчальної дисципліни «Адміністративне право» полягає у прищепленні студентам комплексу знань, умінь та навичок, які необхідні для виконання ними своїх службових обов’язків на необхідному професійному рівні.

Найважливішими завданнями дисципліни є надання студентам глибоких знань щодо основних категорій адміністративного права, сутності виконавчої влади, механізмів адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини, управління галузями і функціями держави. Майбутній спеціаліст повинен вільно орієнтуватися у діючому адміністративному законодавстві, системі і структурі органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, принципах, методах і формах державного управління, неухильно додержуватись вимог законності в практичній діяльності, забезпечувати захист конституційних прав і свобод громадян.

В адміністративному праві традиційно виділяють дві частини – Загальну і Особливу.

  • Загальна частина адміністративного права об’єднує норми, якими закріплюються основні принципи державного управління, регулюється правове положення його суб'єктів, визначаються методи та форми виконавчо-розпорядчої діяльності, встановлюється адміністративна відповідальність за порушення цих норм, регламентуються процесуально-процедурні питання, що забезпечують діяльність органів виконавчої влади.

  • Особлива частина адміністративного права об’єднує норми, якими закріплюються правові основи виконавчо-розпорядчої діяльності держави в адміністративно-політичній сфері, в сферах економіки і соціально-культурного будівництва, підприємництва, міжгалузевого управління, а також забезпечення законності в державному управлінні.

Зміст Загальної і Особливої частин адміністративного права взаємозалежне і складає єдине ціле.

Особливого значення вивчення даної дисципліни набуває у зв'язку зі змінами, що відбулися в державно-правовій системі України, закріпленням світових та європейських стандартів відносно прав і свобод людини і громадянина.

В наш час відбувається переосміслення сутності і суспільного призначення адміністративного права, формується нова його доктрина, основою якої є визнання пріоритетності прав людини для державної діяльності, розуміння цього права як права забезпечення і захисту прав людини.

Опанування дисципліни «Адміністративне право» передбачає відпрацювання тем на лекційних, семінарських та практичних заняттях, самостійне оволодіння теоретичним матеріалам, поточний контроль у формі тестування та підсумковий контроль у формі іспиту.

Програмою дисципліни передбачено, щоб після вивчення предмета «Адміністративне право» студенти знали:

  • основи державного управління;

  • механізм правового регулювання суспільних відносин у сфері виконавчої влади;

  • поняття та систему форм і методів державного управління, сутність та принципи державного управління, види та правовий статус його суб’єктів;

  • систему органів виконавчої влади, правове положення суб’єктів, що її здійснюють;

  • сутність адміністративного права, його зв’язок з державним управлінням;

  • зміст законодавства про адміністративні правопорушення, систему та правовий статус органів адміністративної юрисдикції;

  • види, зміст та загальні правила накладення адміністративних стягнень;

  • сутність, нормативні основи, фактичні підстави та процедури адміністративної відповідальності;

  • поняття законності в державному управлінні та способи її забезпечення;

  • зміст, систему та правовий стан органів державного управління економікою, соціально-культурним будівництвом, адміністративно-політичною діяльністю та державного управління.

  • сучасний стан організаційно-правових засад діяльності виконавчої влади та напрями й завдання її реформування.

Уміли:

  • орієнтуватися в системі чинного адміністративного законодавства;

  • тлумачити чинне адміністративне законодавство;

  • використовувати в практичній діяльності методи державного управління;

  • використовувати основні теоретичні положення соціального управління у вирішенні професійних завдань;

  • правильно застосовувати адміністративно-правові норми до конкретних суспільних відносин;

  • розробляти проекти юридичних актів та процесуальних документів;

  • орієнтуватися в системі та структурі законодавства, що регулює відносини в сфері державного управління;

  • здійснювати функції по забезпеченню законності в державному управлінні;

  • приймати вірне рішення щодо застосування в кожній конкретній ситуації норм адміністративного законодавства та заходів адміністративного впливу, виходячи із чинного законодавства;

  • здійснювати роботу із пропозиціями, заявами та скаргами громадян;

  • сприяти забезпеченню конституційних прав та свобод громадян.