Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фармацевтична ботаніка-Препарат №2

.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
805.16 Кб
Скачать

Кукурудза відноситься до односім’ядольних рослин.

Їхні стебла мають лише первинну будову. їх особливість полягає в тому, що в стеблах немає кам6ію. Тому стебла односім’ядольних рослин не можуть значно потовщуватись. Їх потовщення зумовлюється поділом клітин основної паренхіми, і лише в деяких дерев’янистих видів утворюється так зване кільце потовщення, внаслідок діяльності якого формуються нові гістологічні елементи, що спричиняє потовщення стебла.

Судинно-волокнисті пучки належать до закритого типу і розташовані серед клітин основної паренхіми без усякого порядку. Таке розміщення пучків залежить від характеру проходження листковий слідів, тобто тих судинно-волокнистих пучків, які проходять із листків у стебла. У односім’ядольних рослин листкові сліди проходять самостійно, не зливаючись із тими, що уже є в стеблі. Упроваджуючись у стебло, вони майже горизонтально доходять до середини, потім повертаються і під гострим кутом спускаються вниз, наближаючись до його периферійної частини. Таким чином, у периферійній частині стебла пучків значно більше, ніж у центральній. Але периферичні пучки менші порівняно із центральними.

Корова частина стебла в багатьох видів односім'ядольних незначна. У деяких видів вона репрезентована склеренхімним кільцем або окремими тяжами склеренхіми, що чергуються з хлорофілоносною коровою паренхімою; у інших розвинена досить добре. Тканини в стеблах односім’ядольних трав’янистих рослин розміщуються в такому порядку. Стебло вкрите первинною покривною тканиною — епідермою з кутикулою, волосками і продихами. Під епідермою знаходиться корова частина, яка в кукурудзи майже не розвинена і репрезентована тяжами склеренхіми, що чергуються з хлорофілоносними клітинами основної паренхіми. По мірі старіння стебла, склеренхімні тяжі зливаються, утворюючи склеренхімне кільце, в яке втискуються судинно-волокнисті пучки. За склеренхімним кільцем знаходиться основна паренхіма, між якою проходять судинно-волокнисті пучки колатерального типу. Пучки складаються із флоеми, спрямованої до периферії стебла і первинної ксилеми, орієнтованої до його середи. До складу флоеми ситовидні трубки і кліини-супутниці. На поперечному розрізі стебла видно шестигранні ситовидні трубки і поряд з ними чотиригранні клітини-супутниці, заповнені протопластом. Елементи флоеми розміщені в шаховому порядку.

До складу первинної ксилеми входять дві великі судини (пористі) і дві (іноді одна або три) менші (кільчаста і спіральна), що розміщуються нижче між великими судинами. За кільчастою і спіральною судинами звичайно знаходиться досить велика повітряна порожнина, яка утворилася при руйнуванні самих перших судин. Кожний судинно-волокнистий пучок частково або повністю оточений механічною тканиною—склеренхімою. В центрі стебла міститься основна паренхіма, яка складається із досить великих округлих клітин. Серцевина, що заповнена паренхімними клітинами, називається виповненою

В анатомічній будові стебел інших видів можуть бути деякі зміни в розміщенні тканин. Наприклад, у стеблі купини корова паренхіма добре розвинена. Склеренхімне кільце оточує центральний осьовий циліндр і утворює виступи, спрямовані до периферії відповідн реберцям стебла. В стеблах тюльпанів склеренхімне також оточую центральний циліндр, але виступів не утворює. В стеблах таких злакових-рослин, як пшениця, жито центральній частині стебла знаходиться порожнина. Тому всі тканини стебла розташовані по периферії і пучки мають майже упорядковане розміщення. У рослин вологих місць зростання можуть утворюватися повітряні ходи, як в стеблах очерету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]