Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсова2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

2.3 Програмні оболонки

Пiд операцiйною оболонкою розумiють програму, котра полегшує користувачу запуск програм, а також доступ до функцiй управлiння файлами, каталогами, дисками.

Оболонки дозволяють переглядати на екранi каталоги диска, використовувати команди MS-DOS без редагування командного рядка, надають користувачу "швидке" меню для виклику рiзних функцiй, а також мають додатковий сервiс, наприклад — вбудований текстовий редактор та iнші можливості.

Операцiйна система, починаючи з версiї МS-DOS 4, має оболонку MS-DOS Sheel, але найбiльш вiдомою i широко використовуваною є оболонка Norton Commander (Volcov Commander).

3. Excel 2002

Ознакою часу, в якому ми живемо, є величезне нагромадження інформації і бурхливий розвиток мікроелектронної техніки. Наша цивілізація нестримно прямує до комп’ютерної ери. На даний час не можливо уявити офіс без наявності комп’ютерної техніки. Відбувається перехід до інформаційних технологій, які все ширше застосовуються в повсякденному житті, тобто, перехід до застосування комп’ютерів та програмного забезпечення у всіх сферах життя: медицині, управлінні, науці, освіті, торгівлі, банківській справі, на виробництві тощо. Відомо, що ключем до оволодіння багатьма сучасними технологіями та спеціальностями є знання комп’ютера на рівні користувача. Я не згадую про більш глибоке вивчення програмного забезпечення, інтернет-технологій, а також різноманітних програм, що не тільки значно розширять ваш кругозір, а й дадуть більший доступ до Інтернет-ресурсів.

Microsoft Excel 2002 являє собою процесор, за допомогою якого можна підготувати різноманітні документи будь-якої складності: від звичайних таблиць і діаграм до цілих баз даних із складними функціями і хитросплетіннями зв’язків.

Microsoft Excel 2002 призначений для роботи під керівництвом сучасних операційних систем, таких як Windows 2000 або Windows ХР, Windows 2003 server. Працюючи в Microsoft Excel 2002, користувач може застосовувати всі можливості і переваги цих операційних систем: швидкісні характеристики роботи в 32-бітному середовищі; стандартизований інтерфейс; зручність обміну даними з іншими програмами; використання різноманітних шрифтів та ін.

Щоб на світ з’явилась Excel 2002, попередня версія програми Excel була значно вдосконалена. Деякі нововведення є загальними для всього пакету Office, а деякі були розроблені суто для Excel 2002.

Нижче я наведу всі нові можливості і вдосконалення, які з’явились в Excel 2002.

  • Нова область задач у вікні робочої книги дозволяє виконати багато самих різноманітних задач – від можливості відкрити останні робочі книги, що використовувались і до створення Web-шаблонів, що оновлюються при їх відкриванні.

  • Якщо клікнути правою кнопкою мишки на ярлиці робочого листа, то відкриється контекстне меню, за допомогою якого ми отримуємо доступ до палітри кольорів, де можна вибрати колір для даного ярлика.

  • Можливості доступу до корпоративних даних дозволяє створювати зведені таблиці на основі даних кубів OLAP і використовувати технології OLE DB, ActiveX Data Objects (ADO) та DAO Data Access для доступу Excel до баз даних в середовищі Objects SQL Server.

  • Якщо файл з даними по яких-небудь причинах виявився пошкодженим чи зовсім не відкривається, то є нова можливість витягнути з нього дані і зберегти їх за допомогою нового засобу Excel для відтворення документів (до речі, працює досить непогано).

  • Новий засіб забезпечення конфіденційності дозволяє створювати паролі довжиною до 255 символів. Це краще захистить вашу робочу книгу.

  • Нова панель «Зведені таблиці» в області задач замінила однойменну панель інструментів Excel 2000. Ця панель робить роботу зі зведеними таблицями значно зручнішою, так як відображає повні назви всіх полів.

  • В Excel 2002 можна вибирати команди меню, кнопки панелей інструментів і параметри в діалогових вікнах, вимовляючи їх назви (це доступно поки що у деяких версіях, я тестувала англійську (США) і вимагає наявності деяких апаратних засобів).

  • На робочих листах з’явились нові кнопки, що називаються «смарт-теги» і дозволяють виконувати додаткові операції з введеними і впровадженими даними.

  • Новий буфер обміну похожий на буфер обміну попередньої версії Microsoft Office за виключенням того, що він тепер розміщений в області задач і дозволяє продивитись всі елементи, що розташовані в ньому.

  • Excel 2002 дозволяє створювати і виконувати Web-запити і отримувати дані від Web-джерел. Для цього використовується вдосконалений майстер запитів.