Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TOMAZO_KAMPANELLA.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
61.44 Кб
Скачать

Коваленко Є.І., Бєлкіна Н.І. Історія зарубіжної педагогіки. Хрестоматія. — Київ, 2006.

Томазо кампанелла

Томазо Кампанелла (1568—1639) — італійський філософ епохи Відродження. У 15 років вступив до чернечого ордену домініканців і присвятив себе вивченню філософії і богослов'я. Не задовольнившись схоластикою, Т. Кампанелла вивчав праці античних філософів, твори своїх сучасників, зокрема, послідовників Демокріта, саму природу, яку вважав джерелом знань. Великою мірою на Т. Кампанелла вплинули ідеї відомого італійського натурфілософа Телезіо (1509—1588), якого переслідувала католицька церква.

Центральне місце в політичних поглядах Т. Кампанелли займала ідея створення єдиної світової держави, що на його думку, мало привести до зникнення конфліктів і війн на планеті, до щасливого життя людей. За участь у змові проти іспанського панування Т. Кампанелла був засуджений на довічне ув'язнення. 27 років він провів у в'язниці, після звільнення виїхав до Франції.

Т. Кампанелла написав ряд праць, серед яких і «Місто Сонця.» (1602) У цьому творі він зобразив ідеальну державу, де немає приватної власності, всі займаються ремісничою та сільськогосподарською працею, мають можливості відповідно до своїх здібностей займатися науками та мистецтвом. Значне місце у творі займає опис виховання, яке має громадський характер і доступне всім громадянам держави.

Велику увагу Т. Кампанелла приділяв розумовому вихованню, вказував, що воно повинно поєднуватися з фізичним і морально-естетичним, з участю дітей у праці, із ознайомленням з різними професіями. Він вважав, що в процесі навчання діти повинні розвивати всі свої сили і можливості. Навчання учнів у школі базується на наочності, яку Т. Кампанелла як сенсуаліст високо цінив. Діти набувають елементарних знань про всі речі і явища під час прогулянок, розглядаючи намальовані на стінах міста картини, на яких зображено геометричні фігури, рослини, тварини, знаряддя праці тощо.

У наведених нижче уривках містяться його ідеї педагогічного характеру.

Місто сонця

Уривки

Вигляд і будова міста

На великій рівнині підноситься високе узгір'я, на якому і розташована більша частина міста; численні ж його околиці виходять далеко за підніжжя гори, розміри якої такі, що місто має в поперечнику понад дві милі, а округ його дорівнює семи. А тому що лежить воно на горбі узгір'я, площа його більша, ніж коли б воно було на рівнині. Поділяється місто на сім великих поясів, або кіл, які називаються за сімома планетами. З одною кола в інше потрапляють по чотирьох брукованих вулицях крізь чотири брами, обернені до чотирьох сторін світу. І так, справді, воно збудоване, що якби узяте було приступом перше коло, то, щоб взяти друге, потрібно було б удвоє більше зусиль, а для заволодіння третім — ще більше.

Отже, щоб захопити кожне наступне коло, потрібно було б постійно вдвоє більше зусиль та праці. Таким чином, якби хто задумав взяти це місто приступом, йому довелося б брати його сім разів. Але, на мою думку, неможливо взяти й перше коло: такий широкий оточуючий земляний вал і так укріплений він бастіонами, баштами, бомбардами та ровами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]