Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гербарна справа.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
300.54 Кб
Скачать

Гербарій в. Г. Бессера

Колекція Віллібальда Готлібовича Бессера нараховує понад 60 тис. гербарних аркушів. Загербаризовані рослини лежать вільно в обгортках із грубого сірого паперу (40х25 см), зв'язаних в теки по 100 і більше екземплярів. Колекція належить до непересічних зібрань як за кількісними, так і за якісними характеристиками її матеріалів. Вона включає матеріали з території Правобережної України, Причорномор'я, колишньої Київської губернії, які становлять її основу, а також гербарні збори інших колекторів із Західної Європи та середньої смуги Східної Європи, Кавказу, Сибіру, Індії, Африки, Австралії, Америки та ін. Особливе місце в колекції В. Г. Бессера займають матеріали його учня А. Л. Андржієвського, серед яких зберігаються автентичні зразки видів, описаних ним з території України.

Гербарій в. М. Черняєва

В. М. Черняєв (17931871) — професор ботаніки Харківського університету, видатний дослідник флори південно-східної та середньої частини Росії. Він та його учень I. Калениченко внесли значний вклад у вивчення флори східної частини України. Гербарна колекція В. М. Черняєва нараховує більше 37 тис. гербарних аркушів. Рослини та етикетки лежать вільно у видових обгортках стандартних розмірів, складених у гербарні пачки. Матеріал розміщений за системою А. Декандоля. Колекція містить зразки з Росії, а також Франції, Італії, Іспанії, Швейцарії, зібрані В. М. Черняєвим i, частково, іншими колекторами. Збори В. М. Черняєва з території України (Полтавська, Сумська, Харківська, Донецька області) інсеровано в Гербарій української флори.

Гербарій п. С. Роговича

П. С. Рогович (1812—1878) — професор Київського університету, відомий флорист XIX ст., автор «Обозрения семенных и высших споровых растений, входящих в состав флоры Киевского учебного округа» (1869), «Обозрения сосудистых и полусосудистых растений, входящих в состав флоры губерний: Киевской, Черниговской и Полтавской» (1855), які прислужилися наступним поколінням ботаніків при написанні «Флори УРСР». Його колекція, на основі якої були написані ці праці, нараховує 12 260 гербарних аркушів (1469 видів із 547 родів і 92 родин) флори колишнього Київського Навчального Округу (Волинь, Поділля, Київська, Чернігівська, Полтавська області), над вивченням якої вчений працював протягом багатьох років. Гербарій зберігається в 95 коробках з грубого картону, кожна з яких споряджена наклейкою: «Гербарий флоры юго-западной России профессора А. С. Роговича».

Гербарій I.Ф. Шмальгаузена

I.Ф. Шмальгаузен (18491894) — професор Київського університету, видатний флорист, систематик, морфолог, палеонтолог, автор відомих праць «Флора юго-западной России» (1886) та «Флора Средней и Южной России, Крыма и Северного Кавказа» (1895—1897), при написанні яких були використані матеріали гербарію. Колекція була остаточно сформована в післяреволюційні роки, тому носить назву «Гербарій флори Європейської частини СРСР». Вона складається з 120 коробок із грубого картону, що містять 21 827 г. а., 3840 видів із 97 родин та 848 родів (Барбарич, Казанська, 1974), розміщених головним чином за системою А. Декандоля. До колекції увійшли збори I.Ф. Шмальгаузена, а також матеріали, надані йому Й. К. Пачоським, В.I. Липським та іншими колекторами.

Гербарій М. С. Турчанінова

Гербарію М. С. Турчанінова (1796—1863) належить особливе місце серед персональних колекцій світу, про що свідчить постійний інтерес до нього збоку міжнародної ботанічної громадськості. Він нараховує близько 150 тис. гербарних аркушів (53 тис. видів судинних рослин, серед яких є значна кількість автентичних зразків та типів видів, описаних ученим з різних континентів). Гербарій створювався протягом 35 років (з 1828 р. до кінця життя) шляхом власних зборів автора та обміну з відомими вченими-ботаніками, його сучасниками, які працювали в багатьох країнах світу. Серед них Декандоль, Хукер, Буасьє, Томсон, Уолліх, Браун, Бентам, Драммонд, Жильбер, Лінден, Гарднер, Бланше, Клауссен, Метьюз, Шимпер, Кочі, Гогенакер та ін. В іменній колекції зберігаються матеріали з Південної, Західної та Середньої Европи, Малої, Центральної та Південно-Східної Азії, островів Океанії, Австралії, Африки, Північної, Центральної та Південної Америки. У складі іменного гербарію виділено окрему колекцію номенклатурних типів новоописів ученого, яка нараховує 1120 гербарних зразків (М'якушко та ін., 1979; 1981). Оформлення гербарію досить оригінальне. Загербаризовані рослини та етикетки лежать вільно у видових обгортках голубого кольору розміром 55х35 см. У більшості випадків на одному такому аркуші розміщено кілька рослин (як одного так і різних видів), кожна з яких супроводжується етикеткою. Матеріал розміщений за системою А. Декандоля.