Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
окончательно ДИПЛОМ / 5. ТОСП / ТОСП НА ПЕЧАТЬ ---НА УКР! (Аванесва А.А.).doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
995.33 Кб
Скачать

4.1. Технологія будівництва.

4.1.1. Земляні роботи.

Виробництво грабарств слід виконувати по робочих кресленнях з дотриманням норм і правил передбачених СНіП 3.02.01-87 «Земляні спорудження. Підстави й фундаменти», СНіП ІІІ-4-80٭ « Техніка безпеки в будівництві ».

Грабарства дозволяється виконувати тільки після проведення циклу підготовчих робіт, зокрема, виконання вертикального планування ґрунту, визначень місць складування ґрунту (відвалів), очищення території від дерев і чагарників, зняття рослинного шару, відводу ґрунтових вод, виконання геодезичних розбивочных робіт. Грабарства містять у собі наступні приватні потоки:

- вертикальне планування майданчиків;

- розробка траншей;

- зворотне засипання ґрунту

Вертикальне планування майданчиків.

Грабарства по вертикальному плануванню включає вилучення ґрунту на одних ділянках майданчика, переміщення, відсипання й ущільнення його на інших ділянках( у зоні насипу)

Грабарства повинні виконаються з комплексною механізацією всіх процесів. Вибір земляних машин для виробництва грабарств залежить від виду ґрунту, рельєфу місцевості, обсягу й глибини земляних вироблень, умов виконання роботи, транспортних засобів і дальності переміщення ґрунтів.

До основних землерийним машинам ставляться одноковшевий екскаватор, до землерійно-транспортних – бульдозер ДЗ-42.

Розробка траншей .

Після завершення робіт з вертикального планування майданчика виконується розробка траншів. Для ведення робіт ухвалюємо одноковшевий екскаватор зі зворотною лопатою ЭО-4321, ємністю ковша 0,65 м3.

Розробку ґрунту здійснюють лобовими проходками.

Розробка ґрунту ведеться зі складуванням у відвал, звідки ґрунт потім використовується для зворотного засипання, а його залишок віддаляється з майданчика самоскидами. Траншея має укоси з ухилом 2:1 (відношення висоти траншеї до його закладення). Відстань між підошвою укосу й спорудженням повинне становити не менш 0,3 м.

Траншеї слід розробляти без порушення природньої структури ґрунту із припустимим недобором ґрунту, що не перевищують 20 мм. Після розробки траншів залишковий недобір до проектної оцінки не повинен перевищувати 5 – 7 див і в місцях установки фундаментів допрацьовується вручну.

Зворотне засипання ґрунту.

Після обладнання підземної частини будинку проводиться зворотне засипання ґрунту механізованим способом, з пошаровим ущільненням ґрунту ковзанками на пневматичних шинах (кожний наступний слід перекриває попередній на 10 – 20 див). У місцях, важкодоступних для якісного механічного ущільнення засипання слід робити малосжимаемыми ґрунтами. Верхній шар ґрунту товщиною 100 мм необхідно втрамбувати із вдавленням у нього щебенів крупності 40 – 50 мм для наступного обладнання бетонної підлоги .

4.1.2. Обладнання підземної частини.

Влаштування монолітної підготовки під фундаменти.

Підготовка під монолітні стрічкві фундаменти виконується з бетону М100. Товщина підготовки становить 100 мм. Бетон подається в котлован у баддях і укладається у форми по втрамбованому ґрунту, зачищеному до проектної оцінки. Ширина підготовки повинна перевищувати ширину фундаменту на 100 мм із кожної сторони.

Влаштування монолітних стрічкових під збірні з/б стінові складки.

Монолітні з/б. конструкції виконуються по робочих кресленнях з дотриманням норм і правил передбачених главами Снип 3.03.01.-87 «Несучі конструкції, що й обгороджують, », СНіП ІІІ-4-80* « Техніка безпеки в будівництві».

До початку робіт з обладнання монолітних фундаментів повинні бути виконані підготовчі роботи із планування майданчика, обладнанню під'їзних доріг, відриті траншеї, обладнання бетонної підготовки,виконане водо- і електропостачання, підготовлені майданчики для приймання готової суміші, арматури й щитів опалубки.

У якості монтажного крана використовується гусеничний кран ДЭК-631

Роботи з обладнання монолітних фундаментів виконувати комплектною бригадою. Обладнання монтажних з/б фундаментів необхідно робити в наступній технологічній послідовності:

- розмітити фундаменти й закріпити їхні оцінки;

- виконати бетонну підготовку;

- установити опалубку;

- установити арматури;

- виконати бетонування;

- розібрати опалубку.

Гідроізоляційні роботи.

Для захисту фундаментів, фундаментних балок і панелей цоколя від ґрунтової вологи на поверхню елементів наноситься горизонтальна й бічна обклеювальна гідроізоляція в один шар, виконана шляхом наклеювання на підготовлену висушену поверхню рулонних матеріалів (толь із грубозернистим посипанням гідроізоляційний, марка ТГ-350). Толь наклеюється на морозостійку бітумно-масляну мастику МБ-50. При наклеюванні толь розгортають в одному напрямку без перехресного розташування в суміжних шарах. Кожне наступне полотнище з'єднується з попереднім у нахлестку на 10 див. Наклеєні полотнища ретельно притискають і накочують ручною ковзанкою на горизонтальних поверхнях. На вертикальні поверхні толь наклеюють заздалегідь нарізаними шматками довжиною 1,5 – 2 м знизу нагору, причому мастика спочатку наноситься на ізолюїмої поверхня, а потім на рулонний матеріал.

4.1.3. Зведення надземної частини будинку.

Розробка технологічної карти виконана на обладнання збірного залізобетонного каркаса будинку.

Організація й технологія будівельного процесу

Будівельні конструкції монтують поточно. Підйом, встановлення, вивірення й тимчасове закріплення виконують за допомогою вантажопідйомних машин без перерв. Інші процеси допускається виконувати з перервами, якщо це викликано необхідністю влаштування фронту робіт і забезпечення вимог техніки безпеки.

Залізобетонні конструкції монтують по технологічним картам проекту „Виконання монтажних робіт”.

До качану влаштування стінових складок повинні бути завершені роботи по влаштуванню монолітних фундаментів, проведена зворотня засипка пазух фундаментів, виконана інструментальна перевірка відповідності проектного положення стаканів фундаментів у плані й відміток опорних поверхонь стаканів, завезені конструкції у відповідності з технологічною картою, доставлені на робоче місце пристосування та інструменти.

  • Організація робіт по монтажу залізобетонних конструкцій.

Будівельні конструкції монтують поточно. Підйом, встановлення, вивірення й тимчасове закріплення виконують за допомогою вантажопідйомних машин без перерв. Інші процеси допускається виконувати з переровами, якщо це викликано необхідністю влаштування фронту робіт і забезпечення вимог техніки безпеки.

Залізобетонні конструкції монтують по технологічним картам проекту „Виконання монтажних робіт”.

Електрозварювальні роботи та антикорозійний захист закладних і з'єднувальних деталей.

Усі зварні матеріали перед використанням повинні пройти вхідний контроль, при якому треба перевірити наявність сертифікатів підприємства виробника, а також відповідність самих матеріалів проекту, їх придатність.

Зварювання винне виконуватись електрозварювальниками які мають посвідчення на право виконувати зварювальні роботи.

Місця де ведуться зварювальні з'єднання металевих елементів повинні бути загороджені, захищені спеціальними наметами й екранами від атмосферних опадів і вітру.

По закінченню зварювання якість зварних з'єднань винна бути оформлена актами, які засвідчують скриті роботи.

Контроль якості зварювальних з'єднань винний виконуватися перевіркою зварних матеріалів, умовами їх зберігання й підготовки їх до зварювання, а також перевіркою стану зварного обладнання й джерела живлення, якості збірності, кваліфікацією зварювальників, систематичним контролем виконання заданого технологічного процесу, зовнішнім оглядом і перевіркою розмірів зварних швів.

Зварні шви для контролю міцності з'єднання елементів випробовують на розтяг з визначенням міцності зварних зразків, які пройшли перевірку по зовнішньому вигляду, ультразвуковою дефектоскопією.

При контролі й прийомці зварних з'єднань необхідно виконувати вимоги ДЕРЖСТАНДАРТ 10922-75, ДЕРЖСТАНДАРТ 23838-79 і інструкцію по зварюванню з'єднань і по зварюванню арматури залізобетонних конструкцій.

Антикорозійне покриття потрібно виконувати для зварних швів, а також ділянок закладних деталей.

Перед нанесенням антикорозійного покриття, яку захищає поверхню закладних деталей, зв'язків і зварних швів винна бути очищена від залишків зварювального шлакам, бризок металу, і інших забруднень. У процесі нанесення антикорозійного покриття треба особливо слідкувати за тім, щоб захисним кулею були покриті гуляй і гострі грані деталей.

Якість антикорозійного покриття треба перевірити у відповідності з вимогами частин СніП по захисту будівельних конструкцій і споруд від корозії.