Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vsi_lektsiyi_Pilipenko_N.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
828.42 Кб
Скачать

2. Витрати виробництва.

Процес виробництва завжди пов’язаний з певними витратами (сировина, обладнання, робоча сила)

  • Те чого коштує підприємству виробництво товарів, називають витратами виробництва.

Витрати повинні відшкодовуватись. Тому їх треба вираховувати. Тому:

  • витрати – це частина вартості товару яка відшкодовується і використовується на продовження виробництва.

Витрати виробництва (ВВ) включають засоби виробництва і робочу силу:

ВВ = ЗВ + РС

Класифікація витрат:

По відношенню до підприємства:

а) зовнішні або явні витрати, тобто такі, які пов’язані із придбанням ресурсів;

б) внутрішні або неявні витрати, пов’язані із використанням ресурсів які вже є на підприємстві ( наявна техніка, запаси сировини, працююча робоча сила ).

У зв’язку з діяльністю підприємства:

а) постійні витрати, які не залежать від роботи підприємства (оренда, комунальні послуги, телефонізація);

б) змінні витрати, ті які змінюються залежно від маштабів виробництва (додаткова сировина, додаткова робоча сила).

Сума постійних і змінних витрат становить сукупні або загальні витрати.

Витрати на одиницю продукції становлять середні витрати. Вони розраховуються діленням загальних витрат на випущену продукцію.

СВ = ЗВ : ВП

Витрати на одиницю продукції, виражені в грошах називають собівартістю. Собівартість – це нижня межа ціни товару, без якої неможливо продовжувати виробництво.

3. Дохід підприємства.

В результаті виробничої діяльності підприємство одержує дохід, виручку від реалізації продукції або суму цін проданих товарів. Ціна або дохід – включає в себе вартість, засобів виробництва, робочу силу і прибуток.

Ц = Д = ЗВ + РС + П

Розподіл доходів:

  • засоби виробництва становлять витрати підприємства і повертаються до нього або до підприємця після реалізації продукції;

  • частина вартості товару, яка являє собою вартість робочої сили відходить найманим працівникам у вигляді заробітної плати;

  • прибуток – різниця між виручкою і затратами. Це чистий дохід підприємця на його вкладений капітал.

Оскільки вартість засобів виробництва це тільки поверненьо попередніх вкладених коштів, то вони не являють собою чистий дохід.

Чистим доходом або новоствореною вартістю є зарплата і прибуток:

а) Прибуток – це різниця між виручкою від реалізації продукції (доходом) і собівартістю.

Розрізняють валовий і чистий прибуток.

Валовий – це той, який одержується одразу після реалізації продукції і відрахування витрат.

Чистий прибуток – та частина прибутку, яка залишається у підприємства після сплати податків та інших обов’язкових платежів.

Чистий прибуток використовується:

  1. на розширенні модернізацію виробництва;

  2. на стимулювання працівників ( премії, доплати );

  3. на утримання соціальної сфери ( житло, дитячі садки );

  4. виплата дивідендів.

б) Заробітна плата – якщо підприємець вкладає капітал, то на нього він одержує прибуток. Робітник вкладає свою робочу силу та працю і одержує свою частку доходів у вигляді заробітної плати.

Якщо він володіє акціями, то може отримати додатковий дохід у вигляді дивіденда.

Заробітна плата – це складна економічна категорія яка включає в себе ряд факторів (елементів):

  • вартість і ціна робочої сили;

  • ціна праці;

  • попит і пропозиція на ринку праці;

  • залежить від загального рівня розвитку виробництва і рівня життя в кожній окремій країні;

Вартість робочої сили . Робоча сила є таким же товаром, як і всі інші, вона має власну вартість і споживчу вартість. Вартість товару – це вкладена в нього праця. Для того, щоб виростити, виховати, робочу силу, забезпечити її повсякденне існування, необхідні затрати праці всього суспільства. Тому вартість робочої сили - це вкладена в неї суспільна праця.

Вартість робочої сили включає такі складові:

  1. Вартість засобів існування робітника, його здатність постійно працювати. Сюди входить набір засобів існування (їжа, одяг, житло);

  2. Вартість засобів існування сім’ї (робітник повинен виховати собі нову зміну, нову робочу силу). Для цього потрібно утримувати сім’ю;

  3. Задоволення культурних духовних, соціальних потреб людини;

  4. вартість освіти, одержання професії і кваліфікації.

Останнім часом цей фактор є найважливішим. У вартості робочої сили. Кваліфікована робоча сила дорожча ніж некваліфікована.

Ціна праці – це споживна вартість робочої сили для роботодавця, який наймає її з тим, щоб вона на нього працювала, створювала для нього вартість і додаткову вартість або прибуток.

Попит і пропозиція робочої сили – оскільки робоча сила продається на ринку праці, то її ціна, тобто заробітна плата, формується під впливом попиту і пропозиції. Якщо надмірна пропозиція, то зростає безробіття і заробітна плата падає і навпаки – при високому попиті на робочу силу зарплата зростає. Наприклад: у США завжди існувала нестача робочої сили і зарплата була вищою ніж в інших регіонах. Це приваблювало сюди емігрантів.

За рівень заробітної плати точилася постійна і тривала боротьба, яка закінчилась тим, що сформувалися відповідні протидіючі монопольні організації робітників – профспілки, які протистоять монополістам роботодавцям. Між ними укладаються трудові угоди, в яких захищені права найманих робітників.

Загальний рівень розвитку виробництва і життя країни. Оскільки заробітна плата є формою розподілу доходів і вироблених суспільних благ, то вона не може бути вищою, ніж сукупний суспільний продукт країни. Це пояснює те, чому за однакову працю в різних країнах виплачують різну заробітну плату.

Отже, заробітна плата – це вартість та ціна робочої сили з врахуванням попиту і пропозиції на ринку праці, а також форма розподілу суспільних благ відповідно до вкладеної праці у суспільне виробництво.

Види заробітної плати:

  • основна – це плата по встановленій тарифній ставці або посадовому окладу. Вона виплачується із фонду заробітної плати і належить до витрат;

  • додаткова – включає премії, дивіденди, надбавки, які одержує працівник крім основної заробітної плати;

  • номінальна – плата по тарифній ставці або окладу, це та сума грошей, яку одержує працівник за свою працю;

  • реальна – це те, що можна купити за номінальну заробітну плату. Вона залежить від податків, цін, темпів інфляції. Реальна заробітна плата часто не співпадає з номінальною, особливо коли швидко зростає інфляція.

Основні форми заробітної плати:

  1. індивідуальна:

а) по часова;

б) відрядна або поштучна;

в) змішана.

2) колективна.

По часова – зарплата виплачується за пропрацьований час. Історично це перша форма зарплати, яка виплачувалася тоді, коли результати виробництва залежали тільки від людини (ручна праця) і тривалості робочого дня (10-12-14 год/добу).

Відрядна - зарплата виплачується за кількість виробленої продукції. Почала переважати в період механізованого виробництва праці і неможливості далі продовжувати робочий день.

Змішана – яка враховує і тривалість робочого дня і випуск продукції. Кожна форма зарплати має свої різновиди або системи:

  • почасово – преміальна;

  • почасово – прогресивна, коли понадчасова праця оплачується в більших розмірах;

  • відрядно – преміальна;

  • відрядно – прогресивна (наднормова продукція по більших розцінках);

  • відрядно – регресивна, наднормова продукція за меншими розцінками.

В ринкових країнах напрацьовано багато різних систем заробітної плати, які покликані як найбільше інтнсифіксувати працю і збільшувати випуск продукції:

- система аналітичної оцінки робочих місць, враховує до 12-14 розрядів (в Україні 6-7 робочих розрядів) і понад 100 показників відношення до роботи (пропуски, запізнення, економія матеріалів, швидке виконання). Заробітна плата виплачується кожному індивідуально (раніше в конвертах, зараз в чеках);

- преміювальні системи які базуються на системах заохочень і покарань (штрафів) за різні показники у роботі;

- система участі у прибутках, коли всі працівники володіють акціями своєї фірми, і це змушує їх активніше працювати;

- система пожиттєвого найму, за якою для молодих, починаючих працівників встановлюється мінімальна зарплата, яка систематично підвищується з набуттям стажу, найвищою вона є перед виходом на пенсію. У зарплату і пенсійні виплати враховується до фірми (відмова від вихідних, відпусток, участь у заходах, святах ). Якщо працівники переходить на іншу фірму в нього розмір зарплат починається знову з мінімальної.

Колективна – це різні форми акордної оплати праці. Зарплата тут виплачується разом (на бригаду, колектив) за виконану роботу в кінці:

    • акордно-преміальна;

    • акордно-прогресивна (додаткові показники в роботі).

Функції заробітної плати:

Зарплата – це не тільки вартість і ціна робочої сили і форма розподілу. Вона виконує ряд важливих суспільно-економічних функцій:

  1. Відтворююча функція – заробітна плата, повинна бути така, щоб вона відтворювала щоденну здатність людини до праці, а також відтворювала робочу сили в поколіннях (виховання дітей).

В АКС ця функція не виконувалась тому що ніхто не рахував вартість робочої сили, яка взагалі не вважається товаром. Оскільки всі громадяни були власниками засобів виробництва, і одночасно працівниками, вони не могли продавати робочу силу самі собі.

2) Стимулююча функція – заробітна плата повинна стимулювати працівників до якісної праці. В АКС ця вимога не виконувалась, оскільки панував зрівняльний принцип оплати праці, що не стимулювало працівників до самовіддачі.

3) Соціальна функція - заробітна плата повинна забезпечити певні умови і рівень життя, а також купівельну спроможність громадян.

4) Регулююча функція – оплата праці, як правило, вища у передових галузях виробництва, що сприяє притоку в них робочої сили, а це означає саморегулювання виробництва.

Крім того, що заробітна плата регулює суспільне виробництво, держава, в свою чергу, регулює заробітну плату, це:

  • нормування і тарифікація заробітної плати. Держава установлює науково обгрунтовані норми праці на певні види робіт, на кількість працівників;

  • встановлення мінімально рівня заробітної плати, нижче, якого не можна оплачувати;

  • індексація заробітної плати, її періодичний перегляд відповідно до темпів інфляції і зміни цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]