Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НмодЕФК.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
160.26 Кб
Скачать

Зміст основних розділів за темою модулів

Модуль 1

Кількість годин вивчення

Лекції 8;

Практичні та семінари 8;

Самостійна робота 12.

Мета:

Сформувати знання про економічну суть виробничих фондів. Показники та значення використання .Розкрити основні принципи організації та оплати праці.Розглянути поняття витрат та методи встановлення вартості послуг.

Завдання:

1.Розкрити суть та значення матеріальної бази для надання послуг фізкультурно-спортивного спрямування;

2.Розглянути методи оцінки основних виробн ичих фондів;

3.Розкрити суть та значення амортизації ОФ;

4.Пояснити значення обслуговування ОВФ;

5.Розкрити суть тазначення оборотніх засобів;

6.Пояснити значення продуктивності праці у ссфері ФкіС;

7.Розглянути основні принципи оплати праці;

8.Розкрити суть собівартостіпослуг та методи її розрахунку.

Теми та короткий зміст лекцій

Вступ.Предмет, зміст, задачі курсу. Особливості економіки фізичної культури та спорту. Значення економіки фк і с на сучасному етапі реформ в Україні. Зв’язок курсу з іншими дисциплінами.

Тема 1. Матеріальна база фк і с.

Основні виробничі фонди спортивних шкіл, організацій, спортивних споруд. Структура основних виробничих фондів. Амортизація. Норма амортизації. Оцінка основних виробничих фондів. Показники використання основних виробничих фондів.

Тема 2Оборотні засоби організацій

Поняття оборотніх засобів та їх значення для діяльності підприємств. Склад і структура оборотних засобів.Методика нормування оборотніх фондів. Показники використання оборотних засобів. Шляхи поліпшення використання оборотних засобів.

Тема 3. Праця. Продуктивність праці та оплата праці.

Кадри фізичної культури та спорту. Фактори, які визначають занятість в сфері фізичної культури та спорту. Структура кадрів. Поняття продуктивність праці та методи його оцінки.. Показники оцінки результативності праці фізкультурних працівників. Організація праці фізкультурних працівників. Нормування праці. Види норм. Методи спостереження для розробки норм праці.

Організація робочого місця. Трудомісткість підготовки спортсменів. Організація режиму праці працівників різних категорій фізичної культури та спорту.

Оплата праці працівників фізичної культури та спорту. Форми та системи оплати праці. Стимулювання праці. Види доплат. Економічне заохочення спортсменів. Вдосконалення оплати праці. Оцінка ефективності роботи фахівця.

Тема 4. Економіка спортивних споруд.

Спортивні споруди- важлива ланка проведення фізкультурно-спортивної роботи. Види споруд. Стан та перспективи розвитку. Визначення потреб в спортивних спорудах (населеного пункту, міста, району та ін.). характеристика послуг, які надають спортивні споруди.

Ефективність експлуатації спортивних споруд. Особливості структури і змісту основних і оборотних фондів фізкультурно-спортивних споруд.

Економічне планування використання спортивних споруд. Кошторис витрат на утримання і експуатації спортивних споруд. Основні показники експлуатації фізкультурно-спортивних споруд.

Тема 5 Витрати виробництва. Собівартість, прибуток, рентабельність.

Поняття собівартості та її роль. Вартість підготовки спортсмена. Собівартість послуги, собівартість продукції спортивної організації. Методи встановлення собівартості. Прибуток. Поняття та фактори збільшення. Рентабельність. Поняття та фактори підвищення. Кошторис витрат на утримання спортивних споруд. Орендна та абонементна плата.

Література використана для написання лекцій

1.За ред.. В.В.Кузина Економика физической культури М.2001

2М.И.Золотов и др.Менеджмент и економика ФКи С.М.2001.

3Економіка та менеджмент / За ред. Проф.Кузьмін О.Є 1996.

4Соціально-економические аспекти физической культури и спорта / За ред. Кузьмак Б.О. М.1981.

5Переверзин И.П. и др. Управление физической культури и спорта 1987.

6Мічуда Ю.П. Ринкові відносини та підприємництво у сфері ФК і С. К: 1995.

7Артишевський В.Н., Мічуда Ю.П. Расчет економической ефективности физкультурно-оздоровительной работи на предприятии. К : 1991.

8Ефимов. Е.Н. Организация експлуатации спортивних сооружений.К: 1990..

9.Александрова М.М., Виговська Н.Г. та ін. Фінанси підприємств. УУП. – 2002р