Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Самостійна / 19 вимір центр тиску

.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
22.53 Кб
Скачать

Покази: контроль за станом гемодинаміки (об'ємом циркулюючої крові, тонусом судин та діяльністю серця) при захворюваннях серцево-судинної системи, шоках, колапсі, проведенні інфузійно-трансфузійної терапії).

Необхідне оснащення:наявність катетера в одній із магістральних вен, флеботонометр (аппарат Вальдмана), ізотонічний розчин натрію хлориду 400 мл.

Методика вимірювання:У стерильну колбу флеботонометра вливають ізотонічний розчин натрію хлориду. Через V-подібне з'єднання розчин поступає в прозору трубку, фіксовану вертикально до шкали, заповнюючи її до верху. Випускають повітря із нижньої частини трубки, пропускаючи крізь неї розчин. Для припинення подальшого поступлення розчину з колби перекривають її трубку затискачем.

Хворого укладають горизонтально на спину. З допомогою водяного рівня (ватерпаса) встановлюють точку відліку шкали флеботонометра ("0") на рівні правого передсердя (нижньолатеральний край великого грудного м'яза). Для цього шкалу зміщують вверх або вниз відповідним гвинтом.

До катетера, введеного в магістральну вену, приєднують канюлю прозорої трубки флеботонометра. Розчин у ній опускатиметься вниз, аж поки гідростатичний тиск стовпчика рідини не зрівноважиться тиском крові у правому передсерді. Він відповідатиме позначці на шкалі (мм водяного стовпця), навпроти якої зупинився рівень рідини у трубці. У досліджуного пацієнта рівень центрального веозного тиску виявився 20 мм водяного стовпця. В нормі ЦВТ становить 60 - 120 мм вод.